Web Toolbar by Wibiya Πατήρ Ευστράτιος: «Γιατί για ένα σκυλί να γίνει τόση φασαρία; Εσείς το κάνατε μεγάλο ζήτημα…» ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πατήρ Ευστράτιος: «Γιατί για ένα σκυλί να γίνει τόση φασαρία; Εσείς το κάνατε μεγάλο ζήτημα…»


Σε συνέχεια της χθεσινής μας έρευνας σχετικά με τη στάση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών σχετικά με τα περιστατικά δολοφονιών ζώων στο Μανταμάδο της Λέσβου, επικοινωνήσαμε σήμερα στις 12.30 μ.μ με τον πατήρ Ευστράτιο, που είναι ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου και ταυτόχρονα εκδίδει το περιοδικό Ταξιάρχης. Πρόκειται για έναν ιερέα γνωστό για τις ανθρωπιστικές του ανησυχίες, από τον οποίο περιμέναμε να δείξει κάποια υποτυπώδη έστω ευαισθησία απέναντι στο ζήτημα. Δυστυχώς όμως, μας απογοήτευσε. Με το που άκουσε τον λόγο για τον οποίο επικοινωνήσαμε μαζί του έσπευσε να δηλώσει εκνευρισμένος: ” Τόσοι άνθρωποι πεινάνε. Γιατί για ένα σκυλί να γίνει τόση φασαρία; Εσείς το κάνατε μεγάλο ζήτημα…”

Ακολούθησε μια κουβέντα απείρου κάλλους…


Τρ: “Σκοπεύετε να βγάλετε κάποια ανακοίνωση στο ποίμνιο σας ή και στο περιοδικό για το ζήτημα;”


Π.Ε “Για ένα σκυλί να βγάλουμε ανακοίνωση; Έχουμε πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε, όπως τα παιδάκια που πεινάνε. Είστε σοβαροί;”


Τρ: “Δηλαδή δεν θεωρείτε σοβαρό ζήτημα πως πυροβολήθηκε ένα ζώο και έπειτα έπεσαν φόλες γύρω από το Ναό;”


Π.Ε: “Δε λέω ότι δεν είναι σοβαρό, αλλά τι να κάνω; Να καθίσω τώρα να ασχοληθώ με το σκύλο που πυροβολήθηκε;”


Τρ: “Το ότι το συμβάν έλαβε χώρα μπροστά σε πέντε ανήλικα παιδιά, που υπέστησαν σοκ και δεν έχουν συνέλθει ακόμη, δεν έχει σημασία πιστεύετε;”


Π.Ε :” Αυτά είναι ανακρίβειες. Δεν υπήρχαν παιδιά μπροστά στο περιστατικό. Αυτά τα γράψατε μόνοι σας.”


Τρ: “Μα εμείς γνωρίζουμε από καταθέσεις μαρτύρων πως στο σημείο υπήρχαν πέντε ανήλικα κορίτσια.”


Π.Ε : “Αυτά είναι κουταμάρες. Δεν υπήρχαν παιδιά όταν έγινε το συμβάν.”


Τρ: “Θα επιμείνουμε λίγο. Έστω και αν δεν υπήρχαν παιδιά (που υπήρχαν), Δε θεωρείται αρκετά σοβαρό το γεγονός πως έγινε μια δολοφονία μέρα μεσημέρι μπροστά στο Ναό, ώστε να πάρετε θέση, ή να κάνετε κάποια αναφορά στο περιοδικό Ταξιάρχης;”


Π.Ε: “Εγώ στο περιοδικό δε θα βγάλω τίποτα, ούτε και ανακοίνωση θα βγάλω. Δε θεωρώ πως αξίζει να ασχοληθώ με ένα μεμονωμένο περιστατικό που εσείς φουσκώσατε. Ασχολούμαι με τους φτωχούς.”


Τρ: “Ο Ταξιάρχης δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητών. Δε θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει η γνώμη τους σχετικά με το φόνο του ζώου και τις φόλες;”


Π.Ε: “Ε και πέθανε ένα σκυλί. Τι να κάνω τώρα; Ακούστε, έχω και άλλες δουλειές να ασχοληθώ.”


Τρ: “Πάτερ ο Θεός είπε να αγαπάμε τους ανθρώπους , αλλά να αγαπάμε και τα ζώα.”


Π.Ε: “Δηλαδή, ο Θεός είπε να ασχολούμαστε με τα ζώα παραπάνω από τους ανθρώπους; Αφήστε με τώρα και έχω και δουλειά…”


Δεν είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε με τον Πατήρ Ευστράτιο για ανάλογο ζήτημα. Ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου του 2010, άγνωστος κυνηγούσε με καραμπίνα ένα σκυλί μέσα στο πάρκινγκ του Ναού, μέχρι που το πέτυχε και του έλιωσε το πόδι. Το ζώο ακρωτηριάστηκε και ευτυχώς αργότερα υιοθετήθηκε. Και το 2010 λοιπόν ο Πατήρ Ευστράτιος έλαβε ανάλογη θέση με τη σημερινή… “Και τι να κάνουμε; Να ασχολούμαστε τώρα με ένα σκυλί;”



Ο Πατήρ Ευστράτιος δεν γνωρίζει τη θέση του Αρχιεπισκόπου και του Πατριάρχη!



Σε αυτό το σημέιο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον Πατήρ Ευστράτιο τη θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όπως είχε διατυπωθεί στο παρελθόν σε επιστολή του προς την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωϊκών Σωματείων.


Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά σας για συμμετοχή στην προσπάθεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης των ζώων αισθάνομαι βαθειά την ανάγκη εν πρώτοις να σας συγχαρώ. Να συγχαρώ όλους εσάς, τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που εθελοντικά και παρά τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, αγωνίζεσθε, εκρποσωπούμενοι από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωϊκών Σωματείων για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Στο βιβλίο της Γενέσεως διαβάζουμε ότι ο Θεός έπλασε όλα τα ζώα και είδε ”ότι καλά” (Γεν. α’,25). Γι αυτή την όμορφη δημιουργία μας μιλά ο προοιμιακός ψαλμός (103ος ψαλμός) χρησιμοποιώντας θαυμάσιες εικόνες από το ζωϊκό βασίλειο. Ο σεβασμός στα ζώα ως απόρροια της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό, ως ευχαριστιακή στάση ζωής, είναι έκδηλος στην Εκκλησιαστική και Πνευματική μας Παράδοση.

Αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο ποιός δεν θα συμφωνούσε ότι οι εικόνες των κακοποιημένων ζώων είναι αδιανόητες; Οτι δυσφημούν τη χώρα μας και την κοινωνία μας;
Οτι αποτελούν ενδείξεις βαρβαρότητας; Συμμερίζομαι την απορία σας. Πώς είναι δυνατόν η μεγάλη κρίση την οποία διερχόμαστε να μη μας κάνει πιο ευαίσθητους, λιγότερο ανάλγητους, πιο προσεκτικούς και σ αυτό το θέμα;

Εύχομαι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός του οποίου η εώς θανάτου αγάπη προς τον άνθρωπο παρομοιάζεται στην Αγία γραφή με τη θαυμάσια εικόνα του καλού ποιμένος, ο οποίος ”την ψυχήν αυτού τιθήσιν υπέρ των προβάτων” (Ιω.ι’,11) να ευλογήσει τις καλές σας προσπάθειες κυρίως για την πρόληψη του προβλήματος και να σας παρέχει κάθε αγαθό.

Μετ’ ευχών διαπύρων,
Ο Αρχιεπίσκοπος


Διαβάστε επίσης και τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την 4η Οκτωβρίου ( Παγκόσμια ημέρα των ζώων)


Μήπως ο Πατήρ Ευστράτιος θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει τη θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα, προκειμένου να μην εκφέρει τέτοιου είδους απόψεις και να μην την ευτελίζει;

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στο Μανταμάδο στις 3 το μεσημέρι στο Άγαλμά στα Τσαμάκια. Να είμαστε ΌΛΟΙ ΕΚΕΙ! Πληροφορίες στο : 

https://www.facebook.com/events/292666954128753/

 trupokarudos.com