Web Toolbar by Wibiya Βόλτα: Πώς να αντιμετωπίσετε ελεύθερα/αδέσποτα σκυλιά ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Βόλτα: Πώς να αντιμετωπίσετε ελεύθερα/αδέσποτα σκυλιά

Οι υπεύθυνοι ''σκυλογονείς'' έχουν πάντα το σκύλο τους με λουρί στη βόλτα και δεν τον αφήνουν να περιφέρεται μόνος. Ωστόσο μπορεί να δείτε σκυλιά που περιφέρονται μόνα τους (από σπίτι) ή αδέσποτα που κάνουν βόλτα. Αν περπατάτε και εσείς με το δικό σας σκύλο, πρέπει να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση, χωρίς υστερίες ή υπερβολικές αντιδράσεις.

Αν για παράδειγμα ο σκύλος σας δεν συμπαθεί τα άλλα σκυλιά (πχ αρσενικό με αρσενικό) ή δεν μπορείτε να τον ελέγξετε σωστά (γιατί δεν τον εκπαιδεύσατε επαρκώς) αποφύγετε να κάνετε βόλτα σε περιοχές που υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά που ζουν εκεί. Οδηγήστε μέχρι κάποιο πάρκο ή κοντινό δασάκι και απολαύστε εκεί μία βόλτα με το σκύλο σας.

Αν πάλι το σκυλάκι σας τα πάει καλά με όλους, ως καλά κοινωνικοποιημένο και δείτε κάποιο σκυλί από μακριά να είναι ελεύυθερο, χωρίς ιδιοκτήτη κοντά του, μην τρέξετε, μην φωνάξετε και μην τραβήξετε την προσοχή του άλλου σκύλου, ούτε προς εσάς αλλά ούτε και προς το σκύλο σας, ο οποίος μπορεί να γαυγίσει.

Αν το/τα άλλα σκυλιά είναι μακριά, αλλάξτε διαδρομή, στρίψτε σε κάποιο στενό και αποφύγετε τη συνάντηση μαζί τους.

Παραμείνετε ήρεμος/μη και ήσυχος.

Τα περισσότερα σκυλιά, αδέσποτα ή μη είναι απλώς περίεργα και θέλουν να μυρίσουν το σκύλο σας, να γνωριστούν, να παίξουν. Όμως δεν μπορείτε να είστε σίγουρος για το άλλο σκυλί ή την αντίδραση του δικού σας. Αν όμως έρθετε τελικά ''μουρη με μούρη'' με άλλα σκυλιά, μην τραβέτε απότομα το σκύλο σας και μην τον σηκώνετε αγκαλιά.

Αφήστε τα σκυλιά να μυριστούν. Συνήθως οι ''αγριες'' διαθέσεις φαίνονται από μακριά και σπάνια τα σκυλιά επιτίθενται απρόκλητα.

Αν ο σκύλος σας είναι εκτός ελέγχου και αγριέψει στα άλλα σκυλιά, γαυγίσει ή τραβήξει για να ορμήσει κατά πάνω τους, είναι πιθανό τα άλλα σκυλιά να κινητοποιηθούν. Γι αυτό πρέπει να κοινωνικοποιείτε το σκύλο σας αλλά και να ξέρει να υπακούει στο κάτσε και στο ήσυχα ώστε να μπορείτε να τον ελέγξετε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το να κουβαλάτε μαζί σας ξύλα, κοντάρια ή ομπρέλες για...να διώξετε τυχόν ελεύθερα σκυλιά, μόνο ζημιά μπορεί να κάνει. Ακόμα και αν κάποιο σκυλί φοβηθεί προς στιγμή το απειλητικό κούνημα ενός ξύλου,είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να πλησιάσει το σκύλο σας. Επειδή δε γνωρίζετε το χαρακτήρα, τις αντιδράσεις και τα βιώματα ενός ελεύθερου σκύλου, είτε από σπίτι, είτε αδέσποτο ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΜΕ ΞΥΛΑ. Ως άμυνα μπορεί να αγριέψει, ακόμα και να επιτεθεί ή να δαγκώσει.

Με σταθερή και δυνατή φωνή μπορείτε να διώξετε το άλλο σκυλί, πάντα ελέγχοντας και κρατώντας κοντά στο γόνατο σας το δικό σας σκυλί. Αλλάξτε πεζοδρόμιο, μιλήστε με σταθερή φωνή και απομακρυνθείτε όχι γρήγορα αλλά σταθερά.

Αν πάλι βλέπετε ότι το ελεύθερο σκυλί κουνά την ουρά του, πλησιάζει ήρεμο και δεν σηκώνει τις τρίχες της πλάτης του, μπορείτε να αφήσετε τα σκυλάκια να γνωριστούν και να μυριστούν και να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά με σταθερή, γλυκιά φωνή λέγοντας ''μπράβο, ναι, ήσυχα'' κλπ.
adespoto.gr