Web Toolbar by Wibiya Δείξε μου το κατοικίδιό σου, να σου πω ποιος είσαι… ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Δείξε μου το κατοικίδιό σου, να σου πω ποιος είσαι…

Οι φιλόζωοι συνήθως αγαπούν όλα τα ζώα, αλλά δείχνουν σαφή προτίμηση σε κάποια από αυτά. Η σχέση που διαμορφώνουμε με τα ζώα είναι αρκετά πολύπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Καθένας διαλέγει κατοικίδιο ανάλογα με τις συνήθειες και τις ανάγκες του ζώου, το χώρο που διαθέτει, το χρόνο του και φυσικά την προσωπικότητά του. Συχνά το ζώο που διαλέγουμε είναι ο καθρέφτης μας, η αντανάκλαση του ίδιου μας του εαυτού.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, που θέλησαν να ανακαλύψουν ποιες είναι οι διαφορές στον χαρακτήρα των ιδιοκτητών σκύλου και γάτας. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 44 ερωτήσεις και καλεί τους ερωτώμενους να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους ως γατόφιλο ή σκυλόφιλο, ανάλογα με το πώς εκείνοι κρίνουν και όχι ανάλογα με το κατοικίδιο που μπορεί να έχουν.

Η έρευνα βασίστηκε πάνω σε πέντε βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου, που είναι η εξωστρέφεια, η ευχάριστη διάθεση, η ευσυνειδησία, η ειλικρίνεια και ο νευρωτισμός. 4.500 άτομα και από τα δύο φύλα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αμερικανών ερευνητών. Από αυτούς, το 45% χαρακτήρισε τον εαυτό του ως σκυλόφιλο, το 12% ως γατόφιλο, το 28% δήλωσε πως νιώθει και τα δύο εξίσου, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% δε συμπαθεί ιδιαίτερα κανένα από τα δύο είδη ζώων.

Αποδείχθηκε λοιπόν πως οι άνθρωποι που αγαπούσαν τους σκύλους είναι πιο εξωστρεφείς και κοινωνικοί. Έχουν πολλή ενέργεια, ευχάριστη προσωπικότητα, είναι ενθουσιώδεις και πιο αυθόρμητοι. Είναι άνθρωποι διαχυτικοί και φιλικοί και χαίρονται να προσφέρουν τη βοήθειά τους όποτε τους ζητηθεί. Παράλληλα είναι αισιόδοξοι, θετικοί και άτομα εμπιστοσύνης.

Οι γατόφιλοι υπερισχύουν ως προς την ειλικρίνεια, την ευσυνειδησία, τη δημιουργικότητα και τον αντικομφορμισμό που τους διακρίνει έντονα. Είναι πιο εκλεπτυσμένοι και σαν άνθρωποι αγαπούν να φιλοσοφούν τη ζωή και επιδιώκουν συχνά τη μοναχικότητα ενώ, δεν ανοίγονται εύκολα σε ανθρώπους που δε γνωρίζουν. Εμφανίζονται πιο ανοιχτόμυαλοι, αρκετά υπεύθυνοι και οργανωτικοί και σ’ενα μεγάλο ποσοστό ήταν απόφοιτοι ανώτερων ιδρυμάτων. Παράλληλα αποδείχθηκαν λιγότερο ευαίσθητοι και πιο νευρικοί από τους σκυλόφιλους.

Για πολλούς αυτή η έρευνα καταδεικνύει την αλήθεια που ήδη υποψιάζονταν, άλλους τους βρίσκει αντίθετους, όπως και να έχει, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους φιλόζωους. Πολλές φορές έχουμε αντιμετωπίσει ανθρώπους που παθιάζονται για το ποιο ζώο είναι τελικά «καλύτερο», ο σκύλος ή η γάτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλό και κακό, αλλά το ποιο ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, κατ’αναλογία με τον τρόπο με τον οποίο καθένας διαλέγει σύντροφο και φίλους.

Τι ισχύει όμως για τους ανθρώπους που έχουν σκύλο και γάτα στο σπίτι; Ο κοινωνικός άνθρωπος δεν είναι λογικό να προτιμήσει ένα ζώο με ανάλογες με εκείνον κοινωνικές ανάγκες; Ο χαρακτήρας που διαμορφώνουμε απέναντι στα ζώα επηρεάζεται γενικά από το περιβάλλον μας, αλλά και ειδικότερα από τις εμπειρίες που έχουμε με εκείνα. Αναρωτιέμαι, ο κοινωνικός άνθρωπος παίρνει σκύλο, ή ο σκύλος κάνει τελικά τον άνθρωπο πιο κοινωνικό; Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τείνουμε να μοιάζουμε με τα ζώα μας και εκείνα με εμάς, ακόμη και εμφανισιακά πολλές φορές.

Για το τέλος κάποιες ενδιαφέρουσες στατιστικές παρατηρήσεις,


1. Το να είσαι ιδιοκτήτης ζώου, σημαίνει ότι είσαι κατά μεγάλύτερο ποσοστό γυναίκα.
2. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώου είναι παντρεμένοι, αλλά συνήθως η γυναίκα φροντίζει το κατοικίδιο. Αν μένεις μόνος σου σε διαμέρισμα, είναι πιο πιθανό να έχεις γάτα.
3. Κατά 63% δεν έχεις ένα μόνο ζώο και συχνά διαφορετικών ειδών. Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες γατών, έχουν συνήθως περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι.
4. Είτε έχεις σκύλο είτε γάτα, έχεις μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, αφού επωφελείσαι με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο άγχος.

Τα ζώα είναι ευτυχία και οι ιδιοκτήτες αυτών τυχεροί άνθρωποι..

Σκύλος ή γάτα, δε μπορείς παρά να τα λατρεύεις!
 
puppy-doggy.blogspot.com