Web Toolbar by Wibiya Μπορούν οι σκύλοι να διαβάσουν το μυαλό μας ; ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μπορούν οι σκύλοι να διαβάσουν το μυαλό μας ;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Monique Udell και την ομάδα της, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ, ο τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά ανταποκρίνονται στο επίπεδο της προσοχής των ανθρώπων, αποτελεί μια ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο τα σκυλιά σκέφτονται και μαθαίνουν από την ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε online στο Springer’s journal Learning & Behavior, δείχνει ότι τα σκυλιά «διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό» αποκρυπτογραφώντας ένα συνδιασμό κινήσεων και προθέσεων σε συνδιασμό με την εμπειρία του παρελθόντος.

Πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να προσδιορίσει μια σειρά από συμπεριφορές σκύλων που μιμούνταν τη συμπεριφορά των ανθρώπων , όπως για παράδειγμα τη γλώσσα του σώματος. Το ερώτημα είναι, πώς το κάνουν; Τα σκυλιά φαίνεται πως «μεταφράζουν» τις ψυχικές-συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων κυρίως με την παρατήρηση κάτω από διάφορες συνθήκες και στη συνέχεια ανταποκρίνονται αναλόγως. Η καθηγήτρια Udell και το έργο των συναδέλφων της ρίχνει κάποιο περαιτέρω φως σε αυτά τα ζητήματα.

Ποιο συγκεκριμένα πραγματοποίησαν δύο πειράματα σύγκρισης των επιδόσεων των κατοικίδιων σκύλων συντροφιάς, των σκύλων που ζούσαν απομονωμένοι σε κάποια κτήματα-αγροικίες και των λύκων. Το πείραμα προσπαθούσε να καταλάβει πως οι σκύλοι και ο λύκος επιζητούσαν το φαγητό τους αφενός από κάποιο γνωστό σε αυτά άτομο και αφετέρου από κάποιο άτομο που δεν είχαν ξαναδεί προκειμένου να καταλάβουν κοινές συνισταμένες ή διαφοροποιήσεις στον τρόπο σκέψης τους.

Το πείραμα έδειξε για πρώτη φορά πως τόσο οι λύκοι όσο και τα κατοικίδα σκυλιά ήταν σε θέση να ζητήσουν με επιτυχία το φαγητό τους από κάποιο γνωστό σε αυτά άτομο. Αυτό δείχνει ότι και τα δύο είδη (οικόσιτα και μη εξημερωμένα) έχουν τη δυνατότητα να συμπεριφέρονται ανάλογα με τις διαθέσεις ενός ανθρώπου. Επιπλέον, τόσο οι λύκοι όσο και τα σκυλιά ήταν σε θέση να βελτιώσουν γρήγορα την απόδοσή τους με την εξάσκηση. Οι ερευνητές επίσης, διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά δεν ήταν ευαίσθητα σε όλα τα οπτικά ερεθίσματα. Ειδικότερα, τα οικόσιτα σκυλιά και όχι τα σκυλιά που ζούσαν απομονωμένα ήταν πιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα και μπορούσαν να προβλέψουν περισσότερο τον άνθρωπο και την πρόθεση αυτού να τα ταίσει.

Όπως δήλωσαν και οι ερευνητές: «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ικανότητα των σκυλιών να ακολουθήσει ανθρώπινες ενέργειες πηγάζει από μια προθυμία να δεχτούν τον άνθρωπο ως κοινωνική συντροφιά.
  
puppy-doggy.blogspot.com