Web Toolbar by Wibiya Η ομιλία της Κ.Μπομπολάκη στην Βουλή ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η ομιλία της Κ.Μπομπολάκη στην Βουλή

Aξιότιμοι κυρίες και κύριοι υπουργοί και βουλευτές,
Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το βήμα που μας δίνετε προκειμένου σαν Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να εκφράσουμε τις θέσεις μας για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Εκτιμάμε ότι το παρόν σχέδιο νόμου βελτιώνει ουσιαστικά σε αρκετά σημεία την υπάρχουσα νομοθεσία, αντιλαμβανόμαστε επίσης την αξιόλογη προσπάθεια του ΥΠ.Α.Α.Τ. για ένα σωστό νόμο, ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι δεν αποτελεί τομή για τα φιλοζωικά δρώμενα στη χώρα μας αφού δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω ο ήδη δυσβάστακτος υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων.
Πριν περάσουμε στις παρατηρήσεις μας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σαν πολίτες αυτής της χώρας έχουμε πλήρη επίγνωση των οικονομικών και δομικών αντιξοοτήτων του κοινωνικού υποδοχέα, στο πλαίσιο του οποίου καλούμεθα να δράσουμε, γι΄αυτό και οι παρατηρήσεις μας σχεδόν δεν επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος και τους αρμοδίους για τα ζώα φορείς.
Θεωρώντας ότι η κρίση που διέπει τη χώρα μας είναι πρωτίστως κρίση του συνολικού αξιακού μας συστήματος, ο σεβασμός προς το δικαίωμα να ζει κάποιος – όποια μορφή και να έχει – με αξιοπρέπεια είναι αναφαίρετο δικαίωμα του.
Επίσης να επισημάνουμε ότι οι πολίτες που ασχολούμαστε εθελοντικά με την προστασία των ζώων πλειστάκις, ενεργοποιούμεθα και με άλλες αναξιοπαθούσες ομάδες ανθρώπων , όπως οι άστεγοι, οι κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κ.λπ. συμβάλλοντας έτσι σε μια αναγεννητική πνοή της κοινωνίας μας ,που θα πρέπει και πάλι να ανακαλύψει   παροπλισμένα ιδανικά.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά της ελληνικής πραγματικότητας σε σχέση με τα ζώα:
Εμείς που εθελοντικά βρισκόμαστε στους δρόμους για τη σωτηρία και την ανακούφιση ανθρώπων και ζώων θεωρούμε ότι είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για την περιγραφή της πραγματικότητας στη χώρα μας την οποία χαρακτηρίζουμε τριτοκοσμική.
Ως εκ τούτου υπάρχει αδήριτη ανάγκη αλλαγής της φιλοζωικής κουλτούρας στη χώρα μας και εναρμόνιση της με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Για την ομοσπονδία μας η αλλαγή αυτής της κουλτούρας καθώς και  η μη ύπαρξη αδέσποτων ζώων είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός στόχος μας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
1. Τα βαρελοσκυλα barrel dogs, όπως είναι γνωστά στο εξωτερικό ,είναι χιλιάδες ζώα που διαμένουν μόνιμα και εφόρου ζωής αλυσοδεμένα, σε σάπια βαρέλια ως κατάλυμα. Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί το μόνιμο δέσιμο των ζώων και οι εν γένει μεταλλικές κατασκευές ως καταλύματα.
Σαν μια πολύ σημαντική προσφορά για την εικόνα της χώρας μας, που δίδαξε τον πολιτισμό και την ελευθερία.
2.Το μέτρο της σήμανσης όλων των κατηγοριών των ζώων, είναι μια από τις πολύ θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Δεδομένου όμως ότι  ενας πολύ μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων είναι  ποιμενικά, η εξαίρεση τους από το νομοσχέδιο αφενός αποδυναμώνει τη σημασία και το  αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής σήμανσης αφετέρου επιβάλλει άνιση μεταχείριση μεταξύ των ιδιοκτητών άλλων κατηγοριών ζώων. Εξ άλλου μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη,  η σήμανση των ζώων στις αγροτικές περιοχές να γίνεται στα αγροτικά κτηνιατρεία με ελάχιστο κόστος.
3. Το νομοσχέδιο κάνει ένα μεγάλο βήμα μέσω του άρθρου 8 στο να μην περιορίζεται καταρχάς ο αριθμός των ζώων που κάθε έλληνας πολίτης και ιδιοκτήτης μπορεί να διατηρεί στο διαμέρισμα του και πολύ  σωστά αναφέρει  4 ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τα ζώα να ευζωούν και οι γείτονες να μην ενοχλούνται.
Προτείνουμε όμως την επαναφορά της προηγούμενης διάταξης πέραν τούτων, πού αναφέρει: όταν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας που απαγορεύει τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς τότε αυτά μπορούν να είναι μόνο 2 ήτοι: 2 σκύλοι η 2 γάτες ,είτε 1 σκύλος και μια γάτα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούμε σε μια πολύ σημαντική παράμετρο που ελπίζουμε όλοι σας να αντιλήφθητε. Σε πλείστες όσες πόλεις της χώρας δεν υπάρχει καμία απολύτως υποδομή εκ μέρους των δήμων και δεν πρόκειται να υπάρξει με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τα μέλη και οι εθελοντές φιλοζωικών σωματείων αναγκαζόμαστε πολλές φόρες, χωρίς να το θέλουμε, να φιλοξενούμε στα διαμερίσματα μας προσωρινά τραυματισμένα η άρρωστα ζώα, μικρά κουτάβια η γατιά μέχρι την αποθεραπεία τους η την υιοθέτηση τους.
Θεωρούμε λοιπόν ότι τα φιλοζωικά σωματεία πρέπει να εξαιρεθούν από την διάταξη αυτή και να μην τους επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο στην ουσία καταργεί τον εθελοντισμό, την φιλοζωία και αφήνει τη ζωή πεταμένη στους δρόμους.
Ο μύθος που πλανιέται και που αποτελεί μια αρρωστημένη παράνοια ότι τα ζώα τα φιλοξενούμε για να σταλούν στην συνέχεια για εμπόριο στο εξωτερικό, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Είναι εκτός λογικής, άνθρωποι που αφιερώνουν την ζωή τους στην σωτηρία των ζώων, που ξοδεύουν από την τσέπη τους χρήματα, που το ψυχικό τους κόστος είναι δυσβάστακτο, να κατηγορούνται αναπόδεικτα χρόνια τώρα ,ως ελεεινοί έμποροι ζώων.
Προκειμένου να γίνει αυτό αντιληπτό, κύριοι βουλευτές, σας αναφέρομε την λαθεμένη αντίληψη που υπάρχει στην πλειοψηφία της κοινωνίας ότι οι βουλευτές όλοι τα παίρνουν, ή  ότι οι δημοσιογράφοι όλοι τα παίρνουν, στοιχείο ενός επαρχιώτικου λαϊκισμού.
Επιτέλους ας στείλουν κάποιο σωματείο η φιλόζωο στο δικαστήριο ώστε να τιμωρηθεί όποιος παρανομεί εις βάρος των ζώων, γεγονός που  θα  χαιρετίσουμε δυναμικά. Σημαντικό είναι εδώ να αναφερθούμε στο εκτεταμένο παράνομο εμπόριο που γίνεται στη χώρα μας στο Σχιστό και σε όλες τις λαϊκές αγορές απανταχού της χώρας.
4. Ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 9 παραγρ 4 και 5 του αντιεπιστημονικού 400/83 όπου με μια απλή ιατρική εξέταση και χωρίς να καθορίζεται ο βαθμός του τίτλου λεισμανιωσης που πάσχει ένα ζώο, στέλνουμε χιλιάδες ζωές στο θάνατο. Ζώα τα οποία θα μπορούσαν να ιαθούν. Ο τίτλος αυτός, κατά τις θέσεις μας, θα πρέπει να δείχνει ότι είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση υγείας του ζώου.
5. Ευκαιρίας δοθείσης θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί παρά τω υπουργώ μια συμβουλευτική επιστημονική – από ειδικούς πανεπιστημιακούς – επιτροπή που θα καταθέτει την βαρύνουσα άποψη της, αμισθί σε θέματα προστασίας των ζώων, ώστε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων απόψεων των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου και που θα βοηθήσει στην χάραξη μιας εθνικής πολίτικης απέναντι σε όλα τα ζώα στη χώρα μας.
6. Η εγκατάλειψη των ζώων αποτελεί σημαντική πηγή δημιουργίας των αδέσποτων. Ζητάμε το πρόστιμο για εγκατάλειψη να  ανέλθει στο ποσό των 400 ευρώ και η εγκατάλειψη να θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Με την ίδια έννοια προτείνομε ποινικό αδίκημα να θεωρηθεί και η μη ακαριαία αναισθητοποίηση των ζώων κατά τη διάρκεια της σφαγής που προκαλεί αφόρητο πόνο και αγωνία στο ζώο και επιπλέον είναι βλαπτική για την δημόσια υγεία λόγω της κρίσης τοξίνων.
7. Ζητάμε να επαναφερθεί η κατωτάτη ποινή φυλάκισης των 6 μηνών ως ελάχιστη προσφορά της πολιτείας στις χιλιάδες κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας και να διατηρηθούν βεβαίως οι προβλεπόμενες ανώτερες ποινές του νομοσχέδιου.
8. Τέλος σαν ένδειξη πολιτισμού εκτός όλων των άλλων προτείνομε: τα λιμάνια ( όλη χώρα είναι ένα λιμάνι) και οι ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι να μην απαγορεύεται να είναι χώροι επανατοποθέτησης αδέσποτων ζώων .Η ύπαρξη ζώων φροντισμένων χαρούμενων και υγιών είναι δείγμα πολισμού και δεν είναι στοιχείο που απωθεί τους ευρωπαίους τουρίστες.
9. O θεσμός των ευρωπαίων εθελοντών κτηνίατρων.
Σαν ομοσπονδία, εκτιμάμε την συμβολή και την βοήθεια πολλών ελλήνων κτηνιάτρων απέναντι στο θέμα των αδέσποτων ζώων σε μια χώρα όμως χειμαζόμενη οικονομικά που οι δήμοι δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα για στειρώσεις ζώων, που οι φιλοζωικοί σύλλογοι -απλοί εργαζόμενοι πολίτες – αιμορραγούν οικονομικά, ο θεσμός των εθελοντών ευρωπαίων κτηνιάτρων με την εντελώς δωρεάν παροχή υπηρεσιών είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική ρεαλιστική λύση για τη στείρωση των χιλιάδων αδέσποτων ζώων.
Στο παρόν νομοσχέδιο εξάλλου αναφέρεται το ενωσιακο και εθνικό θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργεί ο θεσμός των ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων. Θεωρούμε απαραίτητο οι έλληνες κτηνίατροι να συνεργαστούν με τους ευρωπαίους ομολόγους τους και να μην δημιουργούν προσκόμματα κατά αυτού του τόσο ευεργετικού για τη χώρα μας θεσμού.
Έτσι η φράση του νομοσχεδίου που θεωρεί προϋπόθεση για τις στειρώσεις από τους εθελοντές κτηνιάτρους τη συνεργασία τους με πιστοποιημένο Έλληνα κτηνίατρο επιβάλλεται να απαλειφθεί, αφού κανείς Έλληνας κτηνίατρος έως σήμερα δεν έχει δεχτεί και δεν θα δεχτεί και στο μέλλον, να συνεργαστεί με τον εθελοντή ομόλογο του, ακυρώνοντας ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ στην πράξη τη δυνατότητα στείρωσης με απόλυτα νομίμους τρόπους, χιλιάδων αδέσποτων ζώων που διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ να στειρωθούν.
Τελειώνοντας λοιπόν επιτρέψτε μας να κάνομε την παρακάτω επισήμανση.

Δεν είμαστε βέβαια εμείς που θα καθορίσουμε τη στάση των διαφόρων θεσμικών φορέων, κτηνιάτρων, δημοσίων κτηνιάτρων, δήμων, κυνηγών κ.λπ., τονίζουμε όμως, ότι θα πρέπει να παραμερίσουμε όλοι μας τις διάφορες συντεχνιακές απόψεις να υπερβάλουμε εαυτούς και να προτάξουμε το ΣΥΜΦΕΡΟΝ των  Ζώων και της Χώρας και την καλή της εικόνα στο εξωτερικό, η οποία καθημερινά αμαυρώνεται.
Ένας νόμος όσο προωθημένος και να είναι δεν μπορεί να επιλύσει από μόνος του την διαμορφωμένη κουλτούρα και κοινωνική συνείδηση αν δεν συνοδεύεται πρωτίστως από ουσιαστικά μέτρα στον τομέα της παιδείας και της ενημέρωσης του κόσμου.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλους σας ανεξαιρέτως που είχατε την υπομονή να μας ακούσετε και ελπίζουμε οι προτάσεις μας να εισακουστούν.
Αναστασία Μπομπολάκη

pansyn.org