Web Toolbar by Wibiya Οι 10 χρυσοί κανόνες κάθε σκύλου ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οι 10 χρυσοί κανόνες κάθε σκύλου

Κανόνας Νο 1: Θελει ζεστασιά, τροφή και αγάπη

Να θυμάστε πάντα ότι είναι σκύλος.
Μπορεί κάποιες φορές να νιώθετε ότι ο σκύλος σας συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος αυτός όμως νομίζει ότι είστε σκύλος. Πρέπει να εκτιμάτε τη συμπεριφορά του για αυτό που είναι: ενστικτώδης. Επανάληψη, Επιβράβευση και Ενίσχυση είναι τα 3 Ε που καταλαβαίνει και αναζητάει. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ζεστασιά, τροφή και αγάπη. Σαν αντάλλαγμα θα σας είναι πιστός και υπάκουος και θα σας αγαπάει κάθε μέρα, χωρίς όρους.


Κανόνας Νο 2: Θελει να ειναι ο κυριάρχος του παιχνιδιού

Δείξτε του ότι το αφεντικό είστε εσείς.
Οι σκύλοι έχουν πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της κυριαρχίας. Κάποιοι θα μάθουν από τη φύση τους να ακολουθούν ενώ άλλοι θα προσπαθήσουν να ηγηθούν. Εάν ο σκύλος σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, είναι απαραίτητο να καταλάβει ότι βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από τους ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει από την αρχή και συστηματικά. Μάλιστα, θα πρέπει να είστε αυστηρός μαζί του όταν πρόκειται για θέματα συμπεριφοράς. Διαφορετικά, μάλλον πρέπει να επιλέξετε μία λιγότερο κυριαρχική φυλή.

Κανόνας Νο 3: Κυνηγάει ότι κινείται

Μην αφήνετε τα συναισθήματά του σκύλου σας να τον παρασύρουν.
Το κυνηγητό είναι ενστικτώδης αντίδραση των σκύλων. Γάτες, αυτοκίνητα, άλλοι σκύλοι - δεν έχει σημασία τι είναι αρκεί που κινείται. Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό αλλά είναι αρκετά επικίνδυνο. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να σταματάει όταν του το λέτε. Για να το μάθει πρέπει να τον επιβραβεύετε και να κάνετε πολλές επαναλήψεις ξανά και ξανά. Ξεκινήστε σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Μετά από αρκετή εξάσκηση θα δείτε αποτελέσματα.

Κανόνας Νο 4: Μασάει ότι δεν κινείται

Μάθετε του τι είναι δικό του και τι δικό σας.
Οι σκύλοι ξετρελαίνονται να μασούν και ειδικά όταν είναι μικροί σε ηλικία μασούν ό,τι βρουν μπροστά τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Το πρόβλημα είναι ότι το περιβάλλον αυτό είναι και δικό σας και πιθανότατα το προτιμάτε χωρίς δαγκωματιές και κατεστραμμένα έπιπλα και παπούτσια. Η λύση είναι να οριοθετήσετε το χώρο σας από την αρχή. Μάθετέ του πως ό,τι είναι δικό σας είναι όντως δικό σας και δώστε του κάτι άλλο να μασήσει. Εάν μάλιστα το διαλέξει, επιβραβεύστε τον!

Κανόνας Νο 5: Όταν βλέπει άγνωστο γαβγίζει.

Αποτρέψτε το γάβγισμα που ξεσηκώνει τη γειτονιά.
Κάθε σκύλος κρύβει μέσα του ένα λύκο. Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύουν το έδαφος από οποιονδήποτε καταπατητή. Μπορεί να μη δαγκώνουν, αλλά το γαβγισμά τους είναι πολλές φορές χειρότερο. Κι αυτό είναι καλό όταν ο εισβολέας είναι κλέφτης, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι όλοι οι επισκέπτες καταπατητές! Για να του μάθετε να μη γαβγίζει σε κάθε θόρυβο που ακούει, θα πρέπει να τον επιβραβεύετε όταν ακούει θόρυβο και μένει σιωπηλός. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ καιρός, αλλά μετά από αρκετλές επαναλήψεις θα δείτε αποτελέσματα.

Κανόνας Νο 6: Σκάβει, σκάβει, σκάβει

Αποκτήστε έναν τακτοποιημένο κήπο.
Μπορεί να το κάνει γιατί ψάχνει για τροφή ή απλά γιατί έχει πλάκα, το σίγουρο είναι ότι δεν το κάνει για να σας καταστρέψει τον κήπο. Το σκάψιμο είναι απλά στο αίμα του. Εάν σας ενοχλεί και θέλετε να το σταματήσει πρέπει να κατανοήσετε γιατί το κάνει. Δώστε του μια περιοχή αποκλειστικά δική του και κρύψτε εκεί μπισκότα και παιχνίδια για να τον ενθαρρύνετε να ψάξει. Όταν δείτε ότι αρχίζει η ορμή του για ψάξιμο, στρέψτε την προσοχή του σε κάτι άλλο.

Κανόνας Νο 7: Χαιρετάει πρόσωπο με πρόσωπο

Αποφύγετε το υπερβολικά ενθουσιώδες "γεια".
Μπορεί να σας εκπλήσσει ευχάριστα όταν σας ρίχνει κάτω από τον ενθουσιασμό του που σας βλέπει, όμως η ίδια αντίδραση μπορεί να κάνει κάποιους άλλους ανθρώπους να παραλύσουν από το φόβο τους. Εάν εσείς ή οι φίλοι σας δεν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία αποθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά ήδη από όταν είναι κουτάβι. Μπορεί αυτός ο χαιρετισμός να σας φαίνεται πολύ γλυκός στην αρχή, αλλά να θυμάστε ότι θα είναι δύσκολο να τον αλλάξετε στη συνέχεια. Επίσης, θα πρέπει να είστε συνεπής σε αυτά που περιμένετε από αυτόν. Μην περιμένετε να χαιρετάει κάθε επισκέπτη διαφορετικά! Και όπως πάντα, όταν καταλάβει ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά, επιβραβεύστε τον!

Κανόνας Νο 8:  Όταν αισθάνεται ελευθερία τρέχει στο άγνωστο

Αποφύγετε την απόδραση.
Σε κάποιους σκύλους αρέσει περισσότερο να περιπλανιούνται από το να βρίσκονται συνέχεια στον ίδιο χώρο. Γι' αυτό, κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία τρέχουν να το σκάσουν. Μπορείτε απλά να φτιάξετε έναν καλύτερο φράχτη ή σπιτάκι για σκύλους, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να είναι ασφαλής και κοντά σας ο σκύλος σας είναι να αντιμετωπίσετε τη βαθύτερη αιτία που τον κάνει να το σκάει. Μπορεί να μην είναι πολύ ευτυχισμένος ή μπορεί να βαριέται. Αφιερώστε του περισσότερο χρόνο και προσφέρετέ του περισσότερα ερεθίσματα, βγάλτε τον βόλτες!

Κανόνας Νο 9: Μαμ, πιπι, νανι

Εκπαιδεύστε το σκύλο σας στο σπίτι.
Όταν ο σκύλος νιώσει την ανάγκη να ουρήσει, απλά το κάνει. Συνήθως μόλις ξυπνάει ή μετά το γεύμα. Η μόνη του έγνοια είναι να μη λερώσει εκεί που κοιμάται. Εάν λερώσει την κρεβατοκάμαρά σας ή το σαλόνι σας δεν τον ενοχλεί. Εσάς, από την άλλη πλευρά, σας ενοχλεί, οπότε θα πρέπει να τον εκπαιδεύσετε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι είστε σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να τον πηγαίνετε σε ένα βολικό σημείο κάθε φορά που η φύση τον καλεί. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε υπομονή. Θημηθείτε πόσες φορές πήρε σε εμάς τους ανθρώπους για να μάθουμε το γιογιο και αργότερα την τουαλέτα.

Κανόνας Νο 10: Ό, τι φαγώσιμο δει το τρώει

Μην αφήσετε το σκύλο σας να γίνει οδοκαθαριστής.
Οι σκύλοι εκ φύσεως τρώνε ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους. Όμως, ό,τι βρίσκεται κάτω από τις πατούσες τους, τις περισσότερες φορές δεν είναι κατάλληλο να το φάνε. Αλλά πώς να τους το εξηγήσει κανείς αυτό; Είναι δύσκολο, γι' αυτό ενθαρρύνετε το σκύλο σας να φάει ό,τι βρεθεί μπροστά του με τους δικούς σας όρους. Χωρίστε το δείπνο του σε μπολάκια με καπάκια και τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία της κουζίνας ή/και του κήπου. Επαινέστε τον για καθένα που βρίσκει. Όταν βγείτε εκτός σπιτιού, επιβραβεύστε τον για κάθετι που δε βάζει στο στόμα του. 

koutavaki.blogspot.com