Ο τετράποδος «κολλητός» μας, δηλαδή ο σκύλος, έχει ανάγκη από σωστή διατροφή προκειμένου να παραμείνει ζωηρός και υγιής.
Και επειδή όταν έχουμε έναν τόσο αγαπημένο συγκάτοικο θέλουμε το καλύτερο για αυτόν, μάλλον πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο σοβαρά τι του σερβίρουμε καθημερινά. Γιατί; Συχνά, όσο καλοπροαίρετοι κι αν είμαστε, δεν υιοθετούμε τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες για το κατοικίδιό μας, με αποτέλεσμα η «υπόθεση γεύμα» να εξελίσσεται συχνά σε καταστροφή.
Τροφές....δηλητήριο
Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε, είναι να προσφέρουμε στο σκύλο μας ό,τι περνά από το δικό μας τραπέζι, δηλαδή αποφάγια ή λιχουδιές που αρπάζει από το χέρι μας όταν μας βλέπει να τρώμε. Η διαδικασία αυτή είναι γενικά ό,τι χειρότερο καθώς ενισχύει την έμφυτη τάση του να... ζητιανεύει για φαγητό, ενώ τον «εκθέτει» σε συστατικά που ενδέχεται να του κάνουν κακό. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό που είναι καλό για εμάς δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα καλό και για το σκυλάκι μας.
Οι όξινες τροφές για παράδειγμα, μπορούν να του προκαλέσουν πυρετό, εμετούς, νευρικότητα κ.ά. Τα «αθώα» κρεμμύδια διαταράσσουν την ισορροπία των ερυθρών του αιμοσφαιρίων, ενώ η σοκολάτα, επειδή περιέχει καφεΐνη, αντί για να τον... γλυκάνει μπορεί να του προκαλέσει έντονη ταχυπαλμία. Οπότε ας κρατήσουμε καλύτερα τις «ανθρώπινες» τροφές για τον εαυτό μας!
Η λύση του «γρίφου»
Καταρχήν όταν υιοθετήσουμε έναν σκύλο θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσουμε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σε σχέση με το ποια θα ήταν η ιδανική δίαιτα για αυτόν. Όπως ακριβώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός το ίδιο ισχύει και με τα ζώα. Για αυτό, ο κτηνίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος να μας ενημερώσει τι είδους τροφές αρμόζουν στον τετράποδο φίλο μας.
Όταν έρθει η ώρα της αγοράς, για να μην πελαγώσουμε εντελώς στη θέα των άπειρων προϊόντων για σκύλους, πρέπει πρώτα από όλα να να προτιμάμε τα επώνυμα κι έπειτα να διαβάσουμε σχολαστικά τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Χρώματα και συντηρητικά είναι ουσίες που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται, όπως επίσης και ό,τι παραπέμπει σε κρεατάλευρα. Είναι σημαντικό το πρώτο συστατικό που αναγράφεται στη λίστα να είναι κοτόπουλο ή βοδινό. Επίσης πρέπει να τσεκάρουμε να μην περιέχει πάνω από 10% υγρασία.
Έχοντας κατά νου τις συμβουλές του κτηνιάτρου, πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά σε τι είδους σκύλο απευθύνεται κάθε προϊόν, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ' όψιν το μέγεθός του, την κινητικότητα, την ηλικία, τη ράτσα και φυσικά την κατάσταση της υγείας του. Κι αυτό γιατί ένα κουτάβι έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από έναν ενήλικο σκύλο που μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ένας πολύ δραστήριος σκύλος χρειάζεται τροφή με υψηλή θερμιδική αξία ενώ ένας ηλικιωμένος έχει αυξημένες ανάγκες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του και ούτω καθεξής.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ποτέ οι πληροφορίες που μας δίνουν οι συσκευασίες των τροφών δεν είναι αρκετές. Η καθημερινή επαφή με το ζώο, η παρατήρηση των αντιδράσεών του είναι αυτό που θα μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή. Αν λοιπόν, βλέπετε τον σκύλο σας υποτονικό, σε κατάσταση υπνηλίας, με το τρίχωμά του θαμπό, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις γαστρονομικές του συνήθειες για να τον δείτε και πάλι παιχνιδιάρη και ζωηρό!
katoikidio.com