Web Toolbar by Wibiya Κανίς (Τόυ, Μινιατούρα, Μεγάλος) ή Πουντλ ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Κανίς (Τόυ, Μινιατούρα, Μεγάλος) ή Πουντλ

Οι τρεις ποικιλίες της φυλής είναι παρόμοιες, με μόνη διαφορά το μέγεθος τους. Η πιο μεγαλόσωμη φυλή είναι το Κανονικό Κανίς, το οποίο έχει και την παλαιότερη ιστορία, καθώς η εικόνα του βρέθηκε σε ρωμαϊκά νομίσματα. Μολονότι πολλοί θεωρούν ότι είναι γαλλική φυλή, πιστεύεται ότι κατάγεται από τη Ρωσία και έχει γερμανικούς συγγενικούς δεσμούς, δεδομένου ότι το όνομα του προέρχεται από τη γερμανική λέξη pudel, που σημαίνει παφλασμός. Το Κανίς χρησιμοποιήθηκε σαν σκύλος επαναφοράς νερού, και πιστεύεται ότι έφτασε στη Γαλλία το 15ο αιώνα από Γερμανούς στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, η φυλή ήταν δημοφιλής στις γαλλικές αυλές. Η ζήτηση αυξήθηκε για τα πιο μικρόσωμα Κανίς, τα οποία ταίριαζαν περισσότερο στον τρόπο ζωής και τα σπίτια της εποχής. Έτσι το Τόυ και η Μινιατούρα αναπτύχθηκαν από το Μεγάλο Κανίς.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Κάθε ποικιλία έχει τη δική της γοητεία. Είναι εκ φύσεως διασκεδαστές. Το εντυπωσιακότερο γνώρισμα του Κανίς είναι το γοητευτικό τρίχωμα που δεν πέφτει. Παρόλο που το κούρεμα είναι πολλές φορές γελοίο, έχει ιστορική σημασία: το τρίχωμα κόβεται για να ελευθερώνει τα πόδια όταν ο σκύλος κολυμπά, και μένει άφθονο γύρω από τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα για να τα προστατεύει από το κρύο νερό. Οι τρεις ποικιλίες είναι ιδιαίτερα ευφυείς mi ευαίσθητες. Η εξυπνάδα επιτρέπει στους σκύλους αυτούς να κάνουν οτιδήπστε τους ζητήσουμε, σε ό,τι αφορά την υπακοή, το κυνήγι και την επαναφορά. Δεν συγκεντρώνονται ιδιαίτερα, γεγονός που τους προσδίδει μία ελκυστική αίσθηση διασκέδασης, μπορεί όμως να γίνουν άτακτοι εάν δεν παραμένουν απασχολημένοι. Τα Κανίς είναι ανεξάρτητοι και θαρραλέοι σκύλοι. Σε θορυβώδες περιβάλλον, γίνονται εξίσου θορυβώδεις, συνήθως όμως δεν γαυγίζουν ιδιαίτερα. Ζουν ευχαρίστως σε διαμέρισμα και προσαρμόζονται στη ζωή της πόλης, αλλά χρειάζονται άφθονη άσκηση. Συνήθως τα πηγαίνουν καλά με άλλους σκύλους και κατοικίδια και γίνονται εξαίρετοι, κοινωνικοί σύντροφοι για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Περιγραφή

Το ιδιαίτερα πυκνό κατσαρό τρίχωμα των Κανίς δεν πέφτει και είναι τραχύ. Το τρίχωμα μεγαλώνει γρήγορα και ο σκύλος χρειάζεται συστηματικό κούρεμα και μπάνιο για να διατηρεί μία όμορφη εμφάνιση. Κάποτε το τρίχωμα έμοιαζε με σχοινί, αυτός όμως ο τύπος έχει εκλείψει διότι απαιτούσε εντατικό καλλωπισμό: έπρεπε να λιπαίνεται και να δένεται με κουρελάκια για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το παραδοσιακό κούρεμα των κατοικίδιων Κανίς είναι το κούρεμα “λιονταράκι”. Το τρίχωμα έχει διάφορους ενιαίους χρωματισμούς, όπως λευκό, υπόλευ-κο, καστανό, αργυρό, μπλε και βερικοκί. Τα αμυγδαλωτά μάτια αποπνέουν ζωντάνια και εξυπνάδα. Τα αυτιά είναι μακριά και φέρονται χαμηλά, κοντά στο κεφάλι. Η ουρά φέρεται με μία ελαφριά γωνία όταν ο σκύλος βρίσκεται σε κίνηση, για να συνδυάζεται με έναν ελεύθερο και άνετο διασκελισμό. Ο Βαθύς θώρακας και η κοντή ράχη δίνουν μία ζωηρή, ξένοιαστη κίνηση. Τα οπίσθια άκρα είναι μυώδη και του επιτρέπουν να κολυμπά καλά. Τα πρόσθια άκρα είναι ίσια και παράλληλα, ενώ έχει κοντά, πόδια με καλά πέλματα και καμπυλωτά δάκτυλα.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 12 χρόνια
ΑΣΚΗΣΗ Τόυ Μέτρια,Μινιατούρα Μέτρια, Μεγάλο Άφθονη
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Εντατική
ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνιστάται οφθαλμολογική εξέταση ορισμένα προβλήματα στην κατ’ισχίον άρθρωση στο Κανονικό και εξαρθρώσεις επιγονατίδας στο Τόυ
ΥΨΟΣ Μεγάλο πάνω από 38 εκατοστά· Μινιατούρα 28-38 εκατοστά* Τόυ κάτω από 28 εκατοστά
ΚΟΨΙΜΟ ΟΥΡΑΣ Ναι
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC