Web Toolbar by Wibiya Τι θέλει να πει ο σκύλος όταν κουνά την ουρά του; Έρευνα ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τι θέλει να πει ο σκύλος όταν κουνά την ουρά του; Έρευνα

Περισσότερες εξηγήσεις για τις κινήσεις της ουράς ενός σκύλου και πως αυτές συνδέονται με τη διάθεσή του δίνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Τρέντο, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τα χαρούμενα σκυλιά κουνούν την ουρά τους περισσότερο προς τα δεξιά (από την οπτική του σκύλου), ενώ τα νευρικά σκυλιά έχουν την τάση να την κουνούν προς τα αριστερά.
Η νέα έρευνα δίνει ακόμα περισσότερα στοιχεία για τη συμπεριφορά των ζώων, υποστηρίζοντας ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στις κινήσεις της ουράς.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς και ανέλυσαν τη συμπεριφορά σκύλων, καθώς εκείνοι παρακολουθούσαν video με άλλους σκύλους.
Όπως προέκυψε, όταν τα ζώα έβλεπαν κάποιον σκύλο να κουνά την ουρά του προς τα δεξιά παρέμεναν χαλαρά και ήρεμα.
Αντίθετα, όταν κάποιος σκύλος στο video κουνούσε την ουρά του προς τα αριστερά, τα ζώα αγχώνονταν και οι καρδιακοί τους παλμοί αυξάνονταν.
Οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν ότι με τις συγκεκριμένες κινήσεις τα σκυλιά επικοινωνούν συνειδητά μεταξύ τους, αλλά πιστεύουν ότι μέσω της εμπειρίας τους έμαθαν για ποιες κινήσεις πρέπει να ανησυχούν και για ποιες όχι.
Επιπλέον, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες, τους κτηνιάτρους και τους εκπαιδευτές να καταλάβουν καλύτερα τα συναισθήματα των ζώων.