Web Toolbar by Wibiya Eκπαίδευση Σκύλου. ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Eκπαίδευση Σκύλου.

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και σωστή καθοδήγηση για να ξεπεράσουν ένα πρόβλημα συμπεριφοράς, είναι και τα ζώα.

Μήπως ο σκύλος σας κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι και λερώνει εκεί που δεν πρέπει; Μήπως όταν τον αφήνετε μόνο στο σπίτι ξεσηκώνει τον κόσμο; Όταν τον βγάζετε βόλτα, σας πηγαίνει αντί να τον πηγαίνετε; Αν συμβαίνει κάτι απ' όλα αυτά, δεν πρέπει να χάσετε την ελπίδα ότι μπορείτε να αποκτήσετε έναν υπάκουο σκύλο. Μία συμβίωση χωρίς προβλήματα είναι πάντα εφικτή αρκεί να μην κάνετε ένα σοβαρό λάθος: να καθίσετε με τα χέρια σταυρωμένα. Βλέπετε, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και σωστή καθοδήγηση για να ξεπεράσουν ένα πρόβλημα συμπεριφοράς αλλά και τα ζώα.

Tι φταίει...

Οι αιτίες για την κακή συμπεριφορά των κατοικίδιων είναι πολλές.

1. Πολλοί ιδιοκτήτες δουλεύουν πολλές ώρες, με αποτέλεσμα τα ζώα να μένουν για μεγάλο διάστημα μόνα.

2. Κάποιες ράτσες σκύλων, όπως τα μεγαλόσωμα ή τα κυνηγετικά, καταπιέζονται σε διαμερίσματα και οι ιδιοκτήτες τους δεν τα βοηθούν στην εκτόνωση με μεγάλες βόλτες.

3. Αρκετά συχνά οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν το ζώο ως συναισθηματικό υποκατάστατο στη μοναξιά τους.

4. Η συμπεριφορά του ζώου επηρεάζεται από τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα φοβισμένο ιδιοκτήτη ακολουθεί ένας φοβισμένος σκύλος.

5. Συχνά έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από το ζωάκι μας, ιδίως αν δεν έχουμε σκεφτεί τι έχει ανάγκη για να είναι ευτυχισμένο.

Μαθήματα συμπεριφοράς

Μέχρι τώρα οι σχολές εκπαίδευσης σκύλων εστίαζαν σε προγράμματα υπακοής ή εκπαίδευσης, εκ των οποίων τα περισσότερα απευθύνονται σε κουτάβια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχει ζήτηση ειδικών με την καθοδήγηση των οποίων μπορεί να διορθωθεί η προβληματική συμπεριφορά των σκύλων. Οι ψυχολόγοι σκύλων μάλιστα είναι μια νέα ειδικότητα, που αποτελεί μέρος ενός νέου κλάδου που αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

Γενικά, είναι μεγάλο λάθος να ανεχόμαστε την προβληματική συμπεριφορά του ζώου μας, όποια κι αν είναι αυτή. Κάθε πρόβλημα χρειάζεται τη λύση του, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, γιατί όσο περισσότερο εδραιώνεται μια συμπεριφορά τόσο πιο δύσκολα διορθώνεται. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για να διορθωθούν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων. Απλώς, τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά.

Ένα ακόμα λάθος που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων είναι να αυτοσχεδιάζουν όσον αφορά την εκπαίδευση των σκύλων τους. Οι φωνές, οι απειλές ή το δέσιμο δε λύνουν το πρόβλημα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, η συμβουλή του ειδικού κρίνεται αναγκαία.

Πριν εφαρμοστούν οι μέθοδοι για τη διόρθωση της συμπεριφοράς είναι σημαντικό να εξεταστούν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή. Γι' αυτό ο εκπαιδευτής συνεργάζεται με τον κτηνίατρο για να εξεταστεί αν υπάρχει και οργανικό πρόβλημα. Η τριπλή... συμμαχία κτηνιάτρου, εκπαιδευτή και ιδιοκτήτη είναι απαραίτητη.
 
puppy-doggy.blogspot.com