Web Toolbar by Wibiya ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων συντροφιάςΈνα τέλος στο καθεστώς ανευθυνότητας και έλλειψης ρυθμίσεων που διέπει την ιδιοκτησία, στέγαση και εν γένει μεταχείριση των ζώων συντροφιάς, επιχειρεί να φέρει νομοσχέδιο που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Με το νομοσχέδιο «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», δημιουργείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση με μικροτσίπ, για όλους ανεξαιρέτως τους σκύλους και τις γάτες συντροφιάς. Στις αγγελίες για υιοθεσία τέτοιου ζώου, πρέπει πλέον να αναφέρεται και ο αριθμός της σήμανσης του ζώου, εκτός και αν η αγγελία γίνεται από φιλοζωικό σωματείο – ενώ για τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική και η στείρωση πέραν της σήμανσης».
Εξάλλου, καθορίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς, για τα οποία πλέον οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να εφοδιάζονται με ειδικό βιβλιάριο υγείας. Για τα αδέσποτα ζώα, δημιουργείται οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης στους δήμους, ενώ ορίζονται τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων, ως χώρος προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής. Οι δήμοι και οι σύνδεσμοι δήμων, ιδρύουν σε εφαρμογή του προτεινόμενου νομοσχεδίου, ειδικά αποτεφρωτήρια για τα νεκρά ζώα συντροφιάς.
Σημειώνεται εξάλλου, πως απαγορεύεται πλέον η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο στο πρόγραμμα αυτό και απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Ο δε βασανισμός ζώων, επισείει φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr