Web Toolbar by Wibiya Δείτε το σχέδιο νόμου για τα ζώα όπως κατατέθηκε στη Βουλή ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Δείτε το σχέδιο νόμου για τα ζώα όπως κατατέθηκε στη Βουλή

Αυτό είναι το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.Δεν αποτελεί βεβαίως το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις. Σε επικοινωνία του adespoto.gr με αρμόδιους, τονίστηκε η προσπάθεια που θα γίνει για τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τον ορισμό του επιθετικού ζώου (προβλέπεται να μπει ο όρος κατ' επανάληψη, για σκυλιά που έχουν δαγκώσει πολλές φορές) αλλά και στην απαγόρευση ακρωτηριασμού αυτιών και ουρών σκύλων.

Όπως αναφέρουν η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση ώστε η προστασία των ζώων να καταστεί αποτελεσματικότερη και πιο ουσιαστική. Σημειώνεται ότι η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων γινόταν περιστασιακά και ευκαιριακά, τα καταφύγια ζώων ποτέ δεν οργανώθηκαν ούτε ελέγχθηκαν, η σήμανση των σκύλων δεν προχώρησε ενώ ο εθελοντισμός των φιλοζωϊκών σωματείων, μία κοινωνική δύναμη ευαισθησίας και ανιδιοτέλειας δεν αξιοποιήθηκε στον βαθμό που έπρεπε ενώ ταυτόχρονα δεν έπαψε η κακομεταχείριση ζώων.

Οι ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την αιτολογική έκθεση του νέου ν/σ, είναι καταρχήν η δημιουργία Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων,με αρμόδιες αρχές διαχείρισης την Δ/νση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών και την Δ/νση Πληροφορικής του ΥΠΑΑΤ. Κάθε κτηνίατρος θα έχει κωδικό πρόσβασης, ώστε από το κτηνιατρείο του να μπαίνει στη βάση δεδομένων και να αναζητά άμεσα το microchip του ζώου που έχει υπό εξέταση/βρέθηκε κλπ.

-ο καθορισμός συγκεκριμένων κανόνων ευζωϊας που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες ζώων,
-η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση για όλες τις ΓΑΤΕΣ και τους ΣΚΥΛΟΥΣ
-η υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων ζώων που περισυλλέγονται.

Ακόμα, δημιουργείται οργανωμένο σύστημα περισυλλογής στους Δήμους σε συνεργασία με φιλοζωϊκά σωματεία και εθελοντές ενώ τα δημοτικά καταφύγια θα αποτελούν χώρους ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ και όχι μόνιμης παραμονής των ζώων. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση αποτεφρωτηρίων για τα νεκρά ζώα.

Ιδιαίτερα αυστηρό το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των υιοθεσιών ζώων, απαγορεύει οποιαδήποτε αγγελία για υιοθεσία αν το ζώο δεν φέρει ηλεκτρονική ταυτότητα για να μη καταλήγει εγκαταλελειμμένο (εξαιρείται η περίπτωση που το ζώο δίνεται για υιοθεσία από φιλοζωϊκό σωματείο, ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει το κόστος του microchip ο νέος ιδιοκτήτης).

Ακόμα, οι στειρώσεις των αδέσποτων μπορούν να γίνονται και σε κινητές μονάδες, κατόπιν άδειας και φυσικά δωρεάν από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνίατρους ενώ η περισυλλογή αδέσποτων εκτός από Δήμους γίνεται και από φιλοζωϊκά σωματεία

Το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει αυστηρά την συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλα θεάματα και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΕΘΣΗ ΖΩΟΥ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ.

Όσο για την κακοποίηση και την βάναυση μεταχείριση των ζώων, η τιμωρία που προβλέπεται είναι ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ, σε συνδυασμό με διοικητικό πρόστιμο, εξίσου αυστηρό.

Τα διοικητικά πρόστιμα γίνονται πιο αυστηρά και διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.


Το Νομοσχέδιο   ΕΔΩ.


Για την Αιτιολογική Έκθεση - πατήστε ΕΔΩ
Για την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους - πατήστε ΕΔΩ
Για την ειδική έκθεση, που προβλέπει την δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Microchips, πατήστε ΕΔΩ.
2.633 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για το νόμο από 31/3/2011 έως 15/4/2011 - Δείτε την ειδική έκθεση ΕΔΩ
Δείτε την Έκθεση Αξιολόγησης ΕΔΩ

-
Τα σχόλια της ομάδας του adespoto.gr σχετικά με το νόμο:

Σημαντική είναι η πρόβλεψη στο άρθρο 1 για την διατήρηση των ζώων όπου ορίζεται να μην είναι δεμένα σε μεταλικές κατασκευές (πχ βαρέλια!!!) ενώ ως μικρόσωμο ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο μέχρι 10 κιλά (για ΚΤΕΛ κλπ).

Με το άρθρο 4 η σήμανση (microchip) γίνεται υποχρεωτική για κάθε ζώο (σκύλο ή γάτα), ακόμα και για ποιμενικά σκυλιά. Μάλιστα, το microchip πρέπει να τοποθετείται μέσα σε 2 μήνες από την απόκτηση/υιοθεσία του ζώου ενώ η απώλεια ζώουνα δηλώνεται μέσα σε 5 μέρες.

Ωστόσο με λύπη βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο αναγνωρίζει ως φυσιολογική τη χρήση σκύλων για φύλαξη ποιμνίων, μη δίνοντας την ευκαιρία να εξαλειφθεί το φαινόμενο των τσοπανόσκυλων που ζουν σε χωράφια. Φυσικά, το άθλημα του κυνηγιού συνεχίζεται να θεωρείται νόμιμο...

Στο άρθρο 5 προβλέπεται η....εγκατάλειψη ζώου στον Δήμο! Κάποιος που δεν επιθυμεί να έχει πια το ζώο του, το δηλώνει στον Δήμο, το παραδίδει σε αυτόν και το microchip καταγράφεται προσωρινά στο όνομα του Δήμου!

Ακόμα προβλέπεται ότι δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού αν το κυνηγόσκυλο δεν έχει microchip που πρέπει να γραφτεί στο βιβλιάριο του ενώ θα πρέπει να μεταφέρεται σε χώρο με επαρκή φωτισμό, αερισμό....

Απαγορεύεται και οποιαδήποτε αγγελία χαρίσματος/υιοθεσίας ζώου, αν δεν είναι από φιλοζωϊκό σωματείο,π ου δεν αναφέρει τον αριθμό microchip του ζώου. Κάποιος λοιπόν που γεννά η σκυλίτσα του ή η γάτα του θα πρέπει να τοποθετήσει σε όλα τα μωρά microchip ΠΡΙΝ τα δώσει για υιοθεσία!

Στο άρθρο 6 ορίζεται ότι η εκτροφή και πώληση ζώων γίνεται μόνο ΜΕ ΑΔΕΙΑ από την Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και όλα τα ζώα που πωλούνται πρέπει να έχουν διαβατήριο, βιβλιάριο και microchip. Ό,τι ίσχυε, αλλά δεν ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ στις αγγελίες του Διαδικτύου όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των παράνομων εκτροφέων - ιδιωτών που πουλάνε μωρά από τα ζώα τους.

Στο άρθρο 7 μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ σε κάθε είδους εκθέσεις, σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς στα καθαρόαιμα ζώα.

Όσο για τη διατήρηση ζώων σε διαμερίσματα, εξακολουθεί να ισχύει το ''2 ζώα ανά διαμέρισμα'' ενώ δίνεται η δυνατότητα με κανονισμό πολυκατοικίας να καθορίζεται μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ζώων  ανά είδος και ανά διαμέρισμα. Ξεχωριστή η πρόβλεψη για τις μονοκατοικίες, επιτέλους, όπου ορίζεται γενικώς ότι επιτρέπεται η διατήρηση ζώων, με την προϋπόθεση ότι τηρείται το άρθρο 1003 ΑΚ.

Στο άρθρο 9 σχετικά με την περισυλλογή αδέσποτων, πλέον εκτός από τους Δήμους, νομιμοποιούνται και τα φιλοζωϊκά σωματεία τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν εγκαταστάσεις, ειδικό όχημα και εμπειρία ανθρώπινου δυναμικού. Η εμπειρία υπάρχει (περισσότερη από των υπαλλήλων των Δήμων), θα υποχρεωθούν τα φιλοζωϊκά σωματεία να αγοράσουν οχήματα όμως ή επαρκούν τα Ι.Χ.;;;

Πάντως τα Κυνοκομεία ορίζονται ως σταθμοί προσωρινής ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΗΣ παραμονής ζώων ενώ η ευθανασία προβλέπεται σε περιπτώσεις ανίατων ασθενειών/γήρατος/αναπηρίας ή επιθετικότητας. Αυτό το τελευταίο βέβαια χρίζει ρύθμισης αφού ένα σκυλί που δαγκώνει από φόβο δεν σημαίνει ότι είναι επιθετικό. Εξετάζεται να προστεθεί ο όρος ''κατ επανάληψη'' πριν καταδικαστεί ένα σκυλί σε ευθανσία, απ ότι μαθαίνουμε.

Εντύπωση προκαλεί ότι ζώα με σήμανση που είτε δηλώθηκαν είτε όχι ως χαμένα, επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους. Μα πώς θα αποδείξει κάποιος ότι το έχασε αλλά ξέχασε να το δηλώσει (ξεχνάς να δηλώσεις το σκυλί σου;) και ότι δεν το εγκατέλειψε; Το επιστρέφουμε και το ξαναεγκαταλείπει;;;

Για κάθε ζώο που υιοθετείται από ενήλικα ή φιλοζωϊκό σωματείο (από Δήμο) υπογράφεται Υπεύθυνη Δήλωση Υιοθεσίας και φυσικά έχουν υποχρεωτικά microchip.

Για υιοθεσίες στο εξωτερικό, θα πρέπει να καταγράφονται τόσο τα στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους όσο και του νέου και απαγορεύεται η παραμονή των ζώων σε καταφύγια του εξωτερικού. Επιτρέπεται δηλαδή μόνο ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.

Τονίζεται ότι επιτρέπονται στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους ενώ σε κάθε Δήμο ορίζεται 5μελης επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων. Δύο μέλη θα ορίζονται από ενεργά σωματεία και θα δημιουργείται και δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τις υιοθεσίες.

Σημαντικό είναι ότι στο άρθρο 10 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η μεταφορά των μικρών ζώων (μέχρι 10 κιλά) σε ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΟΔΙΚΑ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ, ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ, ΣΕ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ εφόσον είναι σε κλουβάκι μεταφοράς και συνοδεύονται από τον κάτοχό τους! Με άλλα λόγια μπορείτε να μπείτε σε μετρό, τραμ, τρένο, λεωφορείο ή ταξί με το σκυλάκι σας πλέον!!!

Το άρθρο 12, ιδιαίτερα αυστηρό, απαγορεύει πλήρως τσίρκο με ζώα αλλά και παρουσία ζώων σε πανηγύρια, εκδηλώσεις κλπ. Ακόμα απαγορεύει την υπαίθρια πώληση ζώων, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΛΟΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ!

Οι εξαιρέσεις πάντως είναι θλιβερές αφού θεωρούνται νόμιμοι οι ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ και τα ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ καθώς και οι ιπποδρομίες... Έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι να κατανοήσουμε ότι και αυτά πρέπει να απαγορευθούν.

Με το άρθρο 18 πάντως γίνεται ένα βήμα μπροστά αφού ανοίγει ο δρόμος για ευαισθητοποίηση μέσω σεμιναρίων και άλλων προγραμμάτων σε σχολεία αλλά και για τον χειρισμό αδέσποτων,  από φιλοζωϊκές ενώσεις, το ΥΠΑΑΤ, τον ΠΚΣ, τους Δήμους κλπ και μάλιστα με χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ.

Στο άρθρο 19 προβλέπεται η κατάσχεση ζώου, με εντολή εισαγγελέα από Δήμο ή φιλοζωϊκό σωματείο ενώ δίνεται η δυνατότητα και για έλεγχο από τον εισαγγελέα καταφυγίου ή εκτροφείου, εφόσον γίνει καταγγελία για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.

Στο άρθρο 20 καθορίζονται οι κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα με ελάχιστη φυλάκιση τους 6 μήνες και πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Φυλάκιση και πρόστιμα προβλέπονται και για τα τσίρκο ενώ η κλοπή ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση και πρόστιμο από 1.000 έως 3.000 ευρώ, με πιο μεγάλα ποσά για κλοπή κυνηγόσκυλου ή σκύλου βοήθειας.

Αυστηρά είναι τα πρόστιμα για όσους εκτρέφουν ή πωλούν ζώα και δεν τηρούν τις διατάξεις του νόμου:
Αν δεν σημανθούν ζώα προς πώληση το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ ενώ η πώληση ζώου μικρότερου των 8 εβδομάδων τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά ζώο. Η διατήρηση ζώων προς πώληση σε ακατάληλο χώρο τιμωρείται με 2000 ευρώ και η παράλειψη τήρησης βιβλιαρίων των προς πώληση ζώων τιμωρείται με 1.000 ευρώ και αυξανόμενο για κάθε επόμενο, το ίδιο και για παράλειψη τήρησης μητρώων θηλυκών ζώων που γεννούν.

Ακόμα, τιμωρείται η εκτροφή περισσότερων από 2 θηλυκών χωρίς άδεια εκτροφής με 1000 ευρώ, όπως και σε περίπτωση γονιμοποίησης τους πριν τον δεύτερο οιστρικό κύκλο - την παρέλευση 9 μηνών από τον τελευταίο τοκετό.

Όμως πρόστιμα προβλέπονται και για όσους έχουν περισσότερα από 2 ζώα σε διαμέρισμα ή δεν τηρούν τους κανόνες ευζωϊας ή τις διατάξεις περί κοινής ησυχίας: 300 ευρώ ανά ζώο.

5.000 ευρώ πρόστιμο προβλέπεται για τα πλοία, αν δεν έχουν κλουβιά μεταφοράς για τα μεγάλα ζώα, κάτι ιδιαίτερα θετικό.

Για την κακοποίηση ή το βασανισμό ζώου προβλέπεται πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

Ιδιαίτερα θετικό ότι ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ.

adespoto.gr