Web Toolbar by Wibiya Γερμανικό Spitz ζούσε 2 χρόνια σε μπαλκόνι! ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανικό Spitz ζούσε 2 χρόνια σε μπαλκόνι!

Αυτό το γερμανικό Spitz ζούσε μόνιμα σε μπαλκόνι 2ου ορόφου επί τουλάχιστον 2 χρόνια. Το τρίχωμά του από άσπρο είχε γίνει κίτρινο, παντού γύρω ακαθαρσίες, τα στόρια συνέχεια κατεβασμένα, το φαγητό του κάποια ξεροκόμματα ψωμιού πεταμένα γύρω του, για βόλτα ούτε λόγος... Το περιστατικό καταγγέλθηκε ανώνυμα στην "Αγάπη" στις 25.1.2012. 

Οι καταγγέλοντες είχαν απευθυνθεί σε φιλοζωικά σωματεία και στην Αστυνομία, αλλά δεν είχαν κατάλληλη καθοδήγηση από τα πρώτα ούτε πέτυχαν την αντίστοιχη δράση της δεύτερης. Εξάλλου για κινητοποίηση της Αστυνομίας απαιτείται επώνυμη καταγγελία, στην οποία δύσκολα προβαίνει κάποιος, δεδομένης της γειτνίασης με τον καταγγελόμενο. Για το περιστατικό κατατέθηκε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη του σκύλου, καθώς η μόνιμη παρανομή ενός ζώου σε μπαλκόνι απαγορεύεται ρητά από το νόμο (Ν. 3170/2003 άρ. 6: "...με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά .... δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος."). 

Η μόνιμη εγκατάσταση σε μπαλκόνι / χώρο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες με βάση τους νόμους: Ν. 1197/81, Ν. 2017/92 και Ν. 3170/2003 συνιστά βασανισμό, θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή με χρηματική ποινή από 300 € μέχρι 1.500 € ή και με τις δύο ποινές. Με την κατάθεση της μήνυσης, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία (πχ. φωτογραφίες), σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος του παραβάτη ιδιοκτήτη και ορίζεται δικάσιμος (τακτική διαδικασία). Με βάση το άρθρο 12 παρ.4 του Ν. 3170/2003, "Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά (μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου που θα δικάσει τη μήνυση) το ζώο από την κατοχή του παραβάτη και να παραδοθεί σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στις 31.1.2012 εκδόθηκε η εισαγγελική διάταξη, η οποία επιδόθηκε στην "Αγάπη" και στο αρμόδιο Αστυνομικό τμήμα. 

Οι αστυνομικοί πήγαν στο επίμαχο διαμέρισμα για ταυτοποίηση των πραγματικών δεδομένων, κι έτσι οι ιδιοκτήτες λαμβάνοντας γνώση της όλης κινητοποίησης, αποπειράθηκαν να "διορθώσουν" τα κακώς κείμενα, πλένοντας για πρώτη φορά στα 2 χρόνια το μπαλκόνι που έμενε το ζώο και κάνοντάς το μπάνιο. Το έβαλαν για 1-2 μέρες εντός σπιτιού και μετά πάλι έξω. Σήμερα, 4.2.2012 αστυνομικοί μετέβησαν εκεί με περιπολικό για να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για την διάταξη που έχουν από τον εισαγγελέα προκειμένου να αφαιρέσουν το ζώο από την κατοχή τους. Η κυρία του σπιτιού δέχτηκε να συνοδεύσει το σκυλάκι στο τμήμα, όπου περίμενε εθελόντρια της "Αγάπης" για να το παραλάβει και να το παραδώσει στην υιοθετήσασα. Ενημερώθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας για την παραβίαση που διέπραττε επί 2 έτη τουλάχιστον κατ'εξακολούθηση και για τα δικαιώματα που έχει προκειμένου να διεκδικήσει πίσω το ζώο, εφόσον το επιθυμεί. 

Η εθελόντρια υπέγραψε χαρτί παραλαβής με περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του ζώου και ανέλαβε να το παραδώσει με τη σειρά της με συμβόλαιο υιοθεσίας στη νέα του μαμά, που περίμενε αυτή τη στιγμή 2 ολόκληρα χρόνια! Αξίζει να αναφερθεί ότι: - Το σκυλάκι όταν αποχώρησε από το τμήμα η ιδιοκτήτριά του, αφήνοντάς το πίσω, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να την ακολουθήσει ούτε έκλαψε. - Για τη μοναχική ζωή που έχει περάσει, ο σκυλάκος (υπολογίζουμε ότι είναι 3 ετών περίπου) είναι πολύ φιλικός, χαδιάρης και όχι αντικοινωνικός. Τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλάκια. Δυσκολεύεται στο να δεχτεί λουράκι, φυσικά, όμως επιδέχεται εκπαίδευσης! -

Στο νέο του σπιτάκι προσαρμόστηκε αμέσως και δείχνει να μη χορταίνει χάδια και αγκαλιές, που του δίνονται πλέον απλόχερα! - Είναι αρκετά υποσιτισμένος και η γούνα του αφρόντιστη (μαδάει υπερβολικά), όμως με κατάλληλη διατροφή και καλλωπισμό αναμένεται να γίνει κούκλος και να αναδείξει όλη την ομορφιά της ράτσας του! - 

Όταν ακολουθήσουμε τα σωστά νομικά βήματα και απαιτήσουμε από τους αρμόδιους φορείς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τότε όλα γίνονται γρήγορα, μεθοδευμένα και αποτελεσματικά προς το συμφέρον ενός απροστάτευτου πλάσματος. - Δε χρειάζονται προσωπικές αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων ενός ζώου. 

Όταν ένα αδίκημα είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο (όπως η κακοποίηση/βασανισμός ζώου), τότε η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να κάνει τη δουλειά της, ιδίως όταν της υποδεικνύεται είτε από ένα αρμόδιο νομικό πρόσωπο (φιλοζωικό σωματείο) είτε από ένα φυσικό πρόσωπο (πολίτης). Η μήνυση στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα δεν κοστίζει τίποτα.