Web Toolbar by Wibiya Τραγικές κακοποιήσεις ζώων κατά την μεταφορά τους προς την Τουρκία ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τραγικές κακοποιήσεις ζώων κατά την μεταφορά τους προς την Τουρκία

Οι έρευνες για τη μεταφορά ζώων από την ΕΕ προς την Τουρκία έφεραν στο φως σοβαρά προβλήματα στα σύνορα, καθώς οι εξαγωγές προς την Τουρκία το 2011 ανέβηκαν στα ύψη σε πάνω από ένα εκατομμύριο ζώα.
Το 2011, τρεις ευρωπαϊκές οργανώσεις προστασίας των ζώων (Compassion in World Farming, Eyes on Animals, Animal Welfare Foundation) πραγματοποίησαν τρεις έρευνες στα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών επιβεβαίωσαν ανησυχητικά στοιχεία από μια παρόμοια έρευνα τον Οκτώβριο του 2010. Από τα 158 οχήματα που ελέγχθηκαν στα σύνορα, ένα υψηλό ποσοστό 67% παραβίασε του Κανονισμούς της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται από καθυστερήσεις στα σύνορα που συχνά διαρκούν ώρες, μερικές φορές ακόμη και ημέρες, που προκαλούνται από τη γραφειοκρατία και τους αυστηρούς ελέγχους κατά την εισαγωγή. Σε μια από τις περιπτώσεις, δύο φορτηγά που μετέφεραν πρόβατα από την Ελλάδα είχαν κολλήσει στα σύνορα για τέσσερις ημέρες. Συνολικά, 14 πρόβατα έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της παρατεταμένης καθυστέρησης.
Ο Peter Stevenson, σύμβουλος πολιτικής της Compassion in World Farming, αναφέρει: «Αυτό το απάνθρωπο εμπόριο έχει μεγαλώσει πολύ γρήγορα καθώς περισσότερα από ένα εκατομμύριο πρόβατα και βοοειδή εξάγονται στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγές ζώων στον κόσμο. Στριμωγμένα σε υπερφορτωμένα φορτηγά, τα ζώα υποφέρουν φρικτά λόγω της μακράς διάρκειας των ταξιδιών και των παρατεταμένων καθυστερήσεων στα σύνορα. Απελπισμένα από τη δίψα και την πείνα, κάποια τρώνε ακόμα και τη στρωμνή με τις ακαθαρσίες τους. Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει αυτό το εμπόριο ζωντανών πλασμάτων.»
Τα πρόβατα και τα βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μοσχαριών, προέρχονται από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία. Τα φορτηγά που μεταφέρουν τα ζώα προέρχονται από τις χώρες αυτές, αλλά και από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Κροατία.
Όταν τα ζώα περνούν τα σύνορα, η δοκιμασία τους δεν έχει τελειώσει. Πολλά αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πιο εξουθενωτικό ταξίδι μέσω Τουρκίας προς μακρινούς προορισμούς όπως το Έρζουρουμ, στα ανατολικά της χώρας, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι: Μεγάλος συνωστισμός, ανεπαρκές ύψος των διαφορετικών επιπέδων των φορτηγών, ανεπαρκής αερισμός (το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες στο εσωτερικό των φορτηγών μέχρι και 58 βαθμούς Κελσίου), και έλλειψη νερού.
Τα περισσότερα από τα ζώα προορίζονται για σφαγή, αν και μερικά βοοειδή στέλνονται για πάχυνση ή αναπαραγωγή. Οι συνθήκες σφαγής στην Τουρκία είναι συχνά απάνθρωπες. Τα ζώα ανυψώνονται από τα πόδια τους στη γραμμή σφαγής όπου κόβεται ο λαιμός τους ενώ έχουν πλήρως τις αισθήσεις τους και αφήνονται να αιμορραγούν μέχρι θανάτου. Η ανύψωση ζώων από τα πόδια, ενώ έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους, παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων – του οποίου η Τουρκία είναι μέλος. Είναι ηθικά απαράδεκτο η ΕΕ να στέλνει τα ζώα σε μια χώρα που αγνοεί συστηματικά τα διεθνή πρότυπα για την ορθή μεταχείριση κατά τη σφαγή.
Οι τρεις οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
• να αναστείλει την εξαγωγή ζώων προς την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των ζώων της ΕΕ
• να κινήσει την ανάλογη διαδικασία για παραβάσεις κατά της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας για τη συστηματική αποτυχία τους να επιβάλουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά
• να έλθει σε επαφή με τις αρχές της Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ που εμπλέκονται στο εμπόριο για να βρουν τρόπους να σταματήσουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα.


adespoto