Web Toolbar by Wibiya Τα 250 σκυλιά...του Νέσσωνος ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα 250 σκυλιά...του Νέσσωνος

ΤΟ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΑΣΥΛΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Στο στόχαστρο των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας βρίσκεται ο Δήμος Νέσσωνος για τον χειρισμό των αδέσποτων σκυλιών του Δήμου. Το γνωστό αυτοσχέδιο άσυλο των αδέσποτων ζώων της Αλεξάνδρας Σταματάκη στο Χειμάδι προκάλεσε την αντίδραση 47 φιλοζωικών σωματείων της χώρας, που ...

με κοινή παρέμβασή τους στο Δήμο Νέσσωνος ζητούν την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων, την ώρα που η Δημοτική Αρχή δηλώνει αδυναμία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρηματοδοτώντας προγράμματα δυσβάσταχτα για τα οικονομικά του Δήμου.
Τις προηγούμενες ημέρες στο γραφείο του δημάρχου Νίκου Γερογιάννη έφθασε εγγράφως η παρέμβαση των 47 φιλοζωικών οργανώσεων από ολόκληρη την Ελλάδα –κοινοποιούμενη και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης- με την οποία επικρίνεται η Δημοτική Αρχή για τον χειρισμό των αδέσποτων σκυλιών του Δήμου. Οι υπογράφουσες οργανώσεις υιοθετούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες «παρατηρείται μια άθλια κατάσταση που αφορά στη συμπεριφορά των κατοίκων προς τα δυστυχή ζώα, κυρίως τα αδέσποτα σκυλιά. Προπηλακίζονται, διώκονται, τραυματίζονται, είναι εξαθλιωμένα, από άποψη διατροφής και ιατρικής περίθαλψης...» και υπενθυμίζουν στη Δημοτική Αρχή την υποχρέωσή της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.
«Οι επιθέσεις με φόλες που κατά καιρούς της γίνονται από τους περιοίκους (η τελευταία μάλιστα έγινε πρόσφατα, την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου) δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα, στον Δήμο σας, ούτε αρμόζει σε πολιτισμένους δήμους και δημότες» τονίζουν σε αυστηρό τόνο τα φιλοζωικά σωματεία ζητώντας να εφαρμοστούν από το Δήμο σε συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο ειδικά προγράμματα με σκοπό την επανένταξη ή την υιοθεσία των σκυλιών.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στείρωση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό, βασικό κτηνιατρικό έλεγχο - γενική εξέταση αίματος, ειδικούς ελέγχους αν χρειαστεί, όπως π.χ. ερλειχίωση, καλααζάρ, κ.λπ., θεραπευτική αγωγή και τοποθέτηση κολάρου με τη σήμανση του ζώου ενώ οι φιλοζωικές οργανώσεις εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος διαθέτοντας στο Δήμο την τεχνογνωσία από αντίστοιχο πρόγραμμα του δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η παρέμβαση των 46 φιλοζωικών οργανώσεων προκάλεσε την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Νέσσωνος, που θεωρεί τη λειτουργία του αυτοσχέδιου ασύλου της κ. Σταματάκη «πληγή» αλλά και πρόβλημα δυσεπίλυτο για το Δήμο.
«Αν και το άσυλο-κυνοκομείο δεν έχει σχετικά άδεια εμείς όχι μόνο το αφήνουμε να λειτουργεί αλλά έχουμε εξαντλήσει και όλα τα περιθώρια υποστήριξής του καθώς αν και δεν καταβάλλονται τέλη συνεχίζουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων και την υδροδότηση...» δηλώνει στην «Ε» ο κ. Γερογιάννης και δεν κρύβει το παράπονό του γιατί, όπως επισημαίνει, οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν επισκέφθηκαν ποτέ την περιοχή για να ελέγξουν τη λειτουργία του και τους χώρους ενώ ο Δήμος έχει εξελιχθεί σε αποδέκτη αδέσποτων σκυλιών από άλλες περιοχές του νομού εξαιτίας της ευαισθησίας της κ. Σταματάκη. Γεγονός, που έδωσε το δικαίωμα στις φιλοζωικές οργανώσεις να μιλούν για πρόβλημα διαχείρισης των αδέσποτων του Δήμου Νέσσωνος.
Χωρίς να κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα ο κ. Γερογιάννης ζήτησε από το Κυνοκομείο του Δήμου Λαρισαίων να προχωρήσει στη στείρωση των ζώων του ασύλου χωρίς, όπως σημειώνει, να έχει λάβει ακόμα απάντηση ενώ άκαρπες απέβησαν και κάποιες προσπάθειες στείρωσης σε ιδιώτη κτηνίατρο δεδομένου ότι η μετακίνηση των ζώων από το Χειμάδι στη Λάρισα ακόμα και με αυτοκίνητα του Δήμου θεωρείται δαπανηρή -30-40 χιλιάδες ευρώ- και ως εκ τούτου απαγορευτική για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.
«Στο παρελθόν ήρθαν φιλόζωοι από την Αθήνα και μας ενημέρωσαν για κάποια προγράμματα προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα αλλά δυστυχώς έμειναν στις παραινέσεις αφού δεν μας έδωσαν διευκρινίσεις για τα προγράμματα μέσα από τα οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις για την υλοποίησή τους...» καταλήγει ο δήμαρχος Νέσσωνος.
Ο ίδιος παράλληλα με τις φιλοζωικές οργανώσεις έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου για τις ζημιές που προκαλούν συχνά τα αδέσποτα σε μηχανήματα και καλλιέργειες της περιοχής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους όταν κινούνται ακόμα και εντός οικισμών κατά κοπάδια.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ

Αναλυτικά, στην παρέμβασή τους τόσο το φιλοζωικό σωματείο Παλαιού Φαλήρου όσο και τα 46 συνυπογράφοντα σωματεία σημειώνουν τα εξής:
«Κατόπιν καταγγελιών κατοίκων της περιοχής αλλά και τουριστών, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου σας, παρατηρείται μια άθλια κατάσταση που αφορά στη συμπεριφορά των κατοίκων προς τα δυστυχή ζώα, κυρίως τα αδέσποτα σκυλιά. Προπηλακίζονται, διώκονται, τραυματίζονται, είναι εξαθλιωμένα, από άποψη διατροφής και ιατρικής περίθαλψης. Το δυστύχημα γι΄ αυτά είναι ότι εξαρτώνται από εμάς».
«Ό πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα» είχε πει ο Ντίκενς, και φαίνεται πως εδώ βαθμολογούμαστε κάτω από τη βάση. Η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 20/2/2009, δημοσίευε ανταπόκριση από το Βερολίνο του κ. Παντελή Βαλασόπουλου, ο οποίος αναφέρει τους λόγους, που οι Γερμανοί τουρίστες, δεν επιλέγουν την Ελλάδα. Γράφει: «Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα είναι τραγικός. Η εικόνα των πεινασμένων, διψασμένων και άρρωστων σκυλιών, τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Για αυτό τον λόγο δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν πια να επισκεφθούν την Ελλάδα».
Αυτό βέβαια δεν είναι τοπικό φαινόμενο αλλά πανελλήνιο. Νομίζουμε όμως ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η προσπάθεια ξεκινάει από το τοπικό επίπεδο, από τις γειτονιές και κυρίως από τους Δήμους οι οποίοι φέρονται ως αρμόδιοι, για την περίθαλψη και διαχείριση των αδέσποτων κατοικίδιων. Η αδυναμία και κυρίως η αδιαφορία των Δήμων να ασχοληθούν με το πρόβλημα των αδέσποτων κατοικίδιων να εφαρμόσουν προγράμματα περίθαλψης, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία (Ν. 3170/2003 και σύνοδες Υ.Α.), οδηγεί και σε ενέργειες υπερσυγκέντρωσης ζώων από ιδιώτες, με σκοπό να τα προστατεύσουν από τη βαναυσότητα των περιοίκων.
Ως τέτοια αναφέρουμε την περίπτωση της κ. Αλεξάνδρας Σταματάκη, στη θέση Χειμάδι του Δήμου σας. Η ιδιώτης κ. Αλεξάνδρα Σταματάκη, έχει συγκεντρώσει στο κτήμα της, σκυλιά τα οποία πέταγαν κατά καιρούς περίοικοι ή έβρισκε παραπεταμένα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 250 περίπου και να πολλαπλασιάζονται, λόγω μη ύπαρξης χρημάτων από την εν λόγω κυρία, για στειρώσεις. Επίσης η συντήρησή τους από την κ. Σταματάκη, λόγω του υπεράριθμου να είναι πλέον προβληματική.
Οι επιθέσεις με φόλες που κατά καιρούς της γίνονται από τους περιοίκους (η τελευταία μάλιστα έγινε πρόσφατα, την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου) δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα, στον Δήμο σας. Ούτε αρμόζει σε πολιτισμένους δήμους και δημότες.
Ως γνωρίζουμε ο Δήμος Λάρισας εφαρμόζει κανονικά πρόγραμμα της 280239 Υ.Α. με στειρώσεις και επίσης σύμφωνα με τον Ν. 604/77 και Π.Δ. 463/78 διαθέτει ενδιαίτημα (Κυνοκομείο). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και στην προκειμένη περίπτωση της εν λόγω κυρίας, από τον Δήμο σας (Δ. Νέσσωνος), δεδομένου ότι πρόκειται για αδέσποτα που ανήκουν στον Δήμο σας, γιατί η κ. Σταματάκη, ασφαλώς, δεν είναι ιδιοκτήτρια των ζώων. Την αρμοδιότητα του όλου προγράμματος σύμφωνα με το Άρθρο 7 του Ν. 3170/2003, έχουν Δήμοι και Κοινότητες, σε εθελοντική συνεργασία σωματείων, με επίβλεψη της Δ/σης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας
Παρακαλούμε όπως σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθεσία, αλλά και την υπάρχουσα κατάσταση που ιδίοις όμμασι είδαμε, τα εν λόγω σκυλιά, να υπαχθούν στο πρόγραμμα του Νόμου 3170/2003, τον οποίο επισυνάπτουμε, ως προς τις κτηνιατρικές πράξεις (80 περίπου θηλυκά σκυλιά χρειάζονται στείρωση, θεραπεία αγνοούμε), ούτως ώστε σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία να υιοθετηθούν ή επανενταχθούν σύμφωνα με τον Νόμο. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος σας, σε συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο, θα πρέπει να διεξάγει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν:
* Α: στείρωση
* Β: αποπαρασίτωση
* Γ: εμβολιασμό
* Δ: βασικό κτηνιατρικό έλεγχο - Γενική εξέταση αίματος
* Ε: ειδικούς ελέγχους αν χρειαστεί, όπως π.χ. ερλειχίωση, καλααζάρ, κ.λπ.
* Θεραπευτική αγωγή
* Κολάρο με τη σήμανση του ζώου
Προκειμένου να διεξάγει ο Δήμος σας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα, σας αναφέρουμε ορθές τακτικές Δήμων, που υπήχθησαν, στην επισυναπτόμενη επιστολή του Νομάρχη Αττικής, που προτρέπει του Δήμους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, για τη διαχείριση των αδέσποτων της περιοχής τους.
Επίσης ανά πάσα στιγμή είμαστε πρόθυμοι να σας διαθέσουμε όλο το υλικό και την τεχνογνωσία τού Δήμου Π. Φαλήρου, προκειμένου να βοηθηθείτε για να συντάξετε την τεχνική έκθεση και γενικά να δρομολογήσετε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα φυσικά έχει τη δυνατότητα να περιλαμβάνει το σύνολο των αδέσποτων του Δήμου Νέσσωνος και όχι μόνον αυτά που έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο της κ. Σταματάκη.
Βρισκόμαστε σε επίσημη επικοινωνία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, για το θέμα αυτό. Επίσης επισυνάπτουμε τη βασική Νομοθεσία που αφορά στο θέμα μας, καθώς και την Απόφαση του Νομάρχη Αττικής σχετικά με τα αδέσποτα και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική εγκύκλιο μας ζητήσετε, καθώς και έντυπα που αφορούν στην εφαρμογή του Προγράμματος».

eleftheria.gr

animalspress.blogspot.com