Web Toolbar by Wibiya Όταν ο διαβήτης «χτυπά» το σκύλο ή τη γάτα ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Όταν ο διαβήτης «χτυπά» το σκύλο ή τη γάτα

Εάν νομίζατε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αφορά μόνο τους ανθρώπους
ξανασκεφτείτε το! Εμφανίζεται αρκετά συχνά και στον "καλύτερο φίλο" του ανθρώπου τον σκύλο! Αλλά και στις γάτες...

Πώς θα το καταλάβετε;
Θα πρέπει να παρατηρήσετε τα ίδια ακριβώς συμπτώματα που εμφανίζονται στον άνθρωπο, αυτή την φορά στο κατοικίδιό σας. Εάν το ζώο σας παρουσιάζει αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), αυξημένη δίψα (πολυδιψία), συχνή και μεγάλη σε ποσότητα ούρων (πολυουρία), απώλεια βάρους και μερικές φορές διαταραχή της όρασης, τότε σίγουρα έχει πρόβλημα. Άλλες συνέπειες της υπεργλυκαιμίας είναι η διαταραχή της ανάπτυξης στα ζώα, ο κνησμός, η συχνή εξάντληση χωρίς ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, η δυσκολία επούλωσης των πληγών και τέλος οι συχνές φλεγμονές και λοιμώξεις. Αυτό που πρέπει επίσης να γνωρίζετε είναι ότι ο διαβήτης στον σκύλο ή στην γάτα σας ενέχει τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως και στον άνθρωπο, δηλαδή με λίγα λόγια εάν δεν φροντίσετε να ρυθμίσετε το σάκχαρο του σκύλου ή της γάτας σας, θα έρθετε αντιμέτωποι με τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, όπως π.χ. την αμφιβληστροειδοπάθεια, με απώτερη επιπλοκή την τύφλωση. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος νεφροπάθειας που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, επίσης αυτόνομη νευροπάθεια που προκαλεί γαστρεντερικά, ουρογεννητικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα. Επίσης όταν η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα ανέρχεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα την αφυδάτωση, τότε έχουμε αδυναμία και διαταραχή της συνείδησης.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν εάν έχετε την υποψία ότι το κατοικίδιο σας έχει διαβήτη; Να σπεύσετε στον κτηνίατρο για την απαραίτητη αιματολογική εξέταση…
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει άμεσα να πάει για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ώστε να κάνει το ζώο μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του σακχάρου στο αίμα του. Με μία γενική εξέταση αίματος και μια σειρά βιοχημικών παραμέτρων, θα προκύψει η σωστή εικόνα του ζώου και θα ελεγχθεί η ορθή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να προκληθεί και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, καλό είναι να εξετάσουμε και αυτές τις περιπτώσεις.

Διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Τα διαγνωστικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι τα ακόλουθα :

1. Παρουσία κλασικών συμπτωμάτων του διαβήτη και έλεγχος της τιμής της γλυκόζης σε οποιαδήποτε στιγμή.

2. Τιμή σακχάρου νηστείας (που λαμβάνεται δηλαδή μετά από 8 τουλάχιστον ώρες αποχής από την πρόσληψη τροφής).

3. Καμπύλη σακχάρου. Η συγκεκριμένη εξέταση απαιτεί τριήμερη προετοιμασία, με διαιτολόγιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και ο κτηνίατρος μετρά τα επίπεδα του σακχάρου διαδοχικά ανά 30 λεπτά, τις επόμενες 2 ή 3 ή ακόμη και 12 ώρες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης στα κατοικίδια;
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη. Η καθημερινή χρήση ινσουλίνης συνίσταται όταν τα άλλα μέτρα αποτύχουν. Όταν ένα ζώο θηλυκό είναι διαβητικό, η αφαίρεση των ωοθηκών, συνιστάται καθώς οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου επηρεάσουν τη γλυκόζη του αίματος και έτσι περιπλέκουν και την φυσιολογική εξέλιξης της θεραπείας. Τέλος να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στηρίζεται σε διαιτητικά μέτρα ( η καλύτερη λύση είναι να καταφύγει ο ιδιοκτήτης σε κλινικές δίαιτες, τροφές ειδικά σχεδιασμένες για διαβητικούς σκύλους) και σε άσκηση του ζώου σταθερή και καθημερινή.

puppy-doggy.blogspot.com