Web Toolbar by Wibiya Μην αγοράζετε σκυλάκια από Pet Shops! Ενημερωθείτε για τα Puppy Mills!! ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μην αγοράζετε σκυλάκια από Pet Shops! Ενημερωθείτε για τα Puppy Mills!!


Μία εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις, λένε.Στην προκειμένη περίπτωση 3 εικόνες της επιλογής μου (από χιλιάδες) απεικονίζουν την κατάσταση που επικρατεί στα λεγόμενα puppy mills.Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τα Χριστούγεννα είναι η ωραιότερη εποχή-γιορτή του χρόνου.Πιο πολύ όμως χαίρονται τα παιδιά.Ο λόγος;Τα δώρα.Και τι δώρο θα ζητήσει ένα παιδάκι;;; Ένα κουτάβι!!! Ο μπαμπάς λοιπόν ή η μαμά, τρέχει στο πιο κοντινό πετ σοπ, τρελαίνεται με το ασπρούλικο πλασματάκι που τη γλείφει και τις κάνει ναζάκια, το φορτώνει στην πιστωτική λες και είναι το νέο μοντέλο του louis vuitton, σε 24 άτοκες δόσεις και έτοιμο με κόκινη κορδέλα για τα παιδιά! Ωραίο σενάριο.Τώρα, που καταλήγει το κουτάβι, όταν η μαμά τρελαίνεται επειδή ''τα κάνει'' μέσα, ή μασούλησε το παπούτσι είναι άλλο μεγάλο θέμα! 


Τι κρύβεται όμως πίσω από την αγορά ενός κουταβιού από πετ σόπ;;; 
  • Είναι αλήθεια ότι αγοράζοντας από πετ σοπ, δεν βλέπεις τους γονείς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δε γνωρίζεις εάν οι γονείς είναι απαλλαγμένοι από κληρονομικές παθήσεις. Ζώα που εισάγονται από χώρες του ανατολικού μπλόκ ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Επίσης δεν γνωρίζεις εάν είναι όντως καθαρόαιμο (αφού πλέον χαρτιά φτιάχνει ο καθένας).
  • Τα κουτάβια αποχωρίζονται τη μαμά τους πάρα πολύ νωρίς, σε ηλικία που δεν επιτρέπεται καν να ταξιδέψουν.Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν τη σωστή κοινωνικοποίηση που τους προσφέρει η πρώτη αγέλη και αργότερα βγάζουν προς τα έξω συμπεριφορές λανθασμένες, φοβίες, δαγκώματα.Κοινώς, ελλιπή κοινωνική συμπεριφορά.
  • Είναι καταδικασμένα να μένουν για αρκετό χρονικό διάστημα σε ένα γυάλινο κλουβί, εκτεθειμένο στον ήλιο, τη βρώμα, τη σκόνη και τη μοναξιά, πράγμα απάνθρωπο για ένα μωράκι.


Ποιός τροφοδοτεί τα πετ σόπ; 
Τα puppy mills. Είναι μονάδες μαζικής παραγωγής σκύλων με μοναδικό σκοπό το κέρδος! Οι γονείς είναι σκλαβωμένοι, υποσιτισμένοι, άρρωστοι, ταλαιπωρημένοι, χωρίς το στοιχειώδη έλεγχο για γενετικά προβλήματα (πχ. δυσπλασία). Τα κουτάβια, πριν καλά καλά απογαλακτιστούν, διοχετεύονται στα πετ σόπ, χάνοντας το πολύτιμο μητρικό γάλα.Επίσης, ο συνωστισμός τους κατά την μεταφορά ευνοεί την μετάδοση ασθενειών, σαν την μόρβα ή τον τύφο.Οι γονείς δεν αποπαρασιτώνονται, ούτε εμβολιάζονται.Συνεπώς τα κουτάβια δεν έχουν καλά αντισώματα.Τον έμπορα στο πετ σοπ δεν τον ενδιαφέρει ούτε η υγεία ούτε ο χαρακτήρας του κουταβιού.Άλλωστε έχει απλά ένα σούπερ μάρκετ με ζώα και αξεσουάρ.

Μερικά γεγονότα μεταφρασμένα από το www.prisonersofgreed.org
• Εκατοντάδες χιλιάδες κουτάβια μεγαλώνουν κάθε χρόνο σε εμπορικά κέννελ.
• Τα ξεχωρίζουν για τις απάνθρωπες συνθήκες και τη συνεχή εκτροφή άρρωστων και γενετικά ελαττωματικών σκύλων με μόνο σκοπό το κέρδος
• Συχνά τα σκυλιά στα puppy mills είναι καλυμμένα με μπλεγμένο βρώμικο τρίχωμα, σάπια δόντια και έλκος στα μάτια. Κάποιων σκυλιών τα σαγόνια σάπισαν λόγω της αποσύνθεσης των δοντιών
• Τα σκυλιά κρατούνται σε μικρά συρμάτινα κλουβιά για ολόκληρη τη ζωή τους. Δεν βγαίνουν σχεδόν ποτέ. Ποτέ δεν πατάνε στέρεο έδαφος ή γρασίδι για να τρέξουν και να παίξουν
• Πολλά από τα σκυλιά τραυματίζονται σε τσακωμούς που γίνονται στα στριμωγμένα κλουβιά από όπου δεν υπάρχει διαφυγή.
• Πολλά σκυλιά χάνουν πατούσες και πόδια όταν πιάνονται στα συρμάτινα πατώματα και κόβονται όπως τα σκυλιά παλεύουν να ελευθερωθούν.
• Πολύ συχνά δεν υπάρχει θέρμανση ή κλιματισμός στα puppy mills. Τα σκυλιά πεθαίνουν από την παγωνιά το χειμώνα και από θερμοπληξία το καλοκαίρι. Τα σκυλιά ψήνονται στα σύρματα των κλουβιών το καλοκαίρι.
• Τα θηλυκά σκυλιά συνήθως ζευγαρώνονται από την πρώτη φορά που θα έρθουν σε οίστρο και ζευγαρώνονται σε κάθε περίοδο. Ζευγαρώνονται εωσότου το κακόμοιρο εξαντλημένο κορμί τους δε μπορεί να αναπαράγει πια και τότε θανατώνονται συχνά με απάνθρωπους τρόπους. Μερικές φορές πουλιούνται για πειραματόζωα ή πετιούνται. Αυτά συνήθως συμβαίνον στην ηλικία των 5 ετών.
• Τα puppy mills αυξάνουν τα κέρδη τους με το να μην ξοδεύουν αρκετά χρήματα για κατάλληλη σίτιση, στέγη και ιατρική φροντίδα
• Η τροφή που χρησιμοποιείτα
ι συχνά αγοράζεται από εταιρείες σκυλοτροφών «με την καρότσα». Μερικές φορές παρασκευάζεται από τα υπολείμματα στο πάτωμα. Είναι τόσο κενά από διατροφική αξία που τα δόντια των σκύλων σαπίζουν σε νεαρή ηλικία
• Στα σκυλιά στα puppy mills συχνά αφαιρείται η δυνατότητα να γαυγίσουν με τη βύθιση μιας χαλυβδένιας ράβδου κάτω από τους λαιμούς τους που κόβει τις φωνητικές τους χορδές.
• Τα κουτάβια συχνά αποχωρίζονται από τη μητέρα τους όταν είναι 5-8 εβδομάδων και πουλιούνται σε μεσάζοντες που τα στοιβάζουν σε κλουβιά για να ξαναπουληθούν σε pet-shops
• Τα κουτάβια ταξιδεύουν με φορτηγά ή αεροπλάνα, συχνά χωρίς αρκετό νερό, τροφή , εξαερισμό ή καταφύγιο. Αθώες οικογένειες αγοράζουν τα κουτάβια μόνο για να ανακαλύψουν ότι το κουταβάκι είναι πολύ άρρωστο ή έχει γενετικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Συχνά τα κουτάβια πεθαίνουν από ασθένειες. Πολλά άλλα έχουν προβλήματα υγείας που κοστίζουν πολλά χρήματα. Και πολλά έχουν προβλήματα συμπεριφοράς γιατί δεν κοινωνικοποιηθ
ήκαν επαρκώς στα puppy mills. Μη φέρετε αυτή τη μιζέρια στο σπίτι σας.

• Αν οι άνθρωποι αρνούνταν να αγοράσουν κουτάβι από pet-shops η μιζέρια των puppy mills θα σταματούσε. Παρακαλώ ενημερώστε όποιον ξέρετε για τον συσχετισμό μεταξύ puppy mills και pet-shops.
• Η αγορά ενός κουταβιού από pet-shop εμπεριέχει σημαντικά ρίσκα για τον αγοραστή και την οικογένεια του. Μια έρευνα στην Καλιφόρνια έδειξε ότι σχεδόν τα μισά κουτάβια που πωλούνται σε pet-shops ήταν άρρωστα ή μετέφεραν κολλητικές ασθένειες. Σκεφτείτε να φέρετε ένα κουτάβι σπίτι σας από το pet-shop μόνο και μόνο για να πεθάνει από πάρβο και να κοστίσει χιλιάδες δολάρια για κτηνιατρικά έξοδα λόγω γενετικών προβλημάτων όπως δυσπλασία ισχίων.
• Μερικά σκυλιά είναι τόσο σημαδεμένα και ναρκωμένα εγκεφαλικά από την ανία της φυλάκισης σε ένα μικρό κλουβί για τόσα χρόνια που αναπτύσσουν επαναληπτικές συνήθειες όπως να γυρνάνε γύρω – γύρω σε κύκλου για ώρες ή να γαυγίζουν σε ένα τοίχο για ώρες.

Γιατί λοιπόν να μην υιοθετήσεις; Τόσα σκυλάκια εγκαταλείπονται καθημερινά στους δρόμους περιμένοντας εσένα για να τους δώσεις ένα σπίτι. Γιατί να αφήσουμε να διαιωνίζεται μια κατάσταση ενώ μπορούμε να την αλλάξουμε; Μην αγοράζεις, υιοθέτησε. Για έναν καλύτερο κόσμο...χωρίς αδέσποτα.