Web Toolbar by Wibiya Αρένες του θανάτου - Κυνομαχίες στην Αττική ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αρένες του θανάτου - Κυνομαχίες στην Αττική

Αποκαλυπτικό δισέλιδο ρεπορτάζ, του Αλέξανδρου Κόντη, που δημοσιεύθηκε στο ένθετο Real Planet της εφημερίδας Real News, στις 26/2/2012. Διαβάστε το στο adespoto.gr.

Στις απομακρυσμένες περιοχές του Σχιστού, του Λαυρίου και της Κερατέας αλλά ακόμα και στον περίβολο του ΟΑΚΑ, εκτυλίσσεται μία από τις πιο φρικιαστικές δραστηριότητες των εγκληματικών συμμοριών της Αθήνας.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μέλη της οργανωμένης μαφίας και άτομα με αρρωστημένο ψυχισμό στήνουν πρόχειρες αρένες, θέτοντας αντιμέτωπους σκύλους που έχουν ανατραφεί ακριβώς για να εξυπηρετήσουν το επικερδές μεσαιωνικό ''σπορ''.
Με χρηματικά έπαθλα που φτάνουν μέχρι τα 5.000 ευρώ για κάθε ''αναμέτρηση'', οι κυνομαχίες διεξάγονται μέχρι θανάτου, καθώς οι ιδιοκτήτες των σκύλων-μαχητών φροντίζουν να τους ξυπνούν τα πιο άγρια ένστικτα, ταϊζοντάς τους ωμό κρέας, κρατώντας τους δεμένους σε σκοτεινούς χώρους, ακόμη και χορηγώντας τους αναβολικά!
''Είναι σχεδόν αδύνατον να πιάσει επ' αυτοφώρω μία κυνομαχία. Οι περιοχές όπου διεξάγονται είναι γεμάτες με τσιλιαδόρους και όσες φορές έχουμε προσπαθήσει να τους προσεγγίσουμε, το μόνο που βρίσκουμε είναι κηλίδες από αίμα. Και βέβαια, μιλάμε για πολύ επικίνδυνους ανθρώπους'', αναφέρει αξιωματικός αστυνομικού τμήματος της νοτιοανατολικής Αττικής. Αντίστοιχες καταγγελίες για κυνομαχίες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο Κρήτης, η Ρόδος και η Κάρπαθος, δίχως όμως οι έρευνες των αρχών να έχουν αποδώσει καρπούς.
Την τελευταία δεκαετία, μόλις μία υπόθεση κυνομαχιών έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Παρ'όλα αυτά, οι αποδείξεις της εγκληματικής δραστηριότητας εντοπίζονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση από τις φιλοζωικές οργανώσεις. ''Βρίσκουμε διαρκώς βαριά τραυματισμένα σκυλάκια με τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι όλα τους ράτσας πιτ μπουλ, μικρόσωμα, με βάρος που δεν ξεπερνά τα 25 κιλά και έχουν ηλικία το πολύ 2 ετών. Είναι τα γνωστά σε εμάς ''δολώματα'', δηλαδή σκυλάκια που δεν είναι τόσο δυνατά για να αγωνιστούν και χρησιμοποιούνται για την προπόνηση άλλων σκυλιών'', λέει η Μαρίνα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της οργάνωσης PitBull Rescue, η οποία ασχολείται με την αποκατάσταση των σκυλιών των κυνομαχιών.
''Τα πιτ μπουλ είναι ιδιαίτερα σκυλιά.Δεν επλέγονται για τις κυνομαχίες μόνο επειδή είναι δυνατά, αλλά επειδή είναι και πολύ πιστά. Με τη σωστή φροντίδα μπορούν να γίνουν στοργικοί σύντροφοι οικογενειών'', προσθέτει η Μ. Λυμπεροπούλου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Pitbull Rescue έχει οδηγήσει στην υιοθεσία περισσότερα από 50 πρώην σκυλιά-μαχητές.

Το ρεπορτάζ:
<<ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΖΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ>>
Ένα από τα απεχθέστερα πρόσωπα της εγκληματικής ζωής στην πρωτεύουσα αποκαλύπτουν οι εντοπισμοί δεκάδων σκυλιών σε ημιθανή κατάσταση, σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού Αττικής. Φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μαφιόζικα κυκλώματα διοργανώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση κυνομαχίες, με σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να συμπεριφέρονται σαν τέρατα, τα οποία ενδυναμώνονται ακόμα και με ενέσεις αναβολικών.
Για καθεμία από αυτές τις βάρβαρες αναμετρήσεις, τα χρήματα που ποντάρονται ξεκινούν από 300 ευρώ, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 5.000 ευρώ. Τα κέρδη της κακουργηματικής δραστηριότητας είναι αρκετά ώστε οι συμμορίες να διατηρούν υποτυπώδη εκτροφεία, ακόμα και γυμναστήρια σκύλων μάχης, ενώ τα ζώα που ηττώνται στις κυνομαχίες και δεν καταλήγουν από τα τραύματά τους, πετιούνται κυριολεκτικά στην άκρη του δρόμου.
Οι φιλόζωοι κάνουν λόγο για σκύλους με φρικιαστικά τραύματα και για πληγές που κλείνονται με συρραπτικό χαρτιού...
ΑΡΕΝΕΣ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Real Planet, πρόχειρες αρένες στήνονται ακόμα και στον περιβάλλοντα χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας, όπου οι κυνομαχίες διεξάγονται κατά τις μεσονύκτιες ώρες, υπό το φως προβολέων αυτοκινήτων. Οι περιοχές των αθίγγανων στο Σχιστό είναι ένα από τα σημεία της Αττικής όπου εξασκείται το μεσαιωνικό ''σπορ''. Εκεί, το ραντεβού κλείνεται κάθε Κυριακή, τις απογευματινές ώρες, μετά το τέλος του παζαριού. Οι αστυνομικές αρχές έχουν πληροφορίες για κυνομαχίες στο Κορωπί, την περιοχή της χωματερής στην Κερατέα και στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια του Λαυρίου.
Την τελευταία διετία υπάρχουν καταγγελίες και μαρτυρίες για αντίστοιχες αρένες κυνομαχιών στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι φιλοζωικές οργανώσεις όμως αναφέρουν ότι σε πιο μικρές κοινωνίες οι πολίτες συνήθως κρατούν το στόμα τους κλειστό.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο μικρούλης Blanco βρέθηκε κουλουριασμένος και σε άθλια κατάσταση στην άκρη της λεωφόρου Λαυρίου. Οι φιλόζωοι που τον περιέθαλψαν δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι επρόκειτο για ένα ζωντανό...απόβλητο από τα κυκλώματα των κυνομαχιών. ''Αυτά τα σκυλάκια έχουν όλα τους τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι όλα ράτσας πιτ μπουλ, μικρόσωμα, με βάρος που δεν ξεπερνά τα 25 κιλά και ηλικίας το πολύ 2 ετών. Είναι τα γνωστά σ εμάς ''δολώματα'', λέει η Μαρίνα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της οργάνωσης pitBull Rescue εξηγώντας μία από τις πιο σκοτεινές και απάνθρωπες πρακτικές των κυνομαχιών: Τα δολώματα είναι εκείνα τα σκυλάκια που δεν είναι τόσο δυνατά για να αγωνιστούν και έτσι αξιοποιούνται στην προπόνηση και το ξύπνημα των άγριων ενστίκτων των σκυλιών μάχης. Κοινώς, τα πετάνε στα δυνατά σκυλιά για να τα κατασπαράξουν.
Η Μ. Λυμπεροπούλου διστάζει να μιλήσει για τις περιπτώσεις των βαριά τραυματισμένων σκυλιών. Οι φωτογραφίες όμως που έστειλε στην ''R'' μιλούν από μόνες τους. Οι σκληρές εικόνες περιλαμβάνουν σκελετωμένα και τυφλωμένα πιτ μπουλ, με σχεδόν κατακρεουργημένη ράχη, με κομμενα αυτιά, βαθιά σχισίματα στη μουσούδα...
Μέχρι σήμερα, μόλις μία υπόθεση ατόμων που εμπλέκονταν σε κυνομαχίες έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για την περίπτωση ενός παλαιού χοιροτροφείου στο Μαρκόπουλο Αττικής που είχε μετατραπεί σε παράνομο εκτροφείο πιτ μπουλ. Η Αστυνομία έχει σφραγίσει τον χώρο από το 2007 ενώ ο ιδιοκτήτης παραπέμφθηκε σε δίκη τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία έλαβε αναβολή 6 μηνών.
''Η περίπτωση αυτή κυνηγήθηκε εντελώς τυχαία, καθώς το εκτροφείο είχε εντοπιστεί από κατοίκους της περιοχής. Ουσιαστικά δεν ασχολούμασταν με τις κυνομαχίες μέχρι το καλοκαίρι του 2010 όταν και ψηφίστηκε ο νέος αυστηρός νόμος για την κακοποίηση των ζώων'', αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
 
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ: ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ
Πρόγραμμα αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης για τα σκυλιά των κυνομαχιών διεξάγει η οργάνωση PitBull Rescue μετατρέποντας τα επιθετικά ζώα με τον τραυματισμένο ψυχισμό σε πιστά και στοργικά μέλη οικογενειών! Από το 2007 που λειτουργεί τα μέλη της οργάνωσης έχουν περιθάλψει περισσότερα από 50 σκυλιά τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε εκτροφεία εγκληματικών συμμοριών. Σήμερα, όλοι οι πρώην ''μαχητές'' έχουν ήδη υιοθετηθεί. ''Τα πιτ μπουλ είναι ιδιαίτερα σκυλιά. Αυτοί που διοργανώνουν κυνομαχίες δεν τα επιλέγουν μόνο επειδή είναι δυνατά, αλλά κυρίως επειδή είναι πολύ πιστά. Στην κυριολεξία θα κάνουν ό,τι τους πει ο ιδιοκτήτης τους'', λέει η επικεφαλής του Pitbull Rescue, Μαρίνα Λυμπεροπούλου.
Μετά την επούλωση των τραυμάτων, η διαδικασία επανένταξης παίρνει καιρό, ωστόσο έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας ότι ακόμα και το πιο επικίνδυνο σκυλί μπορεί να εξημερωθεί. ''Μόλις επουλωθούν τα τραύματά τους τα πιτ μπουλ των κυνομαχιών έχουν τάσεις κυριαρχίας απέναντι στον άνθρωπο, που σημαίνει ότι δεν σε δέχονται ως αφεντικό τους. Όταν όμως γίνει αυτό, η μεταμόρφωση είναι άμεση'', λέει η Μ. Λυμπεροπούλου, επισημαίνοντας ότι από όλα τα σκυλιά που έχει περιθάλψει η οργάνωση μόλις σε ένα χρειάστηκε να γίνει ευθανασία. Μέρος της διαδικασίας αλλαγής συμπεριφοράς είναι οι διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει η PitBull Rescue, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Για να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους, τα σκυλιά συμμετέχουν σε αγώνες επίδειξης, ανεβοκατεβαίνοντας ξύλινες ράμπες και ξεπερνώντας εμπόδια. Το τελικό στάδιο της αποκατάστασης είναι η υιοθεσία. Τα τελευταία χρόνια, σκυλάκια που συμμετείχαν σε κυνομαχίες ζουν πλέον στη θαλπωρή οικογενειών από τη Χαλκίδα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
''Χαρρακτηριστική περίπτωση είναι η Λάμι, ένα θηλυκό πιτ μπουλ που είχε εντοπιστεί στην περιοχή της Λούτσας, με εμφανή τραύματα και εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους και ζώα. Μέσα σε ένα χρόνο υιοθετήθηκε και τώρα ζει σε ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα. Οι νέοι ιδιοκτήτες της μας λένε ότι πρόκειται για μία πραγματική κυρία'', αναφέρει η επικεφαλής της οργάνωσης.
ΤΑ ΝΤΟΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ
Παρά την έλλειψη της απονομής δικαιοσύνης, οι αστυνομικές έρευνες έχουν ήδη αποκαλύψει κάποιες από τις πρακτικές των εγκληματικών συμμοριών. Τα σκυλιά ντοπάρονται με ενέσεις αναβολικών και περνούν από ειδική εκπαίδευση για να αγριέψουν. Ταϊζονται με ωμό κρέας, αλυσοδένονται σε διαδρόμους γυμναστικής, κλειδώνονται σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτων για να βρίσκονται σε σκοτεινό και περιορισμένο χώρο...
''Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία μορφή έντονης ψυχικής διαταραχής'', αναφέρει η ψυχολόγος Ελισάβετ Ματθαίλη. ''Η διαδικασία εκπαίδευσης ισοδυναμεί με βαριάς μορφής κακοποίηση. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι η βιαιοπραγία εναντίον ζώων αποτελεί ένδειξη εγκληματικής ροπής, καθώς ένας άνθρωπος που βασανίζει ένα σκυλάκι θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το ίδιο και σε ένα παιδί ή έναν άλλο, αδύναμο άνθρωπο. Η δημιουργία σκύλων μαχητών, όμως κρύβει μία επιπλέον διαταραχή. Στο σκοτεινό τους υποσυνείδητο, αυτοί οι άνθρωποι ταυτίζονται με το σκύλο, προσπαθώντας έτσι να εξωτερικεύσουν τη βίαιη φύση τους'', τονίζει η Ελ. Ματθαίλη.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ
''Οι κυνομαχίες δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Σε άλλες χώρες μάλιστα, ειδικά στις ΗΠΑ, έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα.
Η διαφορά είναι ότι στη χώρα μας δεν έχει γίνει τίποτα για την καταπολέμησή τους'', επισημαίνει η Κλειάννα Μαλαματίνα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ιστοσελίδας adespoto.gr.
''Κάποιες χώρες έχουν λάβει ακραία μέτρα, για παράδειγμα τα πιτ μπουλ έχουν απαγορευθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό βεβαίως είναι εντελώς λανθασμένο, διότι έτσι ενοχοποιούνται τα ίδια τα σκυλιά που δεν φταίνε σε τίποτα. Στις ΗΠΑ όμως έχει δημιουργηθεί ειδική βάση δεδομένων DNA για τα πιτ μπουλ. Έτσι, αν η Αστυνομία εντοπίσει ίχνη σαλιου ή αίματος σε χώρο κυνομαχίας μπορεί να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του σκυλιού. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το ζήτημα'', καταλήγει η Κλ. Μαλαματίνα.
Real Planet, 26/2/2012
adespoto