Web Toolbar by Wibiya Και στα ελληνικά κτηνιατρεία πλέον το εμβόλιο για το καλαζάρ ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Και στα ελληνικά κτηνιατρεία πλέον το εμβόλιο για το καλαζάρ

Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων

Και στα ελληνικά κτηνιατρεία πλέον το εμβόλιο για το καλαζάρΑπό τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο και πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της λεϊσμανίωσης του σκύλου (καλα-αζάρ).

Το εμβόλιο CaniLeash περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων.

Οπως είχε εξηγήσει στο in.gr ο κτηνίατρος Νικόλαος Παραγυιός, το κόστος για κάθε δόση κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ.

Πριν από τον εμβολιασμό προηγείται αιματολογική εξέταση προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο σκύλος είναι αρνητικός στο παράσιτο, δηλαδή δεν φέρει αντισώματα που υποδηλώνουν παλαιότερη λοίμωξη.

Το κόστος του εμβολιασμού είναι υψηλό, ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος της θεραπείας για το καλααζάρ σε περίπτωση μόλυνσης.

«Η νόσος οφείλεται στο πρωτόζωο Leishmania infantum. Μεταδίδεται από τις σκνίπες και μόνο» αναφέρει ο κ. Παραγυιός. Τα σκυλιά που κινδυνεύουν περισσότερο, επισημαίνει, είναι αυτά που ζουν σε κήπους και γενικά κοντά σε βλάστηση, όπου συχνάζουν οι σκνίπες φλεβοτόμοι (Phlebotomus) που μεταδίδουν το πρωτόζωο.

Το μικροσκοπικό παράσιτο προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι και ο σπλήνας και, χωρίς θεραπεία, οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους -παρόλο που ο σκύλος διατηρεί την όρεξή του- δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίαση, αιμορραγία από τη μύτη και προβλήματα στις αρθρώσεις, αναφέρει ο κ. Παραγυιός.

Οπως εξηγεί, «η λεϊσμανίαση δεν μεταδίδεται απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο. Επιπλέον, η σκνίπα του σκύλου ή ζωόφιλος σκνίπα είναι διαφορετική από τη σκνίπα του ανθρώπου».

»Για να μεταδοθεί η νόσος από τον σκύλο στον άνθρωπο πρέπει κάποια ζωόφιλη σκνίπα να κάνει λάθος και να τσιμπήσει άνθρωπο. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά αλλά δεν είναι και εντελώς απίθανο, αφού κάθε χρόνο έχουμε στην Ελλάδα περίπου 70 περιστατικά λεϊσμανίασης σε ανθρώπους» επισημαίνει ο κ. Παραγυιός.

tovima.gr