Web Toolbar by Wibiya Η διατροφή του σκύλου κατά ηλκία ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η διατροφή του σκύλου κατά ηλκία

Οι σκύλοι χρειάζονται ισορροπημένη διατροφή με όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Οι θερμίδες που χρειάζεται ένας σκύλος εξαρτώνται από τη φυλή του, το επίπεδο δραστηριότητάς του και το μέγεθός του όπως επίσης και από το στάδιο ζωής του. Υπάρχουν διαφορές στα κουτάβια, στους ενήλικους σκύλους και στα σκυλιά κατά την εγκυμοσύνη καθώς δεν έχουν τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες. Πάντα ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες για τον σκύλο σας. Ο βασικός κίνδυνος είναι η υπερβολική πρόσληψη τροφής. Ο σκύλος που δεν έχει δραστήρια ζωή μπορεί να γίνει υπέρβαρος οπότε καλύτερα να αυξήσετε την δραστηριότητά του 1-2 ώρες την ημέρα.
  • Ενήλικοι σκύλοι με μικρή δραστηριότητα – έως 1 ώρα την ημέρα
Οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται από 110-620 θερμίδες την ημέρα αναλόγως του μεγέθους τους. Οι σκύλοι μεσαίου μεγέθους έχουν ανάγκη από 620-1.230 θερμίδες την ημέρα. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι από την άλλη χρειάζονται τουλάχιστον 1.230 θερμίδες την ημέρα, ανάλογα με τη φυλή και το μέγεθός τους. Η κατανάλωση για τους πολύ μεγαλόσωμους σκύλους μπορεί να είναι πάνω από 3.500 θερμίδες την ημέρα. Αποφύγετε να τους δίνετε αποφάγια γιατί πιθανότατα να μην έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εάν ο σκύλος σας κοιμάται έξω, χρειάζεται μεγαλύτερες μερίδες πλήρους και ισορροπημένης διατροφής διότι καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.
  • Ενήλικοι σκύλοι με μέτρια δραστηριότητα - 1 έως 2 ώρες την ημέρα
Οι μικρόσωμοι αυτής της κατηγορίας χρειάζονται 150-840 θερμίδες την ημέρα, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου. Οι μεσαίοι σκύλοι χρειάζονται 840-1.680 θερμίδες και αυτοί σύμφωνα με το μέγεθός τους. Από την άλλη οι μεγαλόσωμοι αυτής της κατηγορίας χρειάζονται τουλάχιστον 1.680 θερμίδες την ημέρα.
  • Ενήλικοι σκύλοι με μεγάλη δραστηριότητα
Αυτής της κατηγορίας οι σκύλοι βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και οι ανάγκες τους είναι περίπου 40% περισσότερες από τα σκυλιά με μέτρια δραστηριότητα. Καλύτερα είναι να τους δίνετε την μεγαλύτερη ποσότητα τροφής στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν ξεκουραστεί και να τους έχετε πάντα άφθονο πόσιμο νερό στο δοχείο τους καθώς τους χρειάζεται για να δροσίζονται.
  • Ηλικιωμένοι σκύλοι
Όσο μεγαλώνουν οι σκύλοι μειώνονται οι ενεργειακές τους ανάγκες λόγω της μείωσης της φυσικής τους δραστηριότητας. Η καλύτερη τροφή για αυτούς πρέπει να είναι νόστιμη, εύπεπτη και σε μικρές ποσότητες. Οι μικρόσωμοι σκύλοι θεωρούνται ηλικιωμένοι στα 9-10 χρόνια και χρειάζονται 100-560 θερμίδες ημερησίως ενώ οι μεσαίου μεγέθους σκύλοι χρειάζονται 560-1.120 θερμίδες την ημέρα και θεωρούνται ηλικιωμένοι στα 7-8 χρόνια. Οι σκύλοι που ζυγίζουν 20-25 kg θεωρούνται μεγαλόσωμοι και κατατάσσονται στους ηλικιωμένους σκύλους μετά τα 7-8 έτη και χρειάζονται από 1.120-1.880 θερμίδες την ημέρα. Τέλος οι γιγαντόσωμοι σκύλοι, αυτοί δηλαδή που ζυγίζουν πάνω από 50kg, θεωρούνται ηλικιωμένοι αφού ξεπεράσουν τα 5-6 χρόνια ζωής τους και χρειάζονται από 1.880+ ημερησίως. 

lovemypet.gr