Web Toolbar by Wibiya Ρόδος: Γερμανοί εθελοντές κτηνίατροι στείρωσαν δωρεάν 268 αδέσποτα ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ρόδος: Γερμανοί εθελοντές κτηνίατροι στείρωσαν δωρεάν 268 αδέσποτα

Είναι πραγματικά αξιέπαινο όταν ανιδιοτελώς προσφέρεις τη βοήθεια σου είτε αυτή την προσφέρεις σε συνανθρώπους σου είτε σε απροστάτευτα τετράποδα, μα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικό όταν αυτή τη βοήθεια την προσφέρεις έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα!
Ο λόγος για την εθελοντική οργάνωση με την επωνυμία DAPS ( Direct Animal Protection Society) που στα ελληνικά σημαίνει οργάνωση για την προστασία των ζώων που εδώ και 10 περίπου χρόνια έρχονται μέλη της προκειμένου να στειρώσουν τα αδέσποτα ζώα του νησιού μας έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων αδέσποτων γάτων και σκύλων που παρατηρείται.
Η συγκεκριμένη οργάνωση που εδρεύει στη Γερμανία, αποτελείται από 28 άτομα, 11 εκ των οποίων είναι γιατροί, οι περισσότεροι μάλιστα δόκτορες. Η οργάνωση χρηματοδοτείται από τα μέλη της οργάνωσης, ενώ πολύτιμη είναι και η βοήθεια δύο φαρμακευτικών εταιρειών που προσφέρουν δωρεάν φάρμακα για τα αδέσποτα ζώα. Η εν λόγω οργάνωση μάλιστα δραστηριοποιείται στη Γερμανία και τη Ρουμανία με ανάλογες δράσεις.
Οι δεσμοί της οργάνωσης με την Ρόδο ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι του 2002, όταν ο πρόεδρος κ. Χανς Γκέοργκ Ντύγκα είχε έρθει στο νησί για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του κ. Γαβριέλα, επίσης κτηνίατρο. Στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν όπως εξιστόρησε ο κ. Χανς στη «Ρ», μια αδέσποτη γάτα που είχε «καταλάβει» το χώρο του ξενοδοχείου, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία του νησιού, γέννησε ούτε ένα ούτε δύο αλλά…. 6 γατάκια!
Η κ. Γαβριέλα, μιας και αγαπάει πολύ τις γάτες, αποφάσισε να πάρουν μαζί τους και τα έξι νεογέννητα γατάκια στη Γερμανία! Λόγω της νοοτροπίας των Γερμανών που θεωρούν ότι δεν πρέπει να γεννούν ανεξέλεγκτα τα αδέσποτα ζώα, έγινε εκ των υστέρων μια συζήτηση μεταξύ του κ. Χανς και της κ. Γαβριέλας και αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις εθελοντικές δράσεις στο νησί μας, μιας και ενημερώθηκαν από αρκετούς κατοίκους πως στη Ρόδο τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά είναι αμέτρητα!
Κάπως έτσι ξεκίνησε μια ομάδα από την συγκεκριμένη οργάνωση, να έρχεται εθελοντικά στο νησί μας, μία φορά τον χρόνο προκειμένου να στειρώσουν όσα περισσότερα αδέσποτα είναι δυνατόν. Είτε αυτά βρίσκονται στο κυνοκομείο είτε αυτά βρίσκονται σε ξενοδοχεία, στο δρόμο, οπουδήποτε.
Η συνεργασία τους με τους φιλόζωους του νησιού είναι άψογη, μιας και μετά από τόσα χρόνια που έρχονται στο νησί, τους έχουν μάθει οι περισσότεροι και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι μαζεύουν αδέσποτα, τους τα φέρνουν για στείρωση και τα επιστρέφουν στον χώρο από όπου τα πήραν.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι φιλόζωοι που τους προσφέρουν συχνά λάδι, ψωμί κ.λπ. ως έναν τρόπο να τους ευχαριστήσουν για το σημαντικό τους έργο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα φιλόζωων ροδιτών που βοηθούν όσο μπορούν το έργο των DAPS αποτελεί η οικογένεια Φιλίππου που από μόνοι τους έφεραν 54 αδέσποτα ζώα από την περιοχή Αφάντου στους γιατρούς προκειμένου να στειρωθούν και να επιστραφούν στο χωριό.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πολύ σημαντική βοήθεια προσφέρουν αρκετοί κτηνίατροι του νησιού αλλά και τρία ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν και τους παρέχουν χώρο προκειμένου να πραγματοποιούν τις στειρώσεις (το Alex Beach στη Θολό, η Μικρή Πόλη στα Κολύμπια και το Niriides Beach Hotel στα Κολύμπια) ενώ η οργάνωση DAPS είναι πάντα «ανοιχτή» στους φιλόζωους, κτηνιάτρους, ξενοδόχους που θέλουν να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια!
«Το σωστό είναι να δουλεύουμε όλοι μαζί και να βοηθήσουμε να εξαλειφθούν φαινόμενα με υπεράριθμα αδέσποτα όπως συναντάμε στη Ρόδο» αναφέρει ο κ. Χανς ο οποίος με την απαραίτητη βοήθεια ίσως ακόμη και από τουριστικά πρακτορεία και αεροπορικές εταιρείες να καταφέρει να έρχεται δύο φορές τον χρόνο και να πραγματοποιεί ακόμη περισσότερες στειρώσεις το επιτελείο των κτηνιάτρων της DAPS.
Μάλιστα ο κ. Χανς ως πρόεδρος της οργάνωσης επιθυμεί εκτός από το κάλεσμα όσων έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν, να ευχαριστήσει και όσους με τον τρόπο τους έχουν βοηθήσει το σημαντικό τους έργο.
Σημαντική όμως είναι η διαπίστωση του κ. Χανς, ο οποίος 10 χρόνια που επισκέπτεται το νησί μας παρατηρεί πως η νοοτροπία των ροδιτών όσον αφορά τα ζώα και πολύ περισσότερο τα αδέσποτα έχει αρχίσει να αλλάζει. Επισημαίνει δε, ότι οι νέοι είναι αυτοί που έχουν έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης και μια διαφορετική φιλοσοφία, πως ενδιαφέρονται αρκετά πλέον για τα ζώα και είναι σίγουρος πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από 10 χρόνια τα κτηνιατρεία του νησιού μας ήταν άδεια ενώ τώρα είναι γεμάτα, κάτι που αποδεικνύει πως η φιλοζωική μας δράση έχει αρχίσει να αυξάνεται.
Ο κ. Χανς μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία όταν το 2009 διάφορα ξένα Μέσα Ενημέρωσης διέσυραν το νησί μας με δημοσιεύματα που αφορούσαν τον τρόπο που οι ροδίτες μεταχειριζόμασταν τα ζώα, αποφάσισε να στείλει επιστολή διαβεβαιώνοντάς τους πως υπάρχουν πολλοί φιλόζωοι στη Ρόδο οι οποίοι όχι μόνο φροντίζουν τα κατοικίδια τους αλλά προστατεύουν και τα αδέσποτα ενώ μάλιστα είχε ζητήσει μεγαλύτερη επιείκεια στα δημοσιεύματά τους.
Φέτος, η οργάνωση DAPS που βρέθηκε στο νησί μας στις 24 Απριλίου, στείρωσε μέχρι τις 17 Μαΐου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε 268 ζώα εκ των οποίων τα 65 ήταν ζώα του κυνοκομείου. Στην περίπτωση που κατάφερναν να έρχονται δύο φορές τον χρόνο ο αριθμός αυτός θα διπλασιαζόταν βοηθώντας έτσι σημαντικά στα φαινόμενα υπεράριθμων αδέσποτων ζώων.
Ο κ. Χανς λαμβάνει μάλιστα για το αξιόλογο έργο του σχεδόν κάθε χρόνο επίσημες ευχαριστίες από το γραφείο δημάρχου τόσο για τις υπηρεσίες του στο κυνοκομείο όσο και σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας ζώων.
Όποιος θέλει να βοηθήσει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση, μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Χανς στο
email: georggaby.dyga@t-online.de

ΡΟΔΙΑΚΗ