Web Toolbar by Wibiya Η απάντηση του Β. Γιουματζίδη στα φιλοζωικά σωματεία της Πέλλας ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Η απάντηση του Β. Γιουματζίδη στα φιλοζωικά σωματεία της ΠέλλαςΟι επιστολές των δύο πλευρών
Με αφορμή τη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», τα φιλοζωικά σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας διαμαρτύρονται για τη στάση, που κράτησε ο Βασίλης Γιουματζίδης, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος εκλέγεται στον νομό και για τα όσα είπε, είτε από άγνοια, είτε επειδή εξυπηρετεί σκοπιμότητες εις βάρος κάθε φιλοζωικής δράσης.

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Χαιρετίζουμε την σωστή τοποθέτηση της βουλευτή π.ε. Πέλλας κ. Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία παίρνει μέρος στην επιτροπή αυτή και έθεσε στην σωστή τους βάση τα σημαντικότερα αιτήματα των ζωοφιλικών οργανώσεων, συμφωνώντας με αυτά.

Αισθανόμαστε θλίψη, αγανάκτηση και θιγόμαστε ιδιαιτέρως ως ενεργοί, φιλόζωοι πολίτες και εθελοντές του τόπου αυτού, με την στάση που κράτησε και τις απόψεις που υποστήριξε ο κ. Γιουματζίδης βουλευτής της π.ε. Πέλλας, στην οποία δραστηριοποιούμαστε, ως ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην επιτροπή αυτή.

Ενώ δε, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλόζωων Έδεσσας, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου, δηλώνοντας την πλήρη συμπαράστασή του, τελικά ως εισηγητής της πλειοψηφίας...

...απαξίωσε πλήρως αυτή την συνάντηση, σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλάζοντας τις τοποθετήσεις του.

Αμφισβήτησε επίσης το ότι η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, είναι οι δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες της χώρας, καταδεικνύοντας ως μεγαλύτερη την «Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος», πράγμα το οποίο είναι εντελώς αναληθές.

Γνωρίζ
ει άραγε ο κ. Γιουματζίδης, πόσα ζωοφιλικά σωματεία δραστηριοποιούνται στην π.ε. Πέλλας και πόσα από αυτά είναι – κατά την δική του τοποθέτηση - «μεγάλα» ή «μικρά»; Έχει ενδιαφερθεί ποτέ ο κ. βουλευτής να γνωρίσει το έργο που έχουν προσφέρει τόσα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Ο κ. Γιουματζίδης, στις τοποθετήσεις του επί της συζήτησης του ως άνω σχεδίου νόμου, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταδεικνύει την πλήρη άγνοια που τον διακατέχει ως προς το έργο που προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία τα ζωοφιλικά σωματεία, αφού τα χαρακτηρίζει σε αρκετές εκ των περιπτώσεων «δήθεν», που απώτερο σκοπό έχουν την πώληση των ζώων για πειραματόζωα, καθώς και ότι τα κατηγορεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στέλνοντας πλήθος αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό, έναντι αδράς αμοιβής!

Θεωρούμε, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον γελοίο το γεγονός να κατηγορούνται άνθρωποι, που το μόνο από το οποίο υποκινούνται και υποκαθιστούν την Πολιτεία πλήρως, είναι οι ανιδιοτελείς σκοποί τους και η αγάπη τους προς τα ζώα! Εάν δε, έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του και να θεμελιώνουν τις κατηγορίες που εκτοξεύει, βάλλοντας την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη καθ’ όλα έντιμων και σοβαρών οικογενειαρχών ανθρώπων που το μόνο λάθος που έκαναν ήταν να προσφέρουν τον εθελοντισμό τους, ας τα καταθέσει στους αρμόδιους εισαγγελείς και οι παρανομούντες να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Αντί δε, ο κ. βουλευτής της π.ε. Πέλλας να προσανατολίσει τις προσπάθειές του στο να απαγορευτεί η πώληση ζώων στα πετ σοπς, αντί να είναι υπέρ της αυστηρής ποινικοποίησης και των ακόμα μεγαλύτερων αυστηρών ελέγχων των παράνομων εκτροφέων και της αθρόας εισαγωγής καθαρόαιμων κουταβιών από χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζει ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν θα πρέπει να απαλλάσσονται από το μέτρο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα που δίνουν προς υιοθεσία, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο οικονομικά τις τσέπες των εθελοντών, βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με τους νόμιμους εκτροφείς που ασκούν επαγγελματικά αυτή την δραστηριότητα αποκομίζοντας οικονομικό όφελος!

Τι άλλο θα υποστηρίξει λοιπόν ο κ. βουλευτής, ώστε να πατάξει και να εξοντώσει ολοκληρωτικά τον εθελοντισμό; Ο κ. Γιουματζίδης ανησυχεί μήπως οι φιλοζωικές οργανώσεις δρουν χωρίς την επίβλεψη του αρμόδιου δήμου ή την εποπτεία. Καλώς ανησυχεί.

Μόνο που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μέχρι και σήμερα οι φιλοζωικές οργανώσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία και παίρνοντας παράδειγμα μόνο από την π.ε. Πέλλας στην οποία είναι βουλευτής, δρουν αποκλειστικά και εφαρμόζουν μόνες τους το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, διότι οι δήμοι επιδεικνύουν μία εξοργιστική αδιαφορία και δεν συνδράμουν στο έργο αυτό, το οποίο έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου τα σωματεία.

Εμείς, οι ενεργοί φιλόζωοι εθελοντές, τα μέλη των αναγνωρισμένων και νόμιμων σωματείων, οι πολίτες και οι ψηφοφόροι της π.ε. Πέλλας, καθώς αισθανόμαστε θιγμένοι και προσβεβλημένοι, δηλώνουμε ότι θα δώσουμε σύντομα την απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να καταργήσουν τον εθελοντισμό και να υποβαθμίσουν την φιλοζωία και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ταυτιστεί η φιλοζωία με τα διάφορα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα, που μόνο στόχο έχουν την εκμετάλλευση των ζώων και όχι την πραγματική προστασία και ευζωία τους.

Τα ζωοφιλικά σωματεία της Π.Ε. Πέλλας:
Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα»
Κίνηση Προστασίας Σκύλων Έδεσσας
Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
Εθελοντές για την Προστασία Ζώων Γιαννιτσών
Ζωόφιλοι εθελοντές Σκύδρας

Η απάντηση του Β. Γιουματζίδη:

Βασίλης Γιουματζίδης: «Μπορούμε όλοι μαζί να επιτύχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα συντροφιάς»

Με αφορμή την άδικη και αναίτια επίθεση, που δέχθηκα από «φιλοζωικούς συλλόγους» του Νομού Πέλλας, όπως αυτή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο θα ήθελα να τονίσω ότι:

Με αίσθημα ευθύνης και μεγάλη ευαισθησία για τα ζώα, η προστασία των οποίων είναι επιβεβλημένη από όλους μας, δέχτηκα να εισηγηθώ το σχέδιο νόμου «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Ένα νομοσχέδιο, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς άκαιρο και άτοπο, εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών συνθηκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πλήθος συμπολιτών μας.

Κατά την πρώτη μου εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου τόνισα την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε η προστασία των ζώων συντροφιάς να καταστεί αποτελεσματικότερη μέσω της δημιουργίας Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, της απαγόρευσης συμμετοχής κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, της υποχρεωτική ηλεκτρονικής σήμανσης για τους προς πώληση σκύλους και γάτες, της δημιουργίας ενός οργανωμένου συστήματος περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο - σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία, της στοχευόμενης συμμετοχής εθελοντών φιλόζωων και κτηνιάτρων και της αυστηροποίησης των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για την κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων.

Μετά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων και μετά από πολύωρη συνεργασία με αρκετά φιλοζωικά σωματεία, μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, καθώς και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων, κατά τη συζήτηση κατ’ άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου εισηγήθηκα τροποποιήσεις και προσθήκες αναφορικά με

- Τη βελτίωση του ορισμού της έννοιας της ευζωίας και των συνθηκών μεταχείρισης των ζώων συντροφιάς,

- Την εξειδίκευση των αρμόδιων οργάνων βεβαίωσης παραβάσεων και άσκησης καθηκόντων ελέγχου της προστασίας των ζώων,

- Τη μείωση των αιτιών δημιουργίας στρατιάς αδέσποτων ζώων με την αυστηροποίηση των όρων έκδοσης αδείας σε εκτροφείς,

- Τη δυνατότητα διατήρησης και παραμονής ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας,

- Την υποχρεωτική συμμετοχή ενός κτηνιάτρου, δύο εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων και ενός εκπροσώπου κυνηγετικού συλλόγου στην πενταμελή δημοτική επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδεσπότων,

- Την ποινικοποίηση της παράνομης εμπορίας ζώων συντροφιάς με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και επιβολής προστίμου 5.000 ευρώ ανά ζώο,

- Την αυστηροποίηση του κατώτερου ορίου ποινής φυλάκισης για την κακοποίηση των ζώων από ένας έτος μέχρι πέντε έτη.

Κατά τη συνεδρίαση δε της 19ης/01/2012 προτείναμε,

- στα πλαίσια ισότιμης αντιμετώπισης της αγοράς με την υιοθεσία ζώου τη δήλωση αγοράς ζώου, όμοια με τη δήλωση υιοθεσίας ζώου, ώστε να εξασφαλιστεί η ταυτοποίηση του αγοραστή και ο έλεγχος των υποχρεώσεων τόσο του αγοραστή όσο και του πωλητή,

- την ποινικοποίηση της εγκατάλειψης ζώου, που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή δημιουργίας αδέσποτων,

- την απόλυτη ταύτιση της έννοιας εκτροφή για αναπαραγωγή και εμπορία με την έκδοση άδειας εκτροφής και εμπορίας

Είναι φανερό ότι ως εισηγητής του κόμματος μου στο παρόν νομοσχέδιο εκφράζω τις απόψεις της πλειοψηφίας του κόμματός μου, καθώς και επιχειρώ να πείσω την κυβέρνηση να αποδεχθεί απόψεις ουσιαστικές και χρήσιμες είτε προέρχονται από φιλοζωικά σωματεία είτε από αρμοδίους έτερους φορείς, είτε από προσωπικές μου απόψεις με κύριο γνώμονα την αρμονική συνύπαρξη των ζώων συντροφιάς με τον άνθρωπο, που αποτελεί το κυρίαρχο σημείο του σεβασμού, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη.

Καταλήγοντας, απευθυνόμενος στα φιλοζωικά σωματεία που υπέγραψαν το δελτίο τύπου της 19ης/01/2012, τα καλώ σε συνάντηση για την πληρέστερη ενημέρωση τους επί του νομοσχεδίου, καθώς η παρέμβαση τους προέκυψε από πλημμελή ενημέρωση και πιθανή επιρροή από πανομοιότυπη επιστολή μίας εκ των φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας, που με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι είναι αρκετές!

aridaianews.blogspot.com