Web Toolbar by Wibiya Υπάλληλος του Δήμου Χανίων «αποκάλυψε» τον τρόπο εξαφάνισης των αδέσποτων; ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Υπάλληλος του Δήμου Χανίων «αποκάλυψε» τον τρόπο εξαφάνισης των αδέσποτων;

Πολίτες του νομού Χανίων αλλά και φιλόζωοι από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας αναρωτιούνται και περιμένουν απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το έγκλημα, που συνέβη στην περιοχή της Χρυσής Ακτής και των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά εις βάρος των αδέσποτων ζώων.
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» που υπογράφουν η Αναστασία Μπομπολάκη, η Κωστούλα Στούπη, η Silke Wrobel και η Λίντα Λούκας «Όλα τα ζώα, που διαβίωναν αρμονικά με τους ανθρώπους στις ανωτέρω περιοχές έχουν εξαφανιστεί.Ποιος τα εξαφάνισε, με τι τρόπο, με τη συμβολή ποιων, που βρίσκονται, πόσα από αυτά ζουν σε κάποια άλλη περιοχή και σε ποια;
Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν πολλούς ανθρώπους, που τυχαίνει να έχουν ευαισθησίες κοινωνικές και για άλλα πλάσματα εκτός από τον άνθρωπο. Και περιμένουν απαντήσεις. Περιμένουν δράσεις εκ μέρους της Εισαγγελίας, του Δήμου, της Αστυνομίας για να ανακαλυφθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν.
Δεν είναι πολύς καιρός, που κάτοικος της περιοχής σε τηλεφωνική επικοινωνία με αντιδήμαρχο της πόλης αλλά και με την παρουσία του σε σύσκεψη μέσα στον Δήμο Χανίων εξέφρασε ύποπτες απόψεις. Καταγγελία, που έγινε στον σύλλογό μας κατονομάζει συγκεκριμένο υπάλληλο του Δήμου Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε σε θανατώσεις ζώων με δηλητηρίαση και στη συνέχεια πολτοποίηση των πτωμάτων των ζώων από τα απορριμματοφόρα του δήμου.
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι:
Α. Για την ύπαρξη των αδέσποτων ζώων φταίνε οι άνθρωποι, που τα εγκαταλείπουν και όχι τα ζώα. Αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν και όχι τα αθώα θύματά τους.
Β. Ποια λύση δίνουν στο υποτιθέμενο πρόβλημά τους, όταν μετά από λίγο διάστημα άλλα αδέσποτα θα κάνουν την εμφάνισή τους; Πόσα θα σκοτώσουν με αυτόν τον βασανιστικό θάνατο;
Γ. Οι ποινές της ελληνικής νομοθεσίας είναι πια υψηλές. Το λιγότερο ένας χρόνος φυλάκιση και πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ ταυτόχρονα, αλλά και διοικητικό πρόστιμο επίσης από 5.000 ως 15.000 ευρώ.
Τι τέλος πάντων θα βάλει φρένο σε αυτή την τραγωδία και για τα ζώα και για την ίδια μας την χώρα; Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε., πως;
Με αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες, που επικρατούν σε πολλά θέματα, ανάμεσα σε αυτά και στην συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα γενικότερα; Ας αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας μήπως και δούμε εμείς και τα παιδιά μας καλύτερες μέρες σε αυτή την πολύπαθη χώρα».
Πολλά «θα»
Στον αντίποδα όλων αυτών είναι οι επίσημες εξαγγελίες του Δήμου Χανίων σχετικά με τ’ αδέσποτα, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά «θα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» ο Δήμος Χανίων με επιστολή τονίζει, ότι «σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενέργειες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή των Χανίων στο συγκεκριμένο τομέα - σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1. Καταδικάζουμε απερίφραστα ως Δημοτική Αρχή οποιεσδήποτε ενέργειες έχουν ως στόχο τα ανυπεράσπιστα ζώα όπως τις μαζικές δηλητηριάσεις που έλαβαν χώρα το περασμένο διάστημα στα Χανιά.
2. Όπως γνωρίζετε, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε στον Δήμο Χανίων - αλλά ούτε και σε κανέναν άλλο από τους συνενωμένους τ. Δήμους - οργανωμένη Υπηρεσία που να είναι επιφορτισμένη με την προστασία των αδέσποτων ζώων με αποτέλεσμα όλα τα προηγούμενα χρόνια να μην ασκούνται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης των Χανίων, συστηματικές και ολοκληρωμένες πολιτικές (για την προστασία των αδέσποτων ζώων) παρά μόνον ορισμένες αποσπασματικές δράσεις.
Με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων και τη σύσταση - από την παρούσα Δημοτική Αρχή - του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα της μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα και της υλοποίησης πολιτικών για την προστασία αυτών, ανατέθηκε στην προαναφερόμενη υπηρεσιακή μονάδα.
3. Από τις 12 Δεκεμβρίου 2011 οπότε στελεχώθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέλαβε - υπό την ευθύνη του αντιδημάρχου Ελ. Αμπαδιωτάκη - μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις για το θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων.
4. Μεταξύ αυτών προωθήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν μέτρα όπως:
• η συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ορισμός μελών αυτής (σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 12 του Νόμου 4039/2012)
• η διενέργεια δωρεάν στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους (σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 11 του Νόμου 4039/2012) [με δεδομένο ότι Σύλλογος εθελοντών Ελλήνων Κτηνιάτρων δεν υπάρχει]
• ο σχεδιασμός και η υλοποίηση - από τον Δήμο Χανίων - εκστρατείας ευαισθητοποίησης και αφύπνισης των πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, στην οποία περιλαμβάνεται:
α. ο σχεδιασμός και η εκτύπωση αφισέτας σχετικά με τη δίψα των αδέσποτων ζώων
β. ο σχεδιασμός και η εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με τα προβλήματα των αδέσποτων ζώων και η διανομή τους σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ”
γ. η οικονομική ενίσχυση της δράσης “Συμβιώνω με τα ζώα” του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ” σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική και την Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και με αφορμή νέου κύκλου εκπαιδευτικών επισκέψεων τη νέα σχολική χρονιά
δ. η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σποτ με θέμα την εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, το οποίο και θα προβάλλεται από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια
5. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν, από τον Δήμο Χανίων, το αμέσως επόμενο διάστημα, αυτές περιλαμβάνουν:
• την κατασκευή ποτίστρων για τη δίψα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε διάφορα σημεία εντός διοικητικών ορίων του Δήμου μας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
• την προμήθεια ειδών διαβίωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων όπως αντιβιοτικά, εμβόλια, αντιφλεγμονώδη καθώς και τροφές για κουτάβια και ενήλικα αδέσποτα
• την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στην οποία θα περιλαμβάνονται κτηνιατρικές πράξεις και πιο συγκεκριμένα: στειρώσεις, ορθοπεδικά, κήλες κ.λπ.).
6.Τέλος, από τη Δημοτική Αρχή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί χώρος ικανός ώστε να φιλοξενήσει αδέσποτα ζώα, δίχως ωστόσο έως σήμερα αυτό να έχει καταστεί εφικτό.
7.Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού - έχει αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων - και όχι μόνο - ζώων, με τη συνεργασία και βοήθεια των Φιλοζωικών Οργανώσεων του Δήμου μας και με γνώμονα την προστασία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων».