Web Toolbar by Wibiya Εκπαίδευση με κλίκερ (clicker training) ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Εκπαίδευση με κλίκερ (clicker training)

dog/clicker training.jpg
  • Τι είναι η εκπαίδευση με κλίκερ; Είναι η μέθοδος εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί την *θετική ενίσχυση για να διδάξει στο σκύλο μια συμπεριφορά χωρίς την χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση δελφινιών, φαλαινών κλπ. όπου δεν θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν με κάποια άλλη μέθοδο. 
 
Το κλίκερ είναι ένα μικρό παιχνίδι που χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια εκμάθησης μιας καινούργιας συμπεριφοράς.
Το όνομα του το πήρε από τον ήχο που βγάζει μόλις το πιέσουμε. Η χρήση του μας βοηθά να σημειώσουμε μια καλή συμπεριφορά που κάνει το σκυλί μας και να την επιβραβεύσουμε.
 
Θα μπορούσαμε να πούμε «μπράβο» αντί του «κλικ» αλλά θα χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο χρόνο. Κάποιες φορές θα διαφέρει ο τόνος και η χροιά της φωνής ή η προφορά της λέξης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δίνουμε λάθος πληροφορία στο σκύλο και να επιβραδύνουμε την εκπαίδευση του.
Το κλίκερ παρέχει σαφή και ακριβή επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτήτη & σκύλου. Με την *θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση δεν αναγκάζεται πλέον ο σκύλος να υπακούσει…αλλά προθυμοποιείται να μάθει.

Αρχικά ως επιβράβευση χρησιμοποιούνται νόστιμες λιχουδιές γιατί είναι εύχρηστες. Συνήθως τις λατρεύουν όλα τα σκυλιά και κάνουν σχεδόν τα πάντα για να τις αποκτήσουν. Σταδιακά προσθέτουμε άλλου είδους επιβραβεύσεις όπως παιχνίδια, χάδια, κτλ.
 
Η εκπαίδευση με κλίκερ μπορεί να διδάξει στο σκύλο σας συμπεριφορές βασικής υπακοής όπως κάτσε, ξάπλα κλπ. καθώς και πιο προχωρημένες, όπως τεχνάσματα (tricks) ή αγωνίσματα (agility).

Επίσης με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να διδαχτούν σκυλιά με προβλήματα όρασης ή ακοής.


*Θετική ενίσχυση εννοούμε κάτι που αρέσει στο σκύλο (π.χ. λιχουδιά) και θα επαναλάβει μια συμπεριφορά για να το αποκτήσει. Ονομάζεται και ανταμοιβή.

Πηγή : DogsHeaven.gr