Web Toolbar by Wibiya Άγχος αποχωρισμού: Μερικά απολύτως σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων! ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Άγχος αποχωρισμού: Μερικά απολύτως σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων!

Τα σκυλιά, σύμφωνα με νέα έρευνα, συμπεριφέρονται στους ιδιοκτήτες τους σαν να είναι ο μπαμπάς και η μαμά τους.
Οι επιστήμονες λένε ότι και στα σκυλιά είδαν το φαινόμενο της ασφάλειας όπως υπάρχει και στα παιδάκια, καθώς επίσης πώς τα σκυλιά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον όταν είναι παρών ο ιδιοκτήτης παρά όταν λείπει.
Τόσα χρόνια ξέραμε το σκύλο ως τον καλύτερο φίλο του ανθρώπουαλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι μάλλον είναι τα τετράποδα παιδιά μας και καθόλου υπερβολικοί δεν ακούγονται οι φιλόζωοι όταν αποκαλούν χαϊδευτικά το ζωάκι τους «παιδάκι μου».
Η έρευνα έγινε στην Κτηνιατρική Σχολή της Βιέννης και ανακάλυψαν ότι και τα σκυλιά έχουν ένα χαρακτηριστικό συναίσθημα που συνδέεται με τηνασφάλεια (secure base effect) που είναι πιο συνηθισμένο στα μωρά παιδιά.
Η θεωρία λέει ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τους γονείς ως την «ασφαλή βάση» τους (secure base) όταν αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, π.χ. παιχνίδι.
Παρόμοια σχέση ανακάλυψαν και μεταξύ σκύλου - ιδιοκτήτη. Μελέτησαν τη συμπεριφορά σκύλων σε 3 καταστάσεις: «απουσία ιδιοκτήτη», «σιωπηλός ιδιοκτήτης» και «ενθαρρυντικός ιδιοκτήτης».
Τα σκυλιά κέρδιζαν μία λιχουδιά παίζοντας με διάφορα παιχνίδια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκυλιά δεν «δούλευαν» τόσο, έστω και για να πάρουν τη λιχουδιά, όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Δεν είχαν όρεξη!
Οταν ο ιδιοκτήτης ήταν εκεί αλλά δεν μιλούσε ή τα ενθάρρυνε, επίσης δεν έδειχναν ιδιαίτερο κίνητρο.
Στη συνέχεια αντικατέστησαν τον ιδιοκτήτη με ένα άγνωστο στο ζώο πρόσωπο.
Τα σκυλιά δεν αλληλεπιδρούσαν με τους ξένους, ούτε ήθελαν να πάρουν τη λιχουδιά όταν το άτομο αυτό δεν ήταν εκεί.
Τα σκυλιά εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνητρο όταν ήταν και ο ιδιοκτήτης τους εκεί.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των ιδιοκτητών των ζώων είναι σημαντική για να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση.
Είναι η πρώτη απόδειξη της ομοιότητας της σχέσης σκύλου- ιδιοκτήτη με τις πατρικές και μητρικές σχέσεις.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ
Αγχος αποχωρισμού ονομάζουμε τη συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνετε μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα συνδέουν κάποιες συμπεριφορές ή συμπτώματα με το άγχος αποχωρισμού. Μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση της διαταραχής και να τη θεραπεύσει, ανάλογα με την περίπτωση. Πολλές από τις συμπεριφορές ή τα συμπτώματα που θα διαβάσετε παρακάτω μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες.
Κλαψουρίζει και είναι ανήσυχος το διάστημα που ετοιμάζεσαι να φύγεις ή αφού έχεις φύγει
Δείχνει τρομοκρατημένος ή τρέμει
Γαβγίζει συνεχώς
Κατουράει ή κάνει κακά του αφού έχετε φύγει
Μασάει ή γρατζουνάει κουφώματα ή πόρτες που οδηγούν έξω από το σπίτι
Κάνει καταστροφές στο σπίτι
Οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες
Ανασαίνει βαριά ή του τρέχουν τα σάλια
Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του σκύλου.
Εάν ο σκύλος σου κάνει την ανάγκη του στο χαλί αφού έχεις φύγει από το σπίτι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως πάσχει από άγχος αποχωρισμού.Εχει γίνει στο σκύλο σου σωστή εκπαίδευση τουαλέτας; Βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα να κάνει την ανάγκη του; Εάν ο σκύλος μασάει πράγματα ή κάνει καταστροφές την ώρα που εσύ λείπεις επίσης δεν σημαίνει πως πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Οι σκύλοι λατρεύουν να μασούν πράγματα. Τον εκπαίδευσες ώστε να σέβεται τα πράγματά σου και να μασάει μόνο τα παιχνίδια του;
Ενας ειδικός μπορεί να διαχωρίσει ποια συμπτώματα σχετίζονται με το «άγχος αποχωρισμού» και ποια όχι. Είναι μια συναισθηματική διαταραχή που σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα μέσα στον πανικό τους, κάνουν κακό στον εαυτό τους. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν σπάσει τζάμια για να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Αυτές είναι από τις βαριές περιπτώσεις και με την βοήθεια ειδικού συνήθως κάνουν πολλές εβδομάδες να θεραπευτούν.
cretalive.gr