Web Toolbar by Wibiya Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας: Την πέταξε έξω από το λεωφορείο επειδή δεν ήθελε τον σκύλο ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας: Την πέταξε έξω από το λεωφορείο επειδή δεν ήθελε τον σκύλο


Της επιτέθηκε θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή του ζώου
Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Αγγέλα Μπαρτσιώκα, μας ενημέρωσε για την ανάρμοστη συμπεριφορά οδηγού του Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας ο οποίος σήμερα το απόγευμα μετά τις 17:00 αρνήθηκε, να τοποθετήσει μέσα στην καμπίνα των επιβατών το μικρόσωμο σκυλάκι μιας γυναίκας, αν και το ζώο ήταν μέσα σε κλουβί μεταφοράς.
Αν και εκείνη διαμαρτυρήθηκε και του είπε ότι προβλέπεται από το νόμο, εκείνος την κορόιδευε, της είπε μάλιστα, ότι δεν τον ενδιαφέρει, τι λέει ο νόμος, ότι αυτός κανονίζει και δεν τον νοιάζει τίποτα.
Στη συνέχεια την έπιασε από το χέρι και την πέταξε έξω με αποτέλεσμα, να σπάσει το κλουβί να πέσει κάτω το ζώο, να πεταχτεί έξω. Την τελευταία στιγμή το έπιασε και το λεωφορείο έφυγε χωρίς εκείνη.
Ο οδηγός του επόμενου δρομολογίου για Λαμία επίσης αρνήθηκε να την πάρει με το ζώο μέσα στην καμπίνα. Η γυναίκα τότε κάλεσε την Αστυνομία και ζήτησε την αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του πρώτου οδηγού για επίθεση εναντίον εκείνης και του ζώου τους.
Η Αστυνομία πήγε στον Σταθμό του Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας και κατέγραψε την καταγγελία και το συμβάν. Και έπεται συνέχεια…
Τι λέει ο νόμος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΑΔΑ:4Α 861-ΒΩΟ του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών, Υποδομών και Δικτύων, τα ζώα συντροφιάς ταξιδεύουν υποχρεωτικά μέσα στον χώρο επιβατών υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει στο www.zoosos.gr η εγκύκλιος αυτή βάζει τέλος στο καθεστώς, που ήθελε μέχρι τώρα τον επιβάτη που θέλει να ταξιδέψει με το κατοικίδιό του, να κρέμεται στην καλή διάθεση του εκάστοτε οδηγού, αλλά και στην φιλοζωική διάθεση των υπολοίπων επιβατών.
Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: «Β. Λεωφορεία Υπεραστικών Κ.Τ.Ε.Λ.: Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.
Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. & Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών.
Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους.
Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ. & Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,
(α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και
(β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. ή Κ.Τ.Ε.Λ. να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του Κ.Τ.Ε.Λ..
Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου. Για την περίπτωση αστικών λεωφορείων που είναι ενταγμένα και δρομολογούνται από Υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ. & Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα για τα λεωφορεία των Αστικών Κ.Τ.Ε.Λ..
4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 170/2003 (Α’ 140), στις Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 3 (η) του άρθρου 2 του ίδιου Π.Δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου.
Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του Π.Δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. & Κ.Τ.Ε.Λ.».