Web Toolbar by Wibiya Ηράκλειο: Τον συνέλαβαν επειδή κακοποιούσε τον σκύλο του ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Ηράκλειο: Τον συνέλαβαν επειδή κακοποιούσε τον σκύλο του


Ο διοικητής του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) στο Ηράκλειο της Κρήτης Μανώλης Σαμαριτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές στην ομάδα του και πραγματικά εφαρμόζει το νόμο βοηθώντας τα ζώα.
Όταν εντοπίζεται ζώο, που κακοποιείται, αφού δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας του, ο ιδιοκτήτης του συλλαμβάνεται και οδηγείται στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Έτσι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη στις 22 Αυγούστου το πρωί, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μάρθα του Δήμου Βιάννου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Ηρακλείου, 51χρονος ημεδαπός για παράβαση νόμου 4039/2012.
Ο 51χρονος είχε μόνιμα αλυσοδεμένο τον σκύλο του κάτω από ένα δέντρο, χωρίς κατάλληλο κατάλυμα, το οποίο να προστατεύει το ζώο από τις καιρικές συνθήκες.
Τι σημαίνει ευζωία ενός ζώου;
Ευζωία είναι οι καλές συνθήκες διαβίωσης ενός ζώου, όπως ορίζει η κοινή λογική και η νομοθεσία. Δηλαδή φαγητό, νερό, σπιτάκι, καθαριότητα, βόλτα, εμβόλια και κτηνίατρο όταν χρειάζεται!
Βάσει των νόμων 4039/2012, 3170/2003, 1197/81, συνιστούν ποινικό αδίκημα οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και η μη φροντίδα των ζώων.
Αυτές τις παράνομες συμπεριφορές από τους ιδιοκτήτες προς τα κατοικίδια και τα παραγωγικά ζώα τους τις παραθέτουμε ως «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΥΖΩΙΑΣ».
Το πρωτόκολλο αυτό συντάχθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κατ’ εντολή της αντεισαγγελέως Εφετών Κρήτης, Ειρήνης Χρυσογιάννη, ώστε να λειτουργεί ως «μπούσουλας» των δικαιωμάτων των ζώων.
α) Στα ζώα χρειάζεται να δίνουμε κατάλληλη και επαρκή ποσότητα τροφής και νερού, ανάλογα με το είδος τους.
Αυτό σημαίνει ότι:
- Απολύτως ακατάλληλη είναι η χορήγηση ψοφιμιών ως τροφή στα «βαρελόσκυλα», κάτι που κάνουν διαρκώς κτηνοτρόφοι, βοσκοί κ.ά.
- Το νερό πρέπει να είναι ΚΑΘΑΡΟ (όχι μουχλιασμένο μέσα σε δοχεία που έχουν πρασινίσει επειδή το νερό δεν έχει αλλαχθεί για καιρό).
- Το καλοκαίρι ειδικά τα ζώα απαγορεύεται να αφήνονται απότιστα για ημέρες.
- Τα σκεύη τροφής και νερού πρέπει να είναι καθαρά.
β) Στα ζώα χρειάζεται να εξασφαλίζουμε κατάλυμα άνετο, υγιεινό και προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης τους.
Αυτό σημαίνει ότι:
Άνετο και κατάλληλο κατάλυμα ΔΕΝ είναι τα βαρέλια, τα ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες κατασκευές, που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως και λειτουργούν σαν φούρνοι το καλοκαίρι και σαν καταψύκτες τον χειμώνα.
Είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να μην υπάρχει κατάλυμα και τα ζώα αφημένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών, ή τα ζώα να είναι διαρκώς στο ΣΚΟΤΑΔΙ, μονίμως αλυσοδεμένα, εγκλωβισμένα σε ακατάλληλο χώρο, να ζουν πάνω στα κόπρανα και τα ούρα τους.
Απαγορεύεται τα ζώα να αφήνονται αλυσοδεμένα στα χιόνια, να τοποθετούνται (αφού δεν μπορούν να διαφύγουν) στη μέση του πουθενά και να χτυπιούνται αλύπητα από τις βροχές και τις καταιγίδες, ή να βασανίζονται από τον ήλιο σε συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι.
Επίσης σε περιπτώσεις, που υπάρχει κάποιο είδος καταλύματος, αυτό θα πρέπει, να προστατεύεται από τον καύσωνα, από το κρύο, τον παγετό και τις βροχές.
Δεν πρέπει να ευρίσκονται τα όποια καταλύματα σε έλεος των καιρικών συνθηκών. Αυτό δείχνει την πρόθεση μας για φόνο, βασανισμό, κακοποίηση του ζώου μας.
γ) Επίσης ο νόμος αυτός απαγορεύει η θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία, ιδιωτικά και δημοτικά, να γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί ακαριαία αναισθητοποίηση.
δ) Νόμος 2017/92 περί κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ζώα συντροφιάς τονίζει ότι:
1) Άρθρο 3, παρ. 1 «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο Συντροφιάς να πονά, υποφέρει ή να αγωνιά».
2) Άρθρο 4, παρ. 2, β, «Κάθε άτομο που έχει ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες δυνατότητες άσκησης».
ε) Νόμος 3170/2003
Άρθρο 2, Υποχρεώσεις Ιδιοκτητών:
Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς μεριμνά για την ευζωία του (στην έννοια της ευζωίας, δεν μπορεί να νοούνται τα βαρέλια, η αλυσόδεση, τα τσιμπούρια, η απίσχναση, η έλλειψη νερού, η έκθεση στις καιρικές συνθήκες, η ακινησία, η μη κτηνιατρική περίθαλψη, η έλλειψη βιβλιαρίου υγείας κ.ά.).
Απαιτείται ο καθαρισμός του χώρου διαμονής του ζώου. Δεν επιτρέπεται αλυσοδεμένα ζώα να ζουν όλο τον βίο τους να κοιμούνται και να περιφέρονται πάνω στα ούρα και τα κόπρανα τους!
Απαγορεύεται ΚΑΘΕΤΑ η μόνιμη παραμονή των ζώων σε μπαλκόνια (χωρίς να εισέρχεται το κατοικίδιο εντός της οικίας του ιδιοκτήτη, αφού οι μπαλκονόπορτες είναι διαρκώς κλειστές), ή σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών, κ.ά.
Εφόσον το ζώο απομακρυνθεί από το σημείο στο οποίο βρισκόταν, όταν έγινε η καταγγελία, ο κηδεμόνας του είναι υποχρεωμένος να καταδείξει στους αστυνομικούς το σημείο που βρίσκεται, δηλαδή εκεί που το πήγε.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΥΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Βαρέλια, ντεπόζιτα πρόχειρες ανεπαρκείς κατασκευές.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αλυσόδεση. Το ζώο πρέπει να είναι ελεύθερο σε χώρο άνετο, ώστε να μπορεί να εκγυμνάζεται και να τρέχει.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Τα ζώα συντροφιάς να μένουν στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών και να διαβιούν μόνιμα σε μπαλκόνια και ταράτσες.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ: Να αφήνουμε τα ζώα χωρίς καθαρό νερό και φαγητό.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Τα ζώα να αφήνονται να γεμίζουν τσιμπούρια, ψύλλους, να μην τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο, όταν ασθενούν κ.ο.κ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ: Τα ζώα να αφήνονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (καύσωνα, χιόνια, κρύο, βροχές, άνεμοι) χωρίς να υπάρχει κατάλληλο κατάλυμα, που να τα προστατεύει επαρκώς. Θυμηθείτε ότι τα ζώα αρρωσταίνουν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι!
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα ζώα, που μας ανήκουν, πρέπει να έχουμε βιβλιάριο υγείας, στο οποίο να αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου (μικροτσίπ) και αυτά πρέπει να είναι επαρκώς υπογραμμένα από τον κτηνίατρο, ο οποίος φροντίζει το κατοικίδιο μας.
Φωτογραφία: Αρχείου