Web Toolbar by Wibiya Μπορώ να δίνω στο κατοικίδιο μου σκόρδο ή κρεμμύδι; ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Μπορώ να δίνω στο κατοικίδιο μου σκόρδο ή κρεμμύδι;

Χρησιμοποιείστε το σκόρδο με εγκράτεια στην καθημερινή διατροφή του σκύλου σας, για τις φυσικές αντιβιοτικές του ιδιότητες. Δώστε σκόρδο στο σκύλο σας και φάτε και εσείς. Μόνο μη δώσετε στη γάτα...
Συνήθως αποφεύγουμε και τα δύο για καθαρή αναπνοή. Όμως η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί, τουλάχιστον ως προς την υγεία των σκύλων! Eίναι απλό - Tο σκόρδο είναι ευεργετικό, το κρεμμύδι βλαβερό. Aς δούμε τα πράγματα αναλυτικότερα. Kαι προσοχή στις καταχρήσεις…
Σκόρδο...
Mια φυσική, υγιεινή μέθοδος αποφυγής απείρων προβλημάτων.

Στους κτηνιατρικούς κύκλους είναι γνωστό ως «η πενικιλίνη του φτωχού» και όμως αποτελεί απαραίτητο συστατικό στην καθημερινή διατροφή κάποιων από τα πιο ακριβοπληρωμένα άλογα αγώνων. Στα άλογα, όπως και στους σκύλους, το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέρος του προγράμματος για την αποφυγή ψύλλων, παρασίτων, ιώσεων, αλλεργιών και ως καρδιαγγειακή προστασία.  Oρισμένοι φανατικοί υποστηρικτές του πιστεύουν πως βοηθά ακόμα και στην αποφυγή κάποιων μορφών καρκίνων, στα κατοικίδια. Οι επιστήμονες αποδίδουν την ιδιότητα του σκόρδου να απωθεί παράσιτα στη δυνατή αντιβακτηριακή του δράση. Λένε πως ελέγχει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί ευρέως και η φήμη πως το σκόρδο απωθεί τη σκνίπα του καλαζάρ. Αν δεν σας πείσαμε με τα παραπάνω αρκεί αυτή η φήμη για να δίνετε στο φίλο σας λίγο σκόρδο καθημερινά. Δώστε σκόρδο στο σκύλο σας και φάτε και εσείς πριν τον φιλήσετε! Μόνο μη δώσετε στη γάτα...
Συνταγή
Προτιμείστε τις φυσικές σκελίδες σκόρδου από τα χάπια ή τη σκόνη. Δώστε σε μικρά ζώα ½ σκελίδα κάθε μέρα και μέχρι τρεις σκελίδες για πολύ μεγάλα ζώα. Απλά τρίψτε το πάνω από το φαγητό του σε κάθε γεύμα.


Όμως προσοχή: ποτέ σκόρδο στις γάτες!
...Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι περιέχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, ακόμα και στον άνθρωπο, αν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες. Ένα λαμπραντόρ 27 κιλών έφαγε μια κρεμμυδόπιττα με περίπου 1 κιλό κρεμμύδια. Χρειάστηκε εντατική θεραπεία δύο εβδομάδων για να επιστρέψει ο αιματοκρίτης του σε φυσιλογικά επίπεδα.

Τα κρεμμύδια είναι τοξικά για τους σκύλους και ιδιαίτερα βλαβερά για το συκώτι τους.

Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αιμολυτικής αναιμίας (Heinz-body) που μπορεί να πάθουν οι σκύλοι τρώγοντας κρεμμύδι ή άλλα είδη της ίδιας οικογενείας -ανεξάρτητα αν το προϊόν είναι ωμό, βρασμένο ή αφυδατωμένο. Και επειδή είναι σπάνια ασθένεια είναι πιθανό να γίνει λανθασμένη διάγνωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο.
Σημειώστε επίσης πως το αιμολυτικό επεισόδιο συνήθως εμφανίζεται με καθυστέρηση, πέντε περίπου μέρες μετά την κατάποση.
Η τοξικότητα εξαρτάται από τη δόση. Έτσι όσο μεγαλύτερο το ζώο, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα που χρειάζεται για να προκαλέσει τοξικότητα. 
Η καθημερινή λήψη κρεμμυδιού από το σκύλο μπορεί να έχει ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΟ αποτέλεσμα, ενώ μια μόνο λήψη δίνει χρόνο στο μυελό των οστών να ανανεώσει τα πρόωρα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια πριν από μια επόμενη έκθεση στο κρεμμύδι.

Συνταγή:
MH δίνετε κρεμμύδια στους σκύλους! Διατροφικά δεν τους προσφέρουν κανένα όφελος ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να τους βλάψουν!

Γάτα
Η γάτα είναι ακόμα πιο ευαίσθητη στο κρεμμύδι. Πρόσφατα, σε πολλές παιδικές τροφές σε βαζάκι (όπως η Γκέρμπερ), προστέθηκε σκόνη κρεμμυδιού για καλύτερη γεύση... Και τέτοιες τροφές συχνά δίνονται σε άρρωστες γάτες χωρίς όρεξη. Αποφύγετε τες! Η πρόκληση αναιμίας Heinz σε γάτες που έφαγαν τέτοιες τροφές έχει δυστυχώς αποδειχθεί…

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το κρεμμύδι βλάπτει σοβαρά την υγεία του σκύλου (και της γάτας)!

interpet.gr