Web Toolbar by Wibiya Κακοποίηση ζώων ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Κακοποίηση ζώων

Συχνά οι τετράποδοι φίλοι μας πέφτουν θύματα της βάναυσης συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων που οι φιλόζωοι τους χαρακτηρίζουν «εγκληματίες», «ασυνείδητους» και ούτω καθεξής. Όμως, ποια είναι τα αίτια που τους οδηγούν σε αυτή τη φρικιαστική συμπεριφορά;

Όσοι αγαπάμε τα ζώα συχνά αναρωτιόμαστε: Τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους να τα κακοποιούν; Γιατί τα βασανίζουν ή φθάνουν στο σημείο ακόμα και να τα σκοτώνουν με βάρβαρους τρόπους; Οι λόγοι είναι πολλοί και οι ειδικοί, εξετάζοντας την ψυχολογία όσων συμπεριφέρονται έτσι, δίνουν πολλαπλές ερμηνείες, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας ώστε να μην αδιαφορούμε όταν δίπλα μας συντελούνται τέτοια εγκλήματα. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι τρεις βασικές αιτίες που οδηγούν σε ανάλογες συμπεριφορές και σε ποιες κατηγορίες ανθρώπων αντιστοιχούν:

1η αιτία: Πολλοί από αυτούς που κακοποιούν τα ζώα το κάνουν ασυνείδητα. Για παράδειγμα, ορισμένοι τα κρατούν σε ένα χώρο ακατάλληλο. Άλλοι χρησιμοποιούν λανθασμένες μεθόδους για να τα κάνουν να πειθαρχήσουν, ή δεν τα προσέχουν όπως πρέπει, ξεχνώντας να τους δώσουν τροφή, να τα εμβολιάσουν κ.τ.λ. Κάποιοι άλλοι νομίζουν πως τα βοηθάνε και στη πραγματικότητα τα βασανίζουν. Παραδείγματος χάριν, αυτοί που κρατούν δεκάδες κατοικίδια στοιβαγμένα στο σπίτι τους κάτω από  άθλιες συνθήκες. Συνοψίζοντας, όσοι ανήκουν σε αυτή η κατηγορία ανθρώπων μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αλλάξουν νοοτροπία με την προτροπή των δικών τους ανθρώπων που έχουν εντοπίσει το πρόβλημα. 

2η αιτία: Η επόμενη μεγάλη ομάδα ατόμων κακομεταχειρίζεται επίτηδες τα ζώα αλλά δεν το κάνει επανειλημμένα. Συχνά, άτομα νεαρής ηλικίας κάνουν κακό στα ζώα για να εντυπωσιάσουν τους συνομηλίκους τους, ή γιατί οι τελευταίοι τα πίεσαν να το κάνουν. Κάποιες άλλες φορές τους φαίνεται αστείο ένα τρομοκρατημένο ζώο κι έτσι το χτυπούν, το πετούν πέτρες κ.τ.λ. Άλλοτε εκτονώνουν την καταπίεση που μπορεί να έχουν υποστεί ή την οργή που νιώθουν πάνω στα ζώα. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, ο θύτης μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο βάναυση είναι η συμπεριφορά του και να μην την επαναλάβει.  

3η αιτία: Η χειρότερη κατηγορία βασανιστών προχωρά σε αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες απλά και μόνο για να δει ένα ζώο να υποφέρει. Στόχος τους είναι να νιώσουν ισχυροί. Θα ήθελαν να έχουν τον πλήρη έλεγχο πάνω σε άλλους ανθρώπους, όμως τα ζώα είναι πολύ πιο εύκολα θύματα. Ορισμένες φορές βλάπτουν τα κατοικίδια για να εκδικηθούν τον ιδιοκτήτη τους για προσωπικές διαφορές. Συχνά, οι θύτες πάσχουν από βαριά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα βίαιης συμπεριφοράς. Το σίγουρο είναι πως η συμπεριφορά τους δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και χρειάζονται άμεσα ψυχολογική υποστήριξη γιατί μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνες πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι άρχισαν τη δράση τους από την εξόντωση ζώων. Οπότε, σε καμία περίπτωση το άμεσο περιβάλλον αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει να αδιαφορεί, ειδικά όταν ο βασανιστής είναι παιδί.