Στο νέο οργανισμό του Δήμου Λέσβου έχει προβλεφθεί ειδικό γραφείο με ειδική στελέχωση. Δόθηκε δε η βεβαίωση ότι θα υπάρξει καλύτερη μέριμνα και διαχείριση για τα αδέσποτα ζώα. Το σοβαρό θέμα της διαχείρισης, φροντίδας και ελέγχου των αδέσποτων ζώων συζητήθηκε την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, με αφορμή την πράξη ενός κατοίκου του Μανταμάδου, ο οποίος πυροβόλησε εν ψυχρώ σκύλο στον αύλειο χώρο της εκκλησίας των Ταξιαρχών.
Η φιλευσπλαχνία των «φιλόζωων»
Η εικόνα του αιμόφυρτου πυροβολημένου ζώου, έκανε το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των φιλόζωων. Εκτός από το γεγονός αυτό καθεαυτό, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο πρόεδρος του Μανταμάδου σε δημοσιογράφο, ο οποίος δεν καταδίκασε την πράξη του συγχωριανού του, αλλά αντίθετα του έδινε ελαφρυντικά.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, παρουσία δεκάδων μελών φιλοζωικών συλλόγων, που θέλησαν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ζώων και να ζητήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει έμπρακτες πρωτοβουλίες για την προστασία των ζώων.
Στην αρχή της συζήτησης το λόγο πήρε η ραδιοφωνική παραγωγός και δημοσιογράφος Αφροδίτη Σταυράκη, η οποία ανέδειξε το θέμα ζητώντας από τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταδικάσουν το περιστατικό, αναφέροντας παράλληλα ότι την ημέρα που συνέβη εκδόθηκε στο ΦΕΚ η νέα νομοθεσία για τις ζωοκτονίες, με ποινές πολύ αυστηρότερες απ αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος των φιλόζωων ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικαστεί η συμπεριφορά του ανθρώπου αυτού, που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.
Την περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων ζώων μέσα από συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες ζήτησε ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας» Αριστείδης Χατζηκομνηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν δήμαρχος Μυτιλήνης και είχε δημιουργήσει το Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, με τη βοήθεια του τότε αντιδημάρχου και κτηνιάτρου Γιώργου Παλαιολόγου. Παράλληλα, ο Αρ. Χατζηκομνηνός αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από άγρια πεινασμένα αδέσποτα σκυλιά και στην ανάγκη επαναλειτουργίας του Κέντρου.
«Σήμερα υπάρχει η σχετική νομοθεσία που σας δίνει τη δυνατότητα με τη βοήθεια των πολιτών, να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Σ αυτό μπορεί να συνδράμει και ο αντιδήμαρχος Γ. Τσακίρης που είναι κτηνίατρος και γνωρίζει καλά αυτά τα ζητήματα. Απ την άλλη πλευρά, οι κτηνοτρόφοι που υφίστανται ζημιές από τα αδέσποτα σκυλιά και χάνουν εισόδημα επί καθημερινής βάσης, έχουν το δίκιο τους. Φυσικά δεν φταίνε τα ζώα, αλλά αυτοί που τα αφήνουν αδέσποτα. Πρέπει να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του Κέντρου, ενώ μπορείτε να στηρίξετε τους ανθρώπους που φροντίζουν και περιθάλπουν τα ζώα. Επίσης, θα ήταν χρήσιμη η καταγραφή των δεσποτικών ζώων με τα λεγόμενα μικροτσίπ, ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αφήσει στους δρόμους χωρίς να υποστεί τις συνέπειες».
ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ
Την κατάσταση που επικρατεί στο Μανταμάδο μετά το δυσάρεστο περιστατικό, περιέγραψε ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παναγιώτης Σταμάτης. Ο Π. Σταμάτης τόνισε ότι κανείς δεν είναι ευτυχής με την τραγική εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, σε κάθε περίπτωση, όμως και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει.
«Αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένα στο Μοναστήρι του Ταξιάρχη και το στρατόπεδο που είναι δίπλα, τουλάχιστον 60 αδέσποτα σκυλιά. Υπάρχουν κοτέτσια που έχουν αφανιστεί και κτηνοτρόφοι που καθημερινά βρίσκουν κατασπαραγμένα τα αρνιά τους. Τα σκυλιά αυτά δεν είναι του Μανταμάδου, αλλά είναι αυτά που οι δήθεν φιλόζωοι, θέλουν να τα ξεφορτωθούν και κάνοντας το τάμα τους στον Άγιο, τα φέρνουν στο χωριό και τα παρατάν κοντά στην εκκλησία. Όλοι οι κτηνοτρόφοι μας έχουν σκυλιά που τα φροντίζουν και τ αγαπούν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να υφιστάμεθα τις συνέπειες από τα ζώα που παρατάν οι δήθεν φιλόζωοι του νησιού. Το κλειδί είναι στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Αν ο καθένας κρατά το ζώο του στο σπίτι του, το φροντίζει και το αγαπά, να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος και να μπει σήμανση στα δεσποτικά ζώα».
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Στις προσπάθειες που έκανε η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε και ο Παντ. Πατερέλλης, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη βελτιώθηκε σημαντικά και ίσως θα πρέπει να γίνει σήμερα ανάλογη προσπάθεια και στην ύπαιθρο του νησιού.
«Δυστυχώς, όπου υπάρχει έλλειψη παρέμβασης της πολιτείας δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Επί της ουσίας καταδικάζουμε το γεγονός, καθώς και τη συμπεριφορά του προέδρου του Μανταμάδου, που μας εξέθεσε πανελλαδικά. Πιστεύω ότι τέτοια περιστατικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν με κακοποιήσεις ζώων, που πολλές φορές δεν λαμβάνουν δημοσιότητα. Πρέπει να ενεργοποιηθεί το Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, να στελεχωθεί με προσωπικό με τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε επίπεδο Δήμου Λέσβου».
Όσο βαθαίνει η φτώχεια στη χώρα μας, αυτά τα περιστατικά θα είναι όλο και πιο συχνά, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας», Γιώργος Πάλλης. Ο Γ. Πάλλης καταδίκασε με τη σειρά του το περιστατικό, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Β. Παλαιολόγου, ο οποίος διηγήθηκε ένα προσωπικό περιστατικό με το θάνατο του σκύλου του.
«Είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φροντίσει τα αδέσποτα ζώα και να βρει τρόπους, ώστε να μην επιδεινωθεί η ήδη δύσκολη κατάσταση».
ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ο Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος κλείνοντας το θέμα, τόνισε ότι είναι δεδομένη η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στην προστασία των αδέσποτων ζώων, αφού προέβλεψε στο νέο οργανισμό της ειδικό γραφείο για αυτό το σκοπό. Όπως τόνισε, αδίκως η Δημοτική Αρχή δέχεται τα πυρά για την κατάσταση αυτή και ότι είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια χρόνια παγιωμένη κατάσταση.
«Στον οργανισμό μας, που από στιγμή σε στιγμή τυπώνεται στο ΦΕΚ, προβλέψαμε για πρώτη φορά γραφείο για τα αδέσποτα ζώα με ειδική στελέχωση. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Γ. Βατός συμμετείχε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων και υπέβαλε προτάσεις για την αυστηροποίηση του νόμου. Και τις δύο χρονιές που ψηφίσαμε προϋπολογισμό εγγράψαμε διάφορα ποσά για την περίθαλψη των αδέσποτων, ενώ φροντίσαμε με τη βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων να περιφραχθεί ο χώρος του κέντρου προστασίας.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Μανταμάδου, ο ίδιος σε συζήτηση που είχα μαζί του, αρνήθηκε ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις και ότι η δημοσιογράφος που του τηλεφώνησε, η οποία αρνήθηκε να πει το όνομά της, έγραψε και διέδωσε αυτά που η ίδια ήθελε.
Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για τα περιστατικά αυτά βαραίνει κυρίως εκείνους που αφήνουν τα ζώα τους αδέσποτα στους δρόμους».
Τελικά ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, όπου καταδικάζει κάθε είδους βάρβαρη συμπεριφορά και κακοποίηση απέναντι στα ζώα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει, ώστε στο μέλλον να υπάρξει καλύτερη μέριμνα και διαχείριση για τα αδέσποτα ζώα.
animalspress