Web Toolbar by Wibiya Κουτάβια στην ανάπτυξη ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Κουτάβια στην ανάπτυξη

Από την γέννηση ως την ενηλικίωση  υπάρχουν 4 περίοδοι κλειδιά  σχετικά με τις διατροφικές τους ανάγκες:
  • Το νεογέννητο κουτάβι- οι κρίσιμες πρώτες ώρες της ζωής του
  • Φάση Θηλασμού- από τη γέννηση μέχρι την 4η εβδομάδα της ζωής του
  • Φάση Απογαλακτισμού- από την 4η ως την 8η εβδομάδα της ζωής του
  • Φάση Ανάπτυξης- από την 8η εβδομάδα ως την ενηλικίωση
Η ικανοποίηση των διατροφικών απαιτήσεων σε αυτά τα στάδια εξασφαλίζει  ότι το νεαρό ζώο  θα έχει την ιδανικά ανάπτυξη φτάνοντας το φυσιολογικό μέγεθος ως ενήλικο.
  • Tο νεογέννητο κουτάβι

Αμέσως μετά τη γέννα, η μητέρα παράγει ένα ειδικό τύπο γάλακτος που ονομάζεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα περιέχει αντισώματα  και άλλες ουσίες αντισωμάτων  που βοηθάνε στην προστασία του νεογέννητου κουταβιού από ασθένειες. Αυτές  οι «προστατευτικές» ουσίες μπορούν να απορροφηθούν  από τον οργανισμό του κουταβιού τις πρώτες  24 ώρες, έτσι είναι ζωτικής σημασίας το  κουτάβι να αρχίσει να θηλάζει το ταχύτερο δυνατό μετά τη γέννησή του.
  • Φάση Θηλασμού

dx2-01.jpgΤο γάλα της μητέρας σταδιακά αλλάζει από πρωτόγαλα σε «ώριμο» γάλα μέσα στις πρώτες 24-72 ώρες. Τις  πρώτες 3-4 εβδομάδες της ζωής τους τα κουτάβια πρέπει να θηλάζουν 4 με 6 φορές ημερησίως. Σε υγιή κουτάβια το μητρικό γάλα είναι αρκετό για φυσιολογική ανάπτυξη  μέχρι και την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους.. Μετά την 4η εβδομάδα το μητρικό γάλα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες  θερμίδων και θρεπτικών  συστατικών που είναι απαραίτητα  για να εξασφαλίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη και έτσι επιπρόσθετη διατροφή  κρίνεται  αναγκαία.

Φάση Απογαλακτισμού

Για να προετοιμαστούν τα κουτάβια για τον απογαλακτισμό πρέπει να αρχίσουν να τρέφονται με ημι-στερεά τροφή στην ηλικία των 3-4 εβδομάδων.
Προσθέστε τροφή για κουτάβια Eukanuba σε χλιαρό νερό αφήστε τη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός,
Δεν συνιστούμε αγελαδινό ή πρόβειο γάλα διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί διάρροια στο κουτάβι σας
Δώστε στα κουτάβια σας το γεύμα αυτό τουλάχιστον 3 φορές ημερησίως. Η ξηρά τροφή μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο κουτάβι σας από την 6η εβδομάδα της ζωής του. Τα περισσότερα κουτάβια είναι πλήρως απογαλακτισμένα από την 8η εβδομάδα της ζωής τους.
  • Φάση της Ανάπτυξης

Τα κουτάβια αναπτύσσονται ταχύτατα τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη ανάγκη για ενέργεια και βασικών θρεπτικών συστατικών. Μία πλήρης και ισορροπημένη τροφή είναι για αυτό το λόγο  βασική συνιστώσα της ανάπτυξης του κουταβιού. Η Eukanuba προσφέρει επιστημονικά εξελιγμένα προιόντα ανάπτυξης που καλύπτουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες των κουταβιών, από τον απογαλακτισμό μέχρι και την ενηλικίωση.
  • Ενέργεια και Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες σε ενέργεια των κουταβιών μπορεί να είναι και μέχρι τρεις φορές περισσότερες από αυτές των ενήλικων σκύλων. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης έχουμε γοργή ανάπτυξη των ιστών που αρχικά αντικατοπτρίζεται  στις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων των βασικών αμινοξέων. Αντίστοιχα και οι ανάγκες των κουταβιών σε πρωτεϊνες  είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές των ενήλικων σκύλων. Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερες πρωτεϊνες προκειμένου να «δομήσουν» νέους ιστούς. Η σειρά ανάπτυξης της Eukanuba περιέχει επαρκή ποσότητα εύπεπτης πρωτείνης υψηλής ποιότητας  από κοτόπουλο, αβγό και ψάρι μαζί με ζωικά λίπη- συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας.
  • Πεπτικότητα και ίνες

τα κουτάβια είναι γνωστό ότι μασούν  οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  αρκετά κουτάβια να ταλαιπωρούνται περιστασιακά από διάρροιες.
Η σειρά ανάπτυξης της Eukanuba  βοηθά στο να ελαχιστοποιηθεί  η  διάρροια, όντας  υψηλής πεπτικότητας  και περιέχοντας πολτό τεύτλου που είναι μερικώς ζυμώσιμες φυτικές ίνες. Ο πολτός τεύτλου παρέχει  «ενέργεια» στα κύτταρα των εντέρων εξασφαλίζοντας την υγιή εντερική λειτουργία  και μικρό στερεό όγκο κοπράνων.
  • COAT SCIENCE 6:3�

dx2-02.gifΌλη η σειρά ανάπτυξη της Eukanuba περιλαμβάνει COAT SCIENCE 6:3�, την ιδανική
ισορροπία  σε Ωμέγα-6 Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προάγοντας την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου σας.
Τα Ωμέγα6 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή  αλλά  όταν η παρουσία τους υπερβαίνει  το όριο τότε  δημιουργούν φλεγμονές  σαν αντίδραση σε γρατζουνιές, πληγές, δαγκώματα και παράσιτα. Τα Ω3 βοηθούν μειώνοντας τις φλεγμονές  είναι όμως σημαντικό να είναι σε ισορροπία με τα Ω6 λιπαρά οξέα προκειμένου να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα. Οι έρευνες της Iams  έχουν δείξει  ότι  η βέλτιστη ισορροπία  μεταξύ Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων  στη διατροφή του σκύλου είναι μεταξύ 5:1 και 10:1.
  • Διαφορετικές φυλές

dx2-03.jpgΑν και όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται ταχύτατα τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, υπάρχουν σημαντικές διαφορές  στον τρόπο με τον οποίο παίρνουν βάρος αλλά και αναπτύσσονται οι διάφορες φυλές. Αυτές οι διαφορές είναι εμφανείς στο σωματικό βάρος και το μέγεθος των νεογνών. Μία σκύλα φυλής πουντλ (poodle) για παράδειγμα θ γεννήσει 1-3 κουτάβια καθένα από τα οποίο θα ζυγίζει σχεδόν το 5% του σωματικού βάρους της μητέρας του ενώ μία σκύλα της φυλής των γερμανικών ποιμενικών θα γεννήσει 8-12 κουτάβια  όπου το καθένα θα ζυγίζει το 1% του σωματικού βάρους της μητέρας του.
Επίσης η διάρκεια της περιόδου της ανάπτυξης  αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης  διαφοροποιούνται σημαντικά. Μετά από ένα χρόνο ένα πουντλ (poodle) θα έχει αυξήσει το σωματικό του βάρος 20 φορές, ένα μπιγκλ (beagle) 50, ένας γερμανικό ποιμενικό (German Shepherd)70 φορές ενώ ένας μεγάλος δανός  (Great Dane) 100 φορές. Επίσης  στους 8 μήνες ένα poodle  θα έχει σχεδόν φτάσει το «ενήλικο» σωματικό βάρος  ενώ  σε έναν  Μεγάλο Δανό αυτό θα συμβεί όταν φτάσει 2 χρονών περίπου. Αυτές οι διαφορές  στην ανάπτυξη  διαφορετικών φυλών έχουν σαν αποτέλεσμα πολύ εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες. Λάθος διατροφή  κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης  μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Τα κουτάβια μικρόσωμων φυλών για παράδειγμα έχουν υψηλότερους ρυθμούς μεταβολισμού. Είναι επομένως σημαντικό να παρέχουμε στα κουτάβια μικρόσωμων φυλών  αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά  παίρνοντας ταυτόχρονα υπόψη μας τη «μικρή χωρητικότητα» του στομαχιού τους. H Εukanuba Puppy & Junior Small Breed πλούσια σε κοτόπουλο  είναι σχεδιασμένη ειδικά για να καλύπτει  τις διατροφικές ανάγκες μικρόσωμων φυλών από τις 3 εβδομάδες της ζωής τους  μέχρι και τους 12 μήνες ενώ η Eukanuba Puppy & Junior Medium Breed από τις 3  εβδομάδες  ως και τους 12 μήνες.
  • Προσεκτικά ελεγχόμενη ανάπτυξη

dx2-04.jpgΗ ανάπτυξη στα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά. Τα κουτάβια αυτών των φυλών μεγαλώνουν πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της ζωής τους. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ γρήγορος ή αν η ποσότητα ασβεστίου  που περιέχεται στη διατροφή τους είναι υπερβολική τότε μπορούν να προκληθούν διάφορες ασθένειες των οστών.
Έτσι η δίαιτα για κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών πρέπει  να έχει λιγότερο λίπος για να αποφύγουμε την «υπερκατανάλωση» θερμίδων και μειωμένα επίπεδα ασβέστιου ισορροπημένα  στο «ενεργειακό περιεχόμενο» της τροφής.
Η Εukanuba Junior Large Breed  πλούσια σε κοτόπουλο  περιέχει λιγότερο λίπος από την Eukanuba Puppy Small Breed και την Eukanuba Puppy Medium Breed  εμποδίζοντας την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας. Το επίπεδο πρωτείνης  στην Eukanuba Junior Large Breed  είναι μειωμένο, σε ισορροπία με το επίπεδο λίπους, ενώ το επίπεδο του ασβεστίου είναι επίσης μειωμένο(0,80%). Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν στο να επιτύχουμε ιδανικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης σκελετικών παθήσεων. Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται από πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων, ταίζοντας τα κουτάβια   μεγαλόσωμων φυλών  μετρημένες ποσότητες από μία καλά ισορροπημένη διατροφή δεν επηρεάζεται το τελικό μέγεθος  ή η ανάπτυξη. Μπορείτε να δίνετε Εukanuba & Junior Large Breed πλούσια σε κοτόπουλο στο κουτάβι σας από την ηλικία των 3 εβδομάδων μέχρι και 24 μηνών.
  • Αλλαγή σε τροφή για ενήλικους σκύλους

Ορισμένες φυλές φτάνουν φτάνουν στην φάση της ενηλικίωσης πριν από άλλες. Οι μικρόσωμες φυλές χρειάζεται να αλλάζουν σε τροφή ενηλίκων μεταξύ 8-12 μηνών, οι μεσαίες φυλές στους 12 μήνες ενώ οι μεγάλες φυλές 18-24 μηνών.
  • Κάθε κουτάβι  απαιτεί εξατομικευμένη διατροφή

Λόγω του ότι διαφορετικές φυλές έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, η Εukanuba προσφέρει μία πλήρη σειρά ανάπτυξης για κουτάβια, μικρών,μεσαίων και μεγάλων φυλών. Αυτό εξασφαλίζει ότι κάθε κουτάβι μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή του με τη σωστή διατροφική βάση, τη καλύτερη εγγύηση για υγιή ανάπτυξη!

veterinary.gr