Web Toolbar by Wibiya Εσύ πόσο μοιάζεις με το σκύλο σου; Τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο ομοιότητας σκύλου/αφεντικού ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Εσύ πόσο μοιάζεις με το σκύλο σου; Τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο ομοιότητας σκύλου/αφεντικού

Θα μπορούσε να υπάρχει μια βάση στο παλιό απόφθεγμα ότι οι άνθρωποι μοιάζουν με τα κατοικίδιά τους; το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί εκτεταμένα, γράφει το Atlantic. Ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι...άγνωστοι μπορούν να αντιστοιχίσουν φωτογραφίες σκύλων με τις φωτογραφίες των κατόχων τους σε ποσοστό που αποκλείει την τυχαιότητα. Ίσως οι άνθρωποι νιώθουν έλξη για ζώα που τους μοιάζουν.

Σε μια μελέτη με φοιτήτριες, όσες είχαν πιο μακριά μαλλιά προτιμούσαν σκύλους με μακριά αυτιά από σκύλους με μυτερά αυτιά – γυναίκες με κοντά μαλλιά έλεγαν το αντίθετο. Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όσοι ισχυρίζονται ότι αγαπάνε τα σκυλιά είναι λιγότερο νευρωτικοί από όσους προτιμούν τις γάτες, οι οποίοι είναι πιο περίεργοι.

Ο νόμος της έλξης, με την έννοια ότι τα όμοια έλκονται μεταξύ τους, μπορεί να εξηγεί κάποιες από τις ομοιότητες, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι και τα ζώα μιμούνται τους ιδιοκτήτες τους. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα σκυλιά έχουν το ένστικτο της «αυτόματης μίμησης» που μπορεί να υπερισχύσει της συμπεριφοράς που επιβάλλεται από τη φύση ή ακόμη και την ιδιοτέλεια.

Οι σκύλοι ακόμη είναι πιο επιρρεπείς στο χασμουρητό που γίνεται από μίμηση (ένας δείκτης κοινωνικής συμμετοχής) όταν χασμουριέται το αφεντικό τους, παρά όταν χασμουριέται ένας άγνωστος.

Και, τέλος: χάρη στα φιλιά που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι με τα σκυλιά τους, φαίνεται ότι έχουν περισσότερους κοινούς τύπους βακτηρίων δέρματος με τα σκυλιά τους, παρά με τα ίδια τους τα παιδιά.

Πηγή: www.lifo.gr