Web Toolbar by Wibiya Επιφορά: Τα μάτια θέλουν προσοχή ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Επιφορά: Τα μάτια θέλουν προσοχή

Η επιφορά, δηλαδή τα δάκρυα στα μάτια, είναι συχνό πρόβλημα σε ορισμένες βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων (πχ Σαρ Πει, Chow Chow, Ροτβάιλερ) και στις Περσικές γάτες που έχουν άφθονο τρίχωμα ή πτυχές του δέρματος στο επιρρίνιο και παρότι αποτελεί προειδοποίηση για επικείμενη σοβαρότερη βλάβη στα μάτια του ζώου, συχνά οι ιδιοκτήτες δεν τη θεωρούν σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να προσκομίζονται καθυστερημένα για εξέταση και θεραπεία.
Η επιφορά μπορεί να οφείλετε είτε σε έμφραξη του συστήματος αποχέτευσης, λόγω φλεγμονής ή κακώσεων των οφθαλμών είτε σε υπερπαραγωγή δακρύων. Τα βλέφαρα μπορεί να συστρέφονται προς τα έσω, οπότε δημιουργείται το εντρόπιο ενώ η προς τα έξω εξωστροφή τους δημιουργεί το εκτρόπιο.  Και στις δύο περιπτώσεις παρεμποδίζεται η παροχέτευση των δκαρύων προς το δακρυϊκό ασκό και το ρινοδακρυϊκό πόρο ενώ λόγω του ερεθισμού αυξάνεται η παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η επιφορά.

Σε χρόνια περιστατικά τα ρέοντα δάκρυα συχνά προκαλούν και διάβρωση της επιδερμίδας, μερικές φορές παρατηρείται και βακτηριακή επιπλοκή ενώ μπορεί να παρατηρηθούν ακόμη και σιβαρότερες αλλοιώσεις των οφθαλμών, όπως οίδημα ή έλκος του κερατοειδούς χιτώνα.

Τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία απαιτούν συχνά χειρουργική παρέμβαση και μάλιστα είναι αναγκαίος ειδικός οφθαλμολογικός χειρουργικός εξοπλισμός.

Adespoto.gr