Web Toolbar by Wibiya Πόσο εύκολο είναι να έχεις ζώο όταν είσαι φοιτητής; ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Πόσο εύκολο είναι να έχεις ζώο όταν είσαι φοιτητής;

Αναμφισβήτητα ένα ζωάκι είναι η καλύτερη παρέα για ένα φοιτητή που σπουδάζει μόνος, μακριά από το πατρικό του. Πολλά νέα παιδιά μάλιστα βρίσκουν την...ευκαιρία να πάρουν ένα σκύλο που τόσο ήθελαν και δεν τους άφηναν οι γονείς τους. Όμως θα πρέπει να σκεφτείτε διπλά πριν αποκτήσετε ένα ζωάκι για πολλούς λόγους! Αυτούς θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Η απόκτηση ενός ζώου σημαίνει πάντα δέσμευση και μάλιστα σοβαρή. Η ζωή ενός φοιτητή είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη, με χρόνο για βόλτες, διασκέδαση και μικρές αποδράσεις στην πόλη που ζει ή σε κοντινές. Θα παίρνετε λοιπόν το σκυλάκι μαζί σας ή θα το αφήνετε με τις ώρες μόνο στο σπίτι; Παράλληλα, το διάβασμα και οι εργασίες απαιτούν πολύ χρόνο και ησυχία. Η εξισορρόπηση λοιπόν της ιδιοκτησίας ζώου με τη ζωή του φοιτητή δεν είναι πάντα εύκολη. Άρα ίσως η γάτα είναι καταλληλότερη για όσους είναι φοιτητές.

Πρέπει λοιπόν να σκεφτείτε πρώτα απ όλα αυτό που πρέπει κάθε άνθρωπος να σκέφτεται πριν αποκτήσει ένα ζώο: το κόστος συντήρησης, τον χρόνο που χρειάζεται για τη φροντίδα του και την δέσμευση που αναλαμβάνετε, για κάθε μέρα, σαββατοκύριακο, διακοπές κλπ!

Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται για να καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους. Πρέπει να σκεφτείτε αν είστε σε θέση να αναλάβετε το κόστος ενός ζώου, που σημαίνει εμβόλια, στείρωση, τροφή, φάρμακα και ό,τι χρειαστεί αν αρρωστήσει. Υπολογίζεται ότι ένα σκυλί κοστίζει τον πρώτο χρόνο από 1.000 έως 1.500 ευρώ ενώ μία γάτα περίπου 900 ευρώ. Ακόμα και ένα κουνελάκι έχει έξοδα, ύψους περίπου 1000 ευρώ το χρόνο. Σε καμία περίπτωση το κόστος δεν είναι απαγορευτικό όμως δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Όταν υιοθετούμε ένα ζώο, αναλαμβάνουμε να του προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται.

Περαιτέρω, η ίδια η ''φύση'' της ζωής του φοιτητή δεν αφήνει πολύ...χώρο για ένα ζώο. Ο φοιτητής που θέλει να γνωρίσει το κόσμο, να πάει...Erasmus, να ζει ανεξάρτητος μετά από χρόνια σιγκατοίκησης με τους γονείς του δεν αντιλαμβάνεται πάντα ότι αν πάρει ένα ζώο θα πρέπει να..κάθεται πιο πολύ στο σπίτι για να ασχολείται μαζί του.
Εδώ εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα, αφού πολλές φορές οι φοιτητές παίρνουν ένα κουτάβι ή ένα γατάκι ενθουσιασμένοι, από κάποια αγγελία ή από φίλο τους αλλά καταλήγουν εγκλωβισμένοι, αφού το ζώο από την ανία του αρχίζει να κάνει ζημιές ενώ ο φοιτητής πρέπει να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι για την παρακολούθηση των μαθημάτων του..και τις βόλτες του/της.

Αν σπουδάζετε και θέλετε να αποκτήσετε ένα ζώο θα πρέπει να είστε σε θέση να θυσιάσετε σημαντικό μέρος του χρόνου σας για το ζώο και να καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα όπου θα καλύπτετε όλες τις υποχρεώσεις σας: μαθήματα, ψυχαγωγία, βόλτα και φροντίδα ζώου.

Το πολύωρο διάβασμα δεν είναι σημαντικό εμπόδιο, αφού είναι η καλύτερη ευκαιρία για να είστε μαζί με το ζώο στο σπίτι όμως επειδή προκαλεί άγχος, ίσως το ζώο σας στρεσάρει ακόμα περισσότερο, αφού πρέπει να βγει βόλτα, να παίξει κλπ.

Σημαντικό πρόβλημα είναι και το θέμα του χώρου, αφού συνήθως οι φοιτητές ζουν σε μικρά διαμερίσματα ή γκαρσονιέρες. Παρά τον σαφή νόμο (3170/2003) που επιτρέπει δύο ζώα σε κάθε διαμέρισμα, ορισμένοι σπιτονοικοκύρηδες επιμένουν να απαγορεύουν ζώα στο κτίριο τους ή να δημιουργούν προβλήματα σε όσος πάρουν ζώο, με ψυχολογικούς εκβιασμούς, απειλές για έξωση κλπ. Ρωτήστε πριν πάρετε ένα ζώο, την άποψη του ιδιοκτήτη και λύστε το θέμα μαζί του αν υπάρχει διαφωνία από πριν. Δεν είναι λύση να δώσετε πίσω ένα ζώο, επειδή ένας ...περίεργος σπιτονοικοκύρης δεν το θέλει. Απ την άλλη, αν το σπίτι σας είναι μικρό θα πρέπει να αποφύγετε να υιοθετήσετε ένα μεγαλόσωμο ζώο και να προτιμήσετε μικρόσωμα σκυλιά ή γάτες.

Eπίσης, σημαντικό ζήτημα αποτελεί η μεταφορά του ζώου όταν ο φοιτητής επισκέπτεται Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ τους γονείς του! Το καλοκαίρι που μας πέρασαν αναφέρθηκαν 3 θάνατοι σκύλων σε ΚΤΕΛ,όπως γράψαμε στο adespoto.gr, όταν ο οδηγός απαγόρευσε να μπει το ζώο μέσα στο λεωφορείο και ανάγκασε τους ανθρώπους που τα είχαν να τα βάλουν με τις..αποσκευές, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 40 βαθμών. Παρότι το Υπουργείο Μεταφορών απάντησε ότι χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση στο νόμο, τα μικρόσωμα ζώα επιτρέπονται σε τσάντα/κλουβί μεταφοράς σε ΚΤΕΛ. Είστε όμως διατεθιμένος να διεκδικείτε το δίκιο σας και να συγχύζεστε πριν από κάθε ταξίδι, για να μη ρισκάρετε τη ζωή του ζώου σας; Με όποιο μέσο όμως και αν ταξιδεύετε (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο) θα πρέπει να δηλώνετε ότι ταξιδεύετε με ζώο, να πληρώνετε στο αεροπλάνο και στο τρένο ένα μικρό εισιτήριο για το τετράποδο και φυσικά να το κουβαλάτε... Άλλος ένας λόγος λοιπόν το ζώο να είναι μικρόσωμο, σκύλος ή γάτα... Αν πάλι αφήνετε το ζώο μόνο στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε βρει άτομο που θα το φροντίζει σωστά και υπεύθυνα, καθημερινά.

Aκόμα, το πατρικό σπίτι δεν είναι πάντα κατάλληλο για ένα ζώο. Πολλά ζώα χάνονται κατά τη σύντομη επίσκεψη των φοιτητών στους γονείς τους. Όταν εσείς θα γυρίσετε πίσω στην πόλη όπου σπουδάζετε, κανείς δεν θα ψάξει για το ζώο σας...Αν έχετε γάτα σιγουρευτείτε ότι δεν μπορεί να φύγει από κάποιο μπαλκόνι ενώ αν έχετε σκύλο θα πρέπει να υπάρχει καλή περίφραξη στον κήπο.

Ένα ακόμα πρόβλημα και ο κυριότερος λόγος εγκατάλειψης των ζώων σε καταφύγια αδέσποτων (μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία για το ζώο που έχει μεγαλώσει σε σπίτι) είναι η άρνηση των γονέων να δεχτούν το ζώο που εσείς μπορεί να είχατε για 4-5 χρόνια (όσο σπουδάζατε) πίσω στο πατρικό σας! Η ανεξήγητη συμπεριφορά που έχουν μερικοί Έλληνες που δεν θέλουν ένα ζώο στο σπίτι τους δεν αλλάζει επειδή το παιδί τους έζησε μαζί του τόσα χρόνια, στη διάρκεια των σπουδών του! Αποτέλεσμα είναι οι φοιτητές συνήθως να λυγίζουν υπό την πίεση των γονιών τους, τους οποίους και αγαπούν αλλά και στο σπίτι των οποίων ζουν ουσιαστικά όταν γυρίζουν απ τις σπουδές τους και να αναγκάζονται να δώσουν το ζώο τους πίσω, για παράδειγμα στο καταφύγιο απ όπου υιοθετήθηκε! Το γεγονός αυτό είναι πολύ στρεσογόνο για το ζώο που μπαίνει ξαφνικά σε ένα κλουβί ενώ εφόσον είναι ενήλικο οι πιθανότητες να υιοθετηθεί ξανά είναι πολύ λίγες.

Αφού σας τρομάξαμε όμως...πάμε και στα καλά.

Η ιδιοκτησία ενός ζώου σας βοηθά να είστε πιο υπεύθυνος και να έχετε παρέα.
Αν δεν είστε έτοιμος να αποκτήσετε ένα ζώο, η καλύτερη επιλογή είναι να γίνετε εθελοντής στο τοπικό φιλοζωϊκό σωματείο της πόλης όπου σπουδάζετε. Μπορείτε να έχετε καθημερινή ή συχνή επαφή με ζώα, να δείτε από κοντά τις ανάγκες τους και όταν θα είστε σε θέση να επιλέξετε ποιό ζωάκι θα σώσετε.
 
© Adespoto.gr