Web Toolbar by Wibiya Ιδανικός σκύλος δε σημαίνει (μόνο) όμορφο κουτάβι ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ιδανικός σκύλος δε σημαίνει (μόνο) όμορφο κουτάβι


Image
Σε πολλές αγγελίες βλέπουμε φωτογραφίες με πανέμορφα κουτάβια να μας κοιτάνε παραπονεμένα ή με νάζι. Το ίδιο γίνεται και στις βιτρίνες (μέχρι κάποιος νοήμων άνθρωπος το απαγορεύσει) των pet shop όπου όλα τα νεογνά είναι χαριτωμένα και… μικρούλια. Εμπνεύστηκα να γράψω αυτό το post, όταν είδα αφίσα γνωστού pet shop με 12 φωτογραφίες κουταβιών διαφορετικής ράτσας. Τα ροτβάιλερ ήταν στο ίδιο μέγεθος με τα κανίς και τα λυκόσκυλα με τα κόκερ. Ναι, όλα τα κουτάβια ζυγίζουν 2-3 κιλά, το θέμα είναι όμως για πόσο.
Τι γίνεται όμως όταν μεγαλώσει το κουτάβι και ενηλικιωθεί;
Η εμπειρία μου με ιδιοκτήτες σκύλων, λέει ότι είναι αρκετοί εκείνοι που επηρεάστηκαν από το πόσο όμορφο είναι ένα κουτάβι, το χρώμα του, τα μάτια του (χάσκι) ή το πόσο γλυκά μας ανοιγοκλείνει τα μάτια. Δυστυχώς η περίοδος αυτή διαρκεί λίγους μήνες και αρκετά σύντομα το σκυλί φτάνει στο κανονικό του μέγεθος, τις συνήθειές του, και τότε ξεκινούν τα προβλήματα.
Το πιο σημαντικό πριν αποκτήσει κανείς σκύλο είναι να γνωρίζει την πορεία εξέλιξής του. Ποιο είναι το μέγιστο βάρος, τι προβλήματα υγείας μπορεί να παρουσιαστούν, τι κλίμα προτιμάει (τα ντόγκο αρτζεντίνο δεν μπορούν το κρύο για παράδειγμα), και πόση ενέργεια έχει. Γνωρίζοντας όλα αυτά καταλαβαίνουμε εάν μπορούμε να τον φιλοξενήσουμε στο χώρο μας και στην καθημερινότητά μας.
Για παράδειγμα, σε μία γκαρσονιέρα είναι αδύνατο να ζήσει ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί και φυσικά ούτε λόγος για μεγαλόσωμο. Επίσης, για ένα διαμερισμα χωρίς μπαλκόνι και χωρίς δυνατότητα για μεγάλες βόλτες, ένα πίτμπουλ, ένα μπόξερ ή ένα ροτβάιλερ θα υποφέρουν καθώς είναι σκυλιά που έχουν φοβερή ενέργεια και αν δεν έχουν χώρο να εκτονωθούν, γίνονται υπερκινητικά.
Το θέμα είναι μεγάλο και έχει πολλές πλευρές. Σε πρώτη φάση κρατήστε τις φωτογραφίες με τα κουτάβια για να σας ηρεμούν και να τις βάζετε στον υπολογιστή σας, επιλέξτε όμως τον σκύλο που ταιριάζει στην καθημερινότητα και τον χώρο σας.

treat2treat.wordpress.com