Web Toolbar by Wibiya ICAP: Πτωτική η κατανάλωση έτοιμων τροφών για κατοικίδια ζώα ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ICAP: Πτωτική η κατανάλωση έτοιμων τροφών για κατοικίδια ζώα

Κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η κατανάλωση τροφών για κατοικίδια ζώα, η οποία καλύπτεται κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα, σύμφωνα με τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του κλάδου των ζωοτροφών που παρουσιάζονται στη δέκατη έκδοση της σχετικής Κλαδικής Μελέτης που εκπόνησε ...

η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μικρές ετήσιες διακυμάνσεις παρουσίασε ο όγκος της εγχώριας κατανάλωσης σύνθετων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς προορίζεται για τη σίτιση πτηνών και αιγοπροβάτων.

Ο όγκος της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης σύνθετων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία, παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξης του 3% την περίοδο 2003-2008. Το 2009 παρατηρείται μείωση περίπου 5%, ενώ το 2010 παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 1,4%. Οι τροφές που προορίζονται για τη σίτιση των πτηνών και των αιγοπροβάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς. Η ζήτηση καλύπτεται ουσιαστικά από την εγχώρια παραγωγή, ενώ οι εισαγωγές σε τελικά προϊόντα είναι περιορισμένες. Οι εξαγωγές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Η αγορά των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία είναι διασπαρμένη μεταξύ πολλών επιχειρήσεων.

Σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα, καθώς και τις προοπτικές εξέλιξης του κλάδου, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, επεσήμανε τα εξής: «Ο όγκος της εγχώριας κατανάλωσης ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα παρουσίασε σημαντική άνοδο την προηγούμενη δεκαετία. Τα τελευταία όμως έτη ο ρυθμός της ετήσιας μεταβολής βαίνει μειούμενος, τη δε διετία 2009-2010 ήταν αρνητικός, διαμορφούμενος σε-4,3%. Η ζήτηση καλύπτεται κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα. Ο μεγαλύτερος όγκος τροφών για κατοικίδια ζώα διοχετεύεται στην αγορά μέσω των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων ειδών μικρών ζώων (pet shops). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση ζωοτροφών για την κτηνοτροφία (σε ποσότητα) τη διετία 2011-2012, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ σταθερότητας και μικρής πτώσης. Η συνολική αγορά των τροφών κατοικίδιων ζώων (σε ποσότητα) προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει μικρούς πτωτικούς ρυθμούς την ίδια περίοδο».

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση δείγματος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία, καθώς και στον τομέα των τροφών για τα κατοικίδια, για την πενταετία 2006-2010. Επιπλέον, συνετάχθησαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί για τη διετία 2009-2010.

Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 27 αντιπροσωπευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία προκύπτουν τα εξής: οι συνολικές πωλήσεις τους παρουσίασαν αύξηση 7% το 2010/2009, αλλά τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 2,7% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων (36%) οδήγησε στην εμφάνιση κερδοφόρου αποτελέσματος το 2010, ενώ το προηγούμενο έτος το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα των εταιρειών του δείγματος ήταν ζημιογόνο.

Αναφορικά με τον τομέα των ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα, από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού βάσει δείγματος 14 επιχειρήσεων του κλάδου, προκύπτουν τα εξής: οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 6,2% το 2010/2009, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 12,3%. Λόγω όμως αύξησης των λειτουργικών εξόδων τα συνολικά καθαρά κέρδη (προ φόρου) μειώθηκαν κατά 24,5% την ίδια περίοδο.Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 30% περίπου το 2010.

capital.gr