Web Toolbar by Wibiya Κτηνίατροι στην Καβάλα κάνουν παράνομες επεμβάσεις σε ζώα συντροφιάς ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Κτηνίατροι στην Καβάλα κάνουν παράνομες επεμβάσεις σε ζώα συντροφιάς

Αν και ο νόμος ξεκάθαρα απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των ζώων για καλλωπιστικούς λόγους (κόψιμο ουράς, αφτιών) εντούτοις εκτροφείς παράνομοι και νόμιμοι, ιδιοκτήτες ζώων, που το παίζουν φιλόζωοι και φυσικά κτηνίατροι κάνουν τέτοιες επεμβάσεις… για λόγους αισθητικής μα κυρίως για λόγους οικονομίας…

Το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «ΑΙΣΩΠΟΣ» απευθύνθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, αφού διαπίστωσε, ότι σε ορισμένα κτηνιατρεία του νομού τέτοιες παράνομες επεμβάσεις γίνονται αλλά και ζώα, που προέρχονταν από μη νόμιμους εκτροφείς (δηλαδή από έμπορους που εισπράττουν χρήματα και φοροδιαφεύγουν συστηματικά), δίνονταν προς πώληση μέσω καταστημάτων pet shop, ενώ αγγελίες πώλησης ζώων από ιδιώτες είναι αναρτημένες και μέσα σε κτηνιατρεία.
Ο αστυνομικός διευθυντής, Αντώνιος Μαλλεδίδης έδωσε εντολή στο A.T. Καβάλας να συνεργαστεί με τη Δημοτική Αστυνομία για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων, που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

Ο κ. Μαλλεδίδης στη διαταγή, που συνέταξε στις 20 Ιανουαρίου 2012, επισημαίνει, ότι πρέπει να οριστούν βαθμοφόροι των αρμόδιων υπηρεσιών (τοπικό Α.Τ. και Δημοτική Αστυνομία) «οι οποίοι να απευθυνθούν εγγράφως ή προφορικώς στους κτηνιάτρους της περιοχής, ενημερώνοντας τους για το υφιστάμενο νομικό καθεστώς τόσο αυτού των χειρουργικών επεμβάσεων που δεν γίνονται για θεραπευτικούς σκοπούς, όσο και αυτού της εμπορίας των ζώων συντροφιάς (ανάρτηση αφισών στις προθήκες των κτηνιατρείων, χωρίς την απαιτούμενη για τον σκοπό αυτό άδεια) ή πώληση των εν λόγω ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς να κατέχουν την απαιτούμενη για τον σκοπό αυτό άδεια δεδομένου και του γεγονότος ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα εκτροφεία ζώων συντροφιάς».

Τι απαγορεύει και το νέο νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις, που περισσότερα προβλήματα δημιουργούν δένοντας τα χέρια των εθελοντών φιλόζωων, παρά λύνουν.
Όμως το άρθρο 16 που αναφέρεται στην κακοποίηση των ζώων τονίζει ξεκάθαρα ότι:

«α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόµενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νοµοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισµός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση µεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέµασµα, ο πνιγµός, το κάψιµο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασµός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη µε θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασµός.

β. Απαγορεύεται, εξαιρουµένων των περιπτώσεων κινηµατογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισµού, η πώληση, εµπορία και παρουσίαση – διακίνηση µέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηµατογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση µεταξύ ζώων ή µεταξύ ζώου και ανθρώπου µε σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόµων που παρακολουθούν ή συµµετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συµπεριλαµβάνεται και η περίπτωση της µονοµαχίας µεταξύ ζώων».

*Στη φωτογραφία βλέπετε ένα κουτάβι ράτσας Pit Bull του οποίου τα αυτιά ο ιδιοκτήτης του και κάτοικος Σφακίων Κρήτης Γ.Κ. τα έκοψε με το ψαλίδι, που κουρεύουν τα πρόβατα, χωρίς να του παρέχει αναισθησία. Τις φωτογραφίες με το κουτάβι πνιγμένο στα αίματα τις δημοσίευσε ο ίδιος στο προφίλ του στο Facebook τον Σεπτέμβριο του 2009.

http://www.zoosos.gr/article/1020/kteniatroi-sten-kavala-kanoun-paranomes-epemvaseis-se-zoa-sudrophias