Χτυπάει το κουδούνι κι αντί να ανοίξετε την πόρτα, τρέχετε να κλείσετε τον Αζόρ σε ένα δωμάτιο, ή να βρείτε το λουρί του, ανησυχώντας για την ψυχρή στην καλύτερη, επιθετική στη χειρότερη περίπτωση, υποδοχή που ετοιμάζει στους καλεσμένους σας; Βγαίνετε μαζί βόλτα και αποφεύγετε τεχνηέντως τα πάρκα και τις ώρες που κυκλοφορούν οι ιδιοκτήτες άλλων σκυλιών, επειδή ανησυχείτε ότι θα μπλέξει σε καυγά από τον οποίο δεν θα μπορείτε να τον μαζέψετε; Έχουμε καλά νέα. Η επιθετική συμπεριφορά των σκύλων είναι φυσιολογική, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες –ένας από τους δημοφιλέστερους είναι ότι δεν κοινωνικοποιήθηκαν σε μικρή ηλικία– και μπορεί να διορθωθεί.
- Μην πιέζετε το σκυλί σε καταστάσεις που δεν νοιώθει ευχάριστα και άνετα. Επιτρέψτε του να είναι σε απόσταση όπου νοιώθει άνετα και ασφαλή. Αφήστε τον να αποφασίσει εκείνος πόσο κοντά θέλει να είναι στους ανθρώπους. Μην προσπαθείτε να τον "καλοπιάσετε" να πλησιάσει, μην του μιλάτε και προπαντός μην τον τραβάτε να πλησιάσει.
- Επιβραβεύσετε (με μεζεδάκια, «μπράβο» και λοιπά) κάθε μικρή κίνηση που κάνει από μόνος του προς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θα πρέπει να στέκονται με την πλευρά τους προς τον σκύλο και να κοιτούν μακριά του. Να μην κουνούν χέρια και πόδια και να μην προσπαθήσουν να τον χαϊδέψουν. Μπορούν να αφήνουν (με ήρεμο τρόπο) μεζεδάκια να πέφτουν από τα χέρια τους , αργότερα ίσως να αφήσουν το σκυλί να πλησιάσει από μόνο του να τα πάρει από το ακίνητο χέρι τους.
- Αν δείχνει σημάδια αβεβαιότητας μπορείτε να τον βοηθήσετε με το να είστε ανάμεσα στους άγνωστους (στους οποίους έχετε ήδη εξηγήσει την όλη διαδικασία) και στο σκυλί. Έτσι παίρνετε εσείς το "βάρος" της κατάστασης και το σκυλί χαλαρώνει λιγάκι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσα στο σπίτι. Αφήστε τις πόρτες του δωματίου ανοικτές έτσι ώστε το σκυλί να μπορεί να απομακρυνθεί αν νοιώσει στενάχωρα. Μην τον μαλώσετε ή του δώσετε καμιά σημασία αν γρυλίσει. Απλώς νοιώθει ανασφάλεια. Μιλήστε χαλαρά στους αγνώστους /επισκέπτες, τοποθετηθείτε ανάμεσα στο σκυλί και εκείνους, αγνοήστε το σαν να μην υπάρχει.
- Αν το σκυλί νοιώθει άνετα, βάλτε το στο λουρί, καθίστε μακριά από τον άγνωστο, αφήστε μεζεδάκια μπροστά του στο πάτωμα. Μην του δίνει κανείς ιδιαίτερη σημασία. Μην του μιλάτε ησυχαστικά ή τον χαϊδεύετε. Αν κοιτάξει προς τους άγνωστους και είναι ήρεμο , δώστε μια πολύ καλή λιχουδιά. Αργότερα ίσως ο άγνωστος/ επισκέπτης μπορεί ήρεμα να του πετάξει μια λιχουδιά αλλά χωρίς να κινηθεί προς το μέρος του ή να τον κοιτάξει. Αν φανεί ότι το σκυλί είναι ικανοποιητικά ήρεμο, πετάξτε τις λιχουδιές μερικά εκατοστά προς το μέρος του άγνωστου έτσι ώστε το σκυλί να κάνει ένα μικρό βηματάκι για να τις πάρει. Μην υπερβάλετε και μην προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα σε μια φορά. Συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες και μήνες. Κάθε υπερβολή μπορεί να ζημιώσει κατά πολύ την όλη διαδικασία. Θυμηθείτε , το σκυλί είναι αυτό που αποφασίζει πόσο άνετα νοιώθει και προς τα πού θα κινηθεί.
- Το γρύλισμα σας δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ή φαίνονται απειλητικοί με κάποιον τρόπο. Ίσως το δωμάτιο είναι πολύ μικρό για να νοιώσει ο σκύλος ασφαλής.
Η βοήθεια ενός καλού εκπαιδευτή είναι απαραίτητη και θα σας γλιτώσει από αφάνταστες παλινδρομήσεις. Είναι σημαντικό να μπορεί να εκτιμάται ακριβώς η κατάσταση, η διαδικασία, το επίπεδο ψυχολογικής πίεσης , ο χρόνος πίεσης, η πρόοδος και τα επόμενα βήματα κάτι που μόνο ένας έμπειρος , θετικός εκπαιδευτής μπορεί να κάνει με αρκετή ακρίβεια.
Και αν ο Αζόρ σας δεν είναι αντικοινωνικός με τους ανθρώπους, αλλά με άλλα σκυλιά;
- Χρησημοποιήστε τροφή. Βαδίστε με τον σκύλο σας στο λουρί προς το μέρος που θα συναντήσετε άλλα σκυλιά (στο λουρί και αυτά). Την στιγμή που εσείς και το σκυλί σας αντικρύσετε το άλλο σκυλί, από απόσταση, αρχίστε να μιλάτε ήρεμα και ευχάριστα στο σκυλί σας και αρχίστε να του δίνετε τις πιο νόστιμες λιχουδιές (πχ. κρέας) που θα έχετε φροντίσει να έχετε μαζί σας. Ο στόχος είναι να κάνουμε το σκυλί να συνδυάσει την παρουσία του άλλου σκυλιού με τις υπέροχες λιχουδιές που του προσφέρετε. Φροντίστε να μην πλησιάσετε πολύ κοντά και μην πλησιάζετε προς το άλλο σκυλί σε ευθεία γραμμή. Μείνετε σε τέτοια απόσταση που το σκυλί σας να παραμένει ήρεμο και να τρώει τις λιχουδιές.
- Όταν απομακρύνουν το άλλο σκυλί (μετά από 5-10 δευτερόλεπτα στην αρχή), σταματάμε να δίνουμε λιχουδιές και αρχίζουμε να δίνουμε πάλι μόλις το άλλο σκυλί ξαναεμφανιστεί. Θέλουμε το σκυλί μας να νοιώθει ότι η παρουσία του άλλου σκυλιού μας κάνει και του δίνουμε τις λιχουδιές και ότι η απουσία του αυτόματα σταματάει την ροή των ωραίων πραγμάτων (πχ. λιχουδιές). Προσπαθούμε να αλλάξουμε την ψυχολογία του από φόβο / επιθετικότητα σε χαρά και ασφάλεια.
- Χρησιμοποιήστε ένα κολάρο κεφαλιού. Σας επιτρέπει να καθοδηγείτε το σκυλί σας σε «δύσκολες» καταστάσεις (όταν προσπαθεί να ορμήξει προς το άλλο σκυλί) χωρίς να προσθέτετε φυσική δυσφορία στην αντίληψη του για την παρουσία του άλλου σκυλιού. Η χρήση του κολάρου κεφαλιού ηρεμεί κάπως το σκυλί σας και σας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε και το ελέγχετε. Το λουρί πρέπει να είναι κοντό και να παραμένει χαλαρό. Κρατείστε το σκυλί κοντά σας χρησιμοποιώντας τις λιχουδιές, μιλώντας του ήρεμα και αλλάζοντας ελαφρώς κατευθύνσεις. Προσπαθείτε να το μάθετε να αγνοεί τα άλλα σκυλιά αντί να τα απειλεί.
- Σταδιακά μειώστε την απόσταση επιλέγοντας την πορεία και το σημείο που ο σκύλος σας νοιώθει ασφαλής. Πλησιάστε εξαιρετικά αργά διαγράφοντας καμπύλη. Το σκυλί σας θα πρέπει να μπορεί να μένει ήρεμο. Μην το «σπρώχνετε» περισσότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει. Προχωρήστε με αργή κίνηση προς τα εμπρός και πλάγια.
- Αντικαταστήστε την επιθετική συμπεριφορά με ασκήσεις υπακοής. Σε απόσταση αλλά παρουσία του άλλου σκύλου ,και ενώ έχετε την προσοχή του σκύλου σας, ζητήστε του να κάτσει, να ξαπλώσει κλπ., και ανταμείψτε τον πλουσιοπάροχα για την υπακοή του και την προσοχή που σας δίνει. Του μαθαίνετε ότι το να σας υπακούει παρουσία άλλων σκύλων είναι ασφαλές και «κερδοφόρο».
- Επιδείξτε "αρχηγία". Δείξτε με την στάση σας, πνευματική και σωματική, ότι εσείς θα τον προστατέψτε αν οι άλλοι σκύλοι πλησιάσουν. Μπείτε ανάμεσα στο σκύλο σας και τον άλλο σκύλο αν αρχίσουν τα αγριοκοιτάγματα και τα άλλα ύποπτα σημάδια. Να έχετε αυτοπεποίθηση και να είστε χαλαροί. Μην τραβάτε το λουρί. Μην πανικοβάλλεστε. Σαν αρχηγός πρέπει να εμπνέετε σιγουριά και εμπιστοσύνη. Μάθετε να παρατηρείτε και να «διαβάζετε» το σκυλί σας. Γνωρίζετε από ποιο σημείο και πέρα το σκυλί σας γίνεται επιθετικό και συνειδητά μην το υπερβαίνετε. Δουλέψτε τις ασκήσεις υπακοής και έχετε την προσοχή του στραμμένη σε εσάς.
- Όταν τελικά μπορέσετε να έχετε το σκυλί σας χωρίς λουρί, χρειάζεται να είστε πολύ παρατηρητικοί και γρήγοροι. Δεν πρέπει να έχουμε «ατυχήματα». Συνεχίστε να δουλεύετε τις ασκήσεις υπακοής σε απόσταση από τα άλλα σκυλιά. Μην τον «πιέσετε» να γίνει φιλικός. Κρατήσετε τις αποστάσεις από τα άλλα σκυλιά και εκπαιδεύστε τον να ακολουθεί τις οδηγίες σας χωρίς να φοβάται. Σιγά σιγά θα μπορείτε να τον αφήνετε να παίζει με άλλα «φιλικά» σκυλιά. Χρειάζεται χρόνος, κόπος, γνώση και υπομονή. Η βοήθεια ενός ικανού εκπαιδευτή σκύλων, με θετικές μεθόδους εκπαίδευσης, είναι σίγουρα μεγάλη βοήθεια. Αν δεν αισθάνεστε σίγουροι για τις δυνατότητές σας, ζητείστε βοήθεια. Η ελλιπής γνώση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα ή και επικίνδυνα.
Πηγή: Iatronet.gr