Web Toolbar by Wibiya Υποθερμία και κρυοπαγήματα σε σκύλους και γάτες! ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Υποθερμία και κρυοπαγήματα σε σκύλους και γάτες!

Έχουμε αρκετές φορές διαβάσει άρθρα και προειδοποιήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την θερμοπληξία σε σκύλους και γάτες!

Πόσες φορές όμως σκεφτήκαμε ότι τον χειμώνα μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο?
Η υποθερμία είναι το ίδιο επικίνδυνη με την θερμοπληξία!

Η υποθερμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος πέφτει πολύ χαμηλά από ότι απαιτείτε για την κανονική λειτουργία του σώματος. Είναι πιο συχνή στα ζώα που έχουν κοντό η αραιό μανδύα ή σε μικρόσωμα, ή σε αυτά που δεν έχουν κανένα καταφύγιο σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών.

Πως μπορεί να προκληθεί υποθερμία?

Όταν το σκυλί σας έχει υποθερμία σημαίνει ότι χάνει την θερμότητα του σώματος γρηγορότερα από ότι μπορεί να το αντικαταστήσει.
Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή και το σκυλί βρίσκετε έξω και πατάει στο έδαφος! Από τα πόδια του η χαμηλή θερμοκρασία, μεταφέρεται πολύ γρήγορα στο υπόλοιπο σώμα του.

Τα σκυλιά έχουν μηχανισμούς για να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά κάποιες φορές αυτό δεν είναι αρκετό - όπως συμβαίνει και με την θερμοπληξία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

•    ρίγος

•    λήθαργος

•    μυϊκή δυσκαμψία

•    έλλειψη συντονισμού

•    χαμηλή καρδιακή και αναπνευστική δραστηριότητα και διεσταλμένες κόρες

•    κατάρρευση

•    κώμα

Η ήπιας μορφής υποθερμία, εμφανίζεται με τα δύο πρώτα συμπτώματα δηλαδή ρίγος και λήθαργο! Όσο όμως δεν αντιμετωπίζεται, τότε κινδυνεύουμε να φτάσουμε στα υπόλοιπα στάδια και τελικά στο κώμα!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Εάν η θερμοκρασία του σώματος πέσει πολύ χαμηλά, τα σκυλιά και οι γάτες δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν το σώμα τους σε κανονική θερμοκρασία χωρίς θεραπεία. Μπορεί επίσης να υπάρξουν τραυματισμοί ιστών, λόγω της μείωσης στη ροή του οξυγονωμένου αίματος . Η έκταση των τραυματισμών ποικίλλει ανάλογα με την θερμοκρασία του σώματος και τη διάρκεια της υποθερμίας. Η υποθερμία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ποια είναι η θεραπεία;
Ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση υποθερμίας, πρέπει να θερμαίνεται με αργούς ρυθμούς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό.

•    Το ζώο μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ζεστό δωμάτιο και τυλιγμένο σε ζεστές κουβέρτες.

•    Μπουκάλια με ζεστό νερό μπορεί τυλιγμένα σε μια πετσέτα τα οποία τοποθετούμε στο σώμα του ζώου, στις "μασχάλες" και στη βουβωνική χώρα καθώς και όπου υπάρχει λιγότερη τρίχα.

Μην τοποθετείτε ζεστά μπουκάλια νερού σε άμεση επαφή με το σώμα του ζώου. Ακόμα και αν τα μπουκάλια δεν φαίνονται ζεστά σε εσάς, υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων.

•    Στεγνωτήρες μαλλιών μπορεί να φανούν χρήσιμοι, ειδικά αν το ζώο είναι υγρό κατά την διάρκεια της υποθερμίας. Και πάλι η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να είναι δυνατή.

•    Θερμά λουτρά με χλιαρό νερό μπορούν να γίνουν σε ζώα με ήπια συμπτώματα υποθερμίας που δεν θα έχουν ανάγκη να μεταφερθούν σε κτηνίατρο.

Μετά την ανάκαμψη και αφού τα ζώα αρχίσουν να μετακινούνται μόνα τους, λίγο μέλι ή ζάχαρη βοηθούν πολύ στην τόνωση του ζώου (προσοχή: δεν αναφέρουμε έντεχνα τις αναλογίες, καθώς η χρήση μελιού και ζάχαρης γίνεται μόνο κάτω από τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας)

Η επικοινωνία με τον κτηνίατρο, τόσο για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, όσο και για την θεραπεία του κρίνεται απαραίτητη καθ όλη την διάρκεια! Είναι αυτός που θα σας πει αν τελικά θα χρειαστεί να μεταφέρεται το ζώο σας σε κάποια κλινική ή αν όλα έχουν πάει καλά να σας δώσει επιπλέον οδηγίες και θεραπείες.

Τα ζώα που εμφανίζουν σοβαρή υποθερμία μπορεί να χρειάζονται επιπλέον φροντίδα συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων υγρών, οξυγόνο, ή ζεστά υγρά χορηγούνται στο εσωτερικό του στομάχου, του παχέος εντέρου, ή κοιλιακή κοιλότητα ως ένας τρόπος για να ζεσταθεί το εσωτερικό μέρος του σώματος.

Τα ζώα μπορεί να εμφανίσουν πόνο. Να είστε προσεκτικοί, δεδομένου ότι τα ζώα στον πόνο μπορούν να δαγκώσουν κατά λάθος ανθρώπους.

Κρυοπαγήματα

Όπως και η υποθερμία, εμφανίζονται όταν το σκυλί σας έχει εκτεθεί στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ενώ και τα δύο είναι ιάσιμα μπορούν να αφήσουν μόνιμες βλάβες των ιστών, αν τα συμπτώματα δεν εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ποια σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα;

•    Σκυλιά με κοντό τρίχωμα

•    μικρόσωμα σκυλιά

•    βρεγμένα σκυλιά

•    σκυλιά ευαίσθητα στο κρύο

•    τα σκυλιά που βρίσκονται εκτός σπιτιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα που δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστό και ξηρό καταφύγιο.

Τι είναι κρυοπαγήματα;
Κρυοπαγήματα είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε βλάβη στους ιστούς, που προκαλείται από έκθεση σε εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες.

Ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να αυξήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους, είναι να μειώνουν το αίμα που φτάνει στο εξωτερικό μέρος του δέρματος, και έτσι να κρατούν σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία!

Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση αιμάτωσης των ιστών και της πρόσληψης οξυγόνου και άρα την νάρκωσή τους!

Τα συμπτώματα του κρυοπαγήματος
Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν κρυοπαγήματα, καθώς οι περιοχές που επηρεάζονται συνήθως καλύπτονται από τρίχωμα.
Ωστόσο, τα σημάδια είναι το πολύ χλωμό δέρμα που είναι πολύ κρύο στην αφή.

Συνηθέστερες περιοχές είναι τα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά, ουρές και η περιοχή κοντά στο όσχεο.

Καθώς το δέρμα ζεσταίνεται θα κοκκινίσει και θα πρηστεί, και είναι επίπονο για το σκυλί σας. Η θεραπεία διαφέρει σε κάθε περίπτωση, καθώς εξαρτάτε από το μέγεθος του νεκρωμένου ιστού!

Αντιμετώπιση κρυοπαγήματος
Το σκυλί θα πρέπει να θερμανθεί άμεσα (αλλά σταδιακά όπως και στην υποθερμία - ΟΧΙ απότομες αλλαγές θερμοκρασίας)

Χρησιμοποιήστε παρόμοιες μεθόδους θέρμανσης με αυτές που αναφέραμε πιο πάνω για την υποθερμία!

Το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΡΟΛΗΨΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο μόνος τρόπος να βοηθήσετε το σκυλί σας σε τέτοιες περιόδους είναι να φροντίσετε να μην εκτίθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ακραίες θερμοκρασίες και να μην κοιμάται σε εξωτερικούς χώρους!

Και αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας λόγω "γούνας" μπορεί να αντέξει σε αντίξοες συνθήκες, θα χρειαστεί να διαβάσετε ξανά το κείμενο με τα κρυοπαγήματα ώστε να καταλάβετε καλύτερα με ποιον τρόπο ο σκύλος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κρύο και άρα πόσο εύκολο είναι να πάθει ένα...

Καλό χειμώνα να έχουμε και τα σκυλιά ΜΕΣΑ.....