Web Toolbar by Wibiya Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας «δυστυχώς» είναι το πλήθος των αδέσποτων ζώων στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες.  Ορισμένες φορές γινόμαστε θεατές αποκρουστικών εικόνων, αφού σκοτωμένα ζώα και κυρίως σκυλιά και γάτες μένουν στο δρόμο σκοτωμένα για μέρες. Όσα έχουν την τύχη να ζουν παρ’ όλους τους κινδύνους  που αντιμετωπίζουν καθημερινά,  έχουν την ατυχία να ανήκουν στην κατηγορία «αδέσποτο ζώο».  Αναρωτηθήκαμε άραγε ποτέ πως νιώθει ένας αδέσποτος σκύλος? Οι περισσότεροι φιλόζωοι – βάζω και τον εαυτό μου μέσα- αρκούμαστε στην λύπηση αυτών των ζώων. Τι κάνουμε όμως για να διευκολύνουμε λίγο την τόσο δύσκολη και επικίνδυνη καθημερινότητα τους? Το παρακάτω άρθρο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως νιώθει ένας αδέσποτος σκύλος.


Κρύο
Αν και ζούμε σε μια θερμή χώρα, τους χειμερινούς μήνες ουκ ολίγες φορές χιονίζει, φυσάει και βρέχει. Ειδικά σε περιοχές με υγρασία, όπως π.χ. η Θεσσαλονίκη το κρύο είναι συχνά αφόρητο. Σκεφτείτε πόσες φορές βγήκατε έξω το χειμώνα με μπουφάν, κασκόλ, γάντια και παρ’ όλα αυτά δεν βλέπατε την ώρα να γυρίσετε στην ζέστη του σπιτιού σας. Τι ελπίδα όμως έχει ένα αδέσποτο να ζεσταθεί? Θα μου πείτε, έχει τη γούνα του, δεν έχει ανάγκη. Δεν είναι έτσι! Εμείς δηλαδή, γιατί κρυώνουμε? Αν παρατηρήσετε τα αδέσποτα στο πέρασμα σας, θα δείτε τα περισσότερα να τρέμουν και να είναι κουλουριασμένα σε μια γωνία.

Βροχή
Η βροχή είναι ρομαντική, έχει πλάκα αλλά μόνο όταν το επιλέξουμε εμείς. Έχει συμβεί να ξεχάσω την ομπρέλα μου και να βραχώ ως το κόκαλο επειδή βιαζόμουνα να πάω εκεί που έπρεπε. Άλλες πάλι φορές το έχω καταχαρεί όταν μπορώ να βγω έξω στην βροχή. Τι γίνεται όμως με τα αδέσποτα που δεν έχουν επιλογή? Κάποια τυχερά βρίσκουν ένα υπόστεγο ή μια είσοδο οικοδομής για να κρυφτούν. Όσα όμως δεν βρίσκουν μένουν κάτω από την βροχή για ώρες μέχρι αυτή να σταματήσει και να στεγνώσουν.

Νερό
Τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ βασανιστική η ζέστη. Πιστεύω πως όλοι συμφωβνούμε σε αυτό. Η ανακούφιση μας είναι το δροσερό νερό μου μας δροσίζει και μας βοηθάει να μην πέσουμε κυριολεκτικά κάτω. Τα αδέσποτα όμως δεν έχουν μπουκάλια με νερό μαζί τους. Για ώρες ή και για μέρες μένουν χωρίς νερό βαριανασαίνοντας και περιμένοντας να βρέξει για να πιουν από τις λακούβες των δρόμων.

Εμβολιασμοί
Τα  αδέσποτα είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους μικρόβιο και βρωμιά από τη στιγμή που γεννιούνται. Ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι περίπου 3-4 χρόνια, ακριβώς επειδή ο οργανισμός τους δεν είναι οπλισμένος με τα απαραίτητα αντισώματα.

Βία
Άφησα τη βία τελευταία γιατί είναι κάτι που σιχαίνομαι στους ανθρώπους και δεν το συγχωρώ. Η αδιαφορία προς τα ζώς είναι δικαίωμα και τακτική του καθενός. Η βία όμως πάνω τους διώκεται ποινικά. Τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή και τον σεβασμό. Φέρτε όμως στο νου σας πόσες φορές είδατε σκύλο να κουτσαίνει, ή να θέλετε να το πλησιάσετε και εκείνο να φεύγει. Γιατί άραγε φεύγει? Γιατί κάποιος με ανθρώπινη μορφή το χτύπησε και το κακοποίησε.

Ομολογώ πως αυτό το άρθρο μου χάλασε αρκετά τη διάθεση, όμως ευελπιστώ πως ίσως κάποιος εκεί έξω θα το διαβάσει και θα αλλάξει τρόπο συμπεριφοράς.

Οι συμβουλές που έχω να δώσω σε όλους μας είναι απλές και όμως μπορούν να κάνουν τη ζωή των αδέσποτων ζώων καλύτερη. Το να προστατέψουμε τα ζώα από το κρύο εκαι τη βροχή είναι αρκετά δύσκολο. Γι αυτό αν κάποιος σκύλος έρθει και κάτσει στην είσοδο της οικοδομής σας κατά τη διάρκεια της βροχής, μην τον διώξετε. Αφήστε τον να προστατευτεί και όταν τελειώσει η βροχή θα φύγει.

Τους καλοκαιρινούς μήνες αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να πάρετε ένα παλιό κουβά και να τον γεμίσετε με νερό. Μπορείτε να τον αφήσετε σε κάποιο πάρκο κοντά στο σπίτι σας όπου ξέρετε ότι μαζεύονται αδέσποτα σκυλάκια.

Όταν είστε έξω και τρώτε και σας περισσεύει δε χρειάζεται να πετάξετε την τροφή που δε χρειάζεστε πλέον. Αφήστε την κάτω σε μια γωνία. Αυτό που για εσάς είναι άχρηστο για ένα ζωάκια που έχει να φάει μέρες είναι μεγάλο δώρο.

Αν ποτέ δείτε κάποιο να χτυπάει ζώο καλέστε αμέσως τη φιλοζωική εταιρία. Δείξτε σε όσους ασκούν βία ότι ο νόμος είναι εκεί για να προστατέψει τα αδέσποτα.

Η τελευταία συμβουλή μου είναι εντελώς ανέξοδη και χρειάζεται μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Όταν την επόμενη φορά που περπατάτε δείτε ένα αδέσποτο σκυλάκι να σας κοιτάει με παράπονο, μην προσπεράσετε. Δε χρειάζεται να το πιάσετε γιατί όπως προείπα μπορεί να έχει κάποια ασθένεια. Μπορείτε όμως να του σφυρίξετε και να του απευθύνετε το λόγο. Δεν θα καταλάβει τι του λέτε όμως ο φιλικός τόνος της φωνής σας θα του φτιάξει τη διάθεση. Σε δευτερόλεπτα θα έχει σηκώσει το κεφάλι του και θα κουνήσει την ουρά του.

Όταν χιλιάδες περαστικοί περνούν αδιαφορώντας εσείς θα δώσετε μια δόση χαράς και ελπίδας στους αδέσποτους φίλου μας.


Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εγνατία 136 Τ.Κ 54622. Τηλ: 2310 234000


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΑΘΗΝΑ

Τ.Θ. 120, 19400, Κορωπί,

Τηλ: 210-6020202, 210-6626061,

Φαξ: 210-6021353


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΖΩΩΝ, ΠΑΤΡΑ

Τηλ: 2610-996472, 2610-997303


ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Τηλ: 2310-827886

www.animalskastoria.gr

e-mail: dlnnr@mail.com


ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
, ΚΡΗΤΗ
Πανγακλαχώρι, 74100 Ρέθυμνο, Κρήτη

Τηλ: 28310-72138

e-mail: jayb@otenet.gr


koutavaki.blogspot.com