Web Toolbar by Wibiya Φροντίδα κατοικίδιων όταν απουσιάζουμε. ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Φροντίδα κατοικίδιων όταν απουσιάζουμε.

Αφήστε τα κατοικίδια σας σε ασφαλή χέρια

Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί οι διακοπές μας να είναι για ένα σαββατοκύριακο ή για μία ή δύο βδομάδες. Αν πάμε όμως κάπου πιο μακριά μπορεί και μήνα , τι γίνεται με τα κατοικίδια μας ζώα; Ότι και αν προγραμματίσουμε, πρέπει να το σχεδιάσουμε προσεκτικά, χωρίς όμως να παραλείψουμε το γεγονός ότι τα κατοικίδια μας χρειάζονται κάποιον να τα φροντίζει όσο καιρό θα λείπουμε.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος ή ο γάτος σας θα είναι σε ασφαλή χέρια και θα έχει την κατάλληλη φροντίδα , είναι να εξασφαλίσετε ΕΓΚΑΙΡΑ θέση σε ένα ξενοδοχείο ζώων. Πριν μερικά χρόνια αυτό θα ήταν ανέφικτο λόγω μη ύπαρξης αρκετών τέτοιων καταλυμάτων για ζώα. Όμως η αυξανόμενη ζωοφιλία στο τόπο μας και η τάση φυγής των Κυπρίων εκτός Κύπρου ολόχρονα με αποκορύφωση το καλοκαίρι, ευνόησε τη δημιουργία αρκετών τέτοιων πανσιόν για ζώα.

Όμως πριν αφήσετε το ζώο σας σε οποιοδήποτε τέτοιο ξενοδοχείο, παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι το ζώο σας δεν θα υποφέρει και εσείς δεν θα ανησυχείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας:

· Αφιερώστε χρόνο να επισκεφθείτε όσα πιο πολλά τέτοια ξενοδοχεία μπορείτε για να αποφασίσετε ποίο από όλα είναι το πιο κατάλληλο να αφήσετε το κατοικίδιο σας.

· Εάν κάποιο ξενοδοχείο αρνηθεί να σας αφήσει να τους επισκεφθείτε σε κανονικές ώρες επισκέψεων και επιμένει σε ραντεβού, διαγράψετε το από τη λίστα σας.

· Όταν επισκεφθείτε ένα τέτοιο ξενοδοχείο ζώων, δώστε προσοχή στους κανόνες υγιεινής σε όλους τους χώρους ,δηλαδή εκεί που θα μένει το σκυλί, στην κουζίνα που θα παρασκευάζεται το φαγητό (εάν δεν είναι ξηρή τροφή), στο χώρο που θα εξασκείται το σκυλί και γενικά σε όλο περιβάλλον. Η προσωπική σας επίσκεψη είναι καθοριστικός παράγοντας αν θα αφήσετε το ζώο σας εκεί. Εάν είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί, με μια ματιά θα μπορείτε να δείτε πολλά. Μην είστε αδιάφοροι εάν κάτι δεν σας αρέσει και κάντε τις παρατηρήσεις σας στους ιδιοκτήτες. Εάν σας δώσουν την εντύπωση ότι δεν έχουν σκοπό να βελτιώσουν τυχόν καταστάσεις που μπορεί να είναι αντίθετες με τους κανονισμούς περί προστασίας και ευημερίας των ζώων ή υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που φιλοξενούν τα ζώα, μπορείτε να το αναφέρετε στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ακόμα και ανώνυμα) για να διερευνηθεί. Μπορεί να μην αφήσετε εσείς το ζώο σας εκεί, άλλα όμως ζώα που τυχόν δεν έχουν υπεύθυνους ιδιοκτήτες, τελικά να περάσουν άσχημες διακοπές.

· Επίσης, κάνετε έλεγχο τι προσωπικό διαθέτει το ξενοδοχείο αυτό. Έχει αρκετά άτομα να φροντίζουν το χώρο σε σύγκριση με τα σκυλιά που έχει άδεια για να φιλοξενεί; Εάν π.χ έχει μόνο ένα άτομο για να φροντίζει 40 σκυλιά τότε δεν θα είναι αρκετό να τα ταΐζει, καθαρίζει, βγάζει περίπατο καθημερινά κλπ.

· Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά του προσωπικού. Έχουν γνώσεις των ζώων με τα οποία πρόκειται να ασχοληθούν; Συμπεριφέρονται με αγάπη και υπευθυνότητα στα ζώα;

· Όλα τα καλά ξενοδοχεία ζώων διαθέτουν ιατρική φροντίδα και περίθαλψη εάν χρειαστεί

· Αν δεν είστε σίγουροι, αφήστε τους το τηλέφωνο του Κτηνίατρου σας για κάθε ενδεχόμενο αλλά και το τηλέφωνο που θα βρίσκεστε για τυχόν επείγουσα ανάγκη.

· Τα υπεύθυνα ξενοδοχεία ζώων ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ζώα χωρίς αυτά να έχουν πρόσφατο πιστοποιητικό εμβολιασμού του ζώου. Εάν δεν έχετε, μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Κτηνίατρο σας για εμβόλια αλλά και εσωτερικό και εξωτερικό αποπαρασιτισμός του ζώου σας.

· Μπορείτε ακόμα να ασφαλίσετε το ζώο σας αν και κανονικά όλα αυτά τα ξενοδοχεία θα πρέπει να έχουν δικά τους σχέδια ασφάλειας.

· Εάν βρείτε το κατάλληλο ξενοδοχείο για το σκύλο σας, κάντε την κράτηση αμέσως. Καλά καταλύματα ζώων είναι λίγα και μπορεί να μη βρείτε θέση εύκολα.


Άλλες επιλογές

Βέβαια όλα τα ξενοδοχεία ζώων κοστίζουν και πιθανό το βαλάντιο σας να μην επιτρέπει τέτοιου είδους έξοδα. Υπάρχει πάντοτε και η λύση των φίλων και συγγενών όπου μπορείτε να αφήσετε το κατοικίδιο σας αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί. Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν:

Βεβαιωθείτε ότι το ζώο είναι ευπρόσδεκτο από όλα τα μέλη της οικογένειας που θα το αφήσετε. Εάν οι φίλοι σας έχουν και αυτοί κατοικίδιο, σιγουρευτείτε ότι και τα δύο θα μπορέσουν να συγκατοικήσουν για κάποιο διάστημα. Εάν θα αφήσετε το σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι θα έχουν αρκετό χρόνο για να τον βγάζουν περίπατο καθημερινά (ειδικά εάν τον έχετε συνηθισμένο). Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει στο λαιμό του ταυτότητα με τη προσωρινή του διεύθυνση για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν εάν χαθεί. Μην ξεχνάτε ότι και τα πιο καλοφροντισμένα κατοικίδια μπορούν να χαθούν.

Η γάτες είναι γενικά πιο εύκολες στη φροντίδα τους και μπορεί να είναι πιο χαρούμενες να μείνουν στο σπίτι παρά σε πανσιόν ή στους φίλους σας, αν και αυτό δεν είναι και το ασφαλέστερο. Εάν τελικά την αφήσετε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι ένας υπεύθυνος γείτονας ή συγγενής ή φίλος θα την επισκέπτεται δύο φορές καθημερινά για το φαγητό της αλλά και για να βεβαιώνεται ότι όλα είναι εντάξει. Εάν ο φίλος ή συγγενής σας είναι εμπιστοσύνης, μπορείτε να τον παρακαλέσετε να μείνει στο σπίτι σας όσο θα λείπετε. Όμως να θυμάστε ότι αυτός που θα μείνει μαζί με οποιοδήποτε ζώο θα είναι υπεύθυνο για την προστασία και ευημερία τους.

Πουλιά στα κλουβιά, όπως καναρίνια, παπαγάλοι κλπ, καθώς και ζώα στα κλουβιά, όπως χάμστερ, κουνέλια και ινδικά χοιρίδια μπορεί να τα αφήσετε σε υπεύθυνους φίλους ή συγγενείς φτάνει να τους αφήσετε σαφείς οδηγίες για τη φροντίδα τους.(φαγητό, καθαριότητα κλπ). Βεβαιωθείτε ότι τα κλουβιά θα είναι στη σκιά .


Η άλλη λύση

Το καλύτερο βέβαια για όλους θα ήταν να μπορεί και το κατοικίδιο μας να απολαύσει τις διακοπές του μαζί μας.

Να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι παρόλο που μπορεί να αφήσετε το κατοικίδιο σας στο καλύτερο ξενοδοχείο για ζώα, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να αισθανθεί μόνο και αποκομμένο από την συντροφιά της οικογένειας του (μην ξεχνάτε ειδικά για το σκύλο και τη γάτα) η οικογένειας του είστε εσείς τώρα).

Εάν αποφασίσετε να πάρετε το σκύλο σας διακοπές μαζί σας , να έχετε υπόψη σας τα εξής:

· Διαλέξετε ένα ξενοδοχείο ή κατασκηνωτικό χώρο όπου οι σκύλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Να θυμάστε πάντοτε ότι δεν είναι όλοι λάτρεις των σκύλων γι΄αυτό μην κάνετε πράγματα που θα εξοργίσουν τον υπόλοιπο κόσμο που κάνει μαζί σας διακοπές. Καθαρίζετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας ( κάτι που εμείς οι Κύπριοι δεν θεωρούμε πολύ αναγκαίο).

· Όταν τον βγάζετε περίπατο, έχετε τον πάντοτε με το λουρί του. Υπάρχει κόσμος που φοβάται τα σκυλιά άσχετα με το μέγεθος τους. Μην αφήνετε το σκυλί σας να γαυγίζει και να ενοχλεί τους πάντες. Η οχληρία θεωρείται αδίκημα και είναι πιθανό να πληρώσετε πρόστιμο.

· Εάν θα πάτε στη θάλασσα να θυμάστε ότι σε πολλές παραλίες απαγορεύονται τα σκυλιά, καθώς και το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα.(κυτάχτε για τυχόν απαγορευτικές πινακίδες). Εάν θέλετε να κολυμπήσετε με το σκύλο σας, προτιμήστε μία ερημική παραλία. Εάν θα πάρετε το σκυλί σας σε κοσμοπολίτικο μέρος καλό θα ήταν να είχατε σκεφθεί από πριν να το εκπαιδεύσετε κατάλληλα ώστε να συμπεριφέρεται σωστά και αποδεκτά από όλους.(να είναι κοινωνικό, φιλικό, ήσυχο και να προσαρμόζεται εύκολα) Η συμβίωση μαζί σας αλλά και με τους ξένους θα είναι πολύ καλύτερη. Όμως και εδώ να είστε προσεκτικοί στο ποιός θα εκπαιδεύσει το ζώο σας και σε ποιό εκπαιδευτήριο. Ζητήστε και κανένα δίπλωμα από τον ιδιοκτήτη, ότι δηλαδή είναι ειδικευμένος και δεν είναι κανένας άσχετος. Εάν όχι, υπάρχει περίπτωση να πληρώσετε του κόσμου τα χρήματα και ο σκύλος σας να μείνει στην ‘ ίδια τάξη’.

Διάφορα προβλήματα

Πολλές γάτες και σκύλοι υποφέρουν από ναυτία όταν ταξιδεύουν για πολλές ώρες. Ζητήστε από το Κτηνίατρο σας ειδικά χάπια τα οποία θα βοηθήσουν το ζώο στο ταξίδι. Το κατοικίδιο σας μπορεί να ανησυχεί πιό πολύ για το αυτοκίνητο παρά για το ταξίδι, γι’αυτό πριν τις διακοπές συνηθίστε το στην ιδέα του αυτοκινήτου.

Όταν τελικά ξεκινήσετε το ταξίδι σας , να θυμάστε ότι θα πρέπει να κάνετε τακτικές στάσεις για νερό και άσκηση του σκύλου σας.

Εάν θα πάρετε τη γάτα σας μαζί, βάλτε τη μέσα στο ειδικό καλάθι για μεταφορά και όταν φθάσετε στον προορισμό σας μην την αφήνετε να τρέχει εδώ και κει ελεύθερη.

Τέλος, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μην αφήνετε κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού οποιοδήποτε ζώο μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα γιατί μπορεί να ‘ ψηθεί’ ζωντανό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τα κατοικίδια μας προσφέρουν ολόχρονα τη συντροφιά και αγάπη τους. Ποτέ και για κανένα λόγο ΜΗΝ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ. Μην τα αφήνετε μόνα και αβοήθητα στη μοίρα τους. Ειδικά τα ζώα που για όλη τους τη ζωή εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους είναι πολύ δύσκολο ή ακατόρθωτο να επιβιώσουν.
 
puppy-doggy.blogspot.com