Web Toolbar by Wibiya Λουκέτο στα καταφύγια αδέσποτων ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Λουκέτο στα καταφύγια αδέσποτων

...βάζει ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς

Μόλις 5-6 ήταν τα καταφύγια ζώων συντροφιάς που λειτουργούσαν νόμιμα στη χώρα, τα περισσότερα ιδιωτικά. Οι υπόλοιποι χώροι φιλοξενίας ζώων ήταν αδύνατο να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας, μέχρι σήμερα, λόγω των εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων και περιορισμών που έθετε ο σχετικός νόμος.

Τώρα τα λιγοστά νόμιμα καταφύγια θα αναγκαστούν να κλείσουν, χάρη σε μια αλλαγή διατύπωσης τελευταίας στιγμής, στο νέο νόμο, που τα υποχρεώνει να προσλάβουν έναν κτηνίατρο για κάθε 50 ζώα που φιλοξενούν ακόμα κι αν αυτά είναι υγιή, ακόμα κι αν στο καταφύγιο δεν τελούνται κτηνιατρικές πράξεις. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε: «Υπό την εποπτεία των Δήμων μπορούν να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1κτηνίατρος ανά 50 ζώα)...»).

Αντίστοιχοι περιορισμοί δεν μπήκαν ούτε στα ιδιωτικά κτηνιατρεία, ούτε στις πανσιόν αλλά ούτε και στα πέτσοπς που πουλάνε ζώα συντροφιάς.

Πως φτάσαμε εδώ;

Στο πνεύμα του νομοσχεδίου ήταν να επιτραπεί η τέλεση κτηνιατρικών πράξεων σε όσα καταφύγια το επιθυμούν, ενώ ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε - από λάθος διατύπωσης - αφορά το σύνολο των καταφυγίων. Ελπίζουμε να μην είναι πλέον αργά και να διορθωθεί αυτή η παρανόηση πριν τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ. Διαφορετικά τη στιγμή που γίνεται μάχη για να δημιουργηθούν καταφύγια σε όλους τους δήμους, θα κλείσουν ακόμα και τα ελάχιστα που υπάρχουν. Η άλλη πιο ελληνική λύση, προκειμένου να μην πετάξουν τα καταφύγια τα ζώα στο δρόμο, είναι η «μετατροπή» τους σε πανσιόν ή σε πολύ μεγάλες οικίες...

skai