Web Toolbar by Wibiya Ποια είναι τα συμπτώματα του συμπλέγματος «αρρώστια των σκύλων». ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ποια είναι τα συμπτώματα του συμπλέγματος «αρρώστια των σκύλων».

μορβα κουτάβιΣύμπλεγμα αρρώστια των σκύλων.
Είναι μια ονομασία που πολλοί μπορεί να χαρακτηρίσουν αυθαίρετη αλλά που συνδυάζει μια σειρά από συμπτώματα ασθενειών που συχνά συνυπάρχουν. Πρόκειται για την αρρώστια του Καρέ, για τη λοιμώδη ηπατίτιδα, για την αρρώστια των κυνοτροφείων και τη λοιμώδη ρινοαμυγδαλίτιδα.
Η αρρώστια του Καρέ ή αρρώστια της νεαρής ηλικίας (μόρβα ή τύφος του σκύλου).
Μελετήθηκε από τον Ανρί Καρέ. Οφείλεται σ’ έναν ιό και προσβάλλει συνήθως τα νεαρά σκυλιά έως δυο ετών.

Συμπτώματα: στην αρχή της αρρώστιας το σκυλί είναι καταβεβλημένο. Έχει υψηλή θερμοκρασία, αρνείται την τροφή του, το τρίχωμα του θαμπώνει, τα μάτια του κοκκινίζουν και καμιά φορά έχει πύον. Μετά έρχεται η φάση  των εντοπισμών:

Πεπτικός εντοπισμός: Με μορφή δύσοσμης διάρροιας ή δυσεντερίας που εξαντλεί το ζώο.

Πνευμονικός εντοπισμός: Αρχίζει με τραχειίτιδα, με ηχηρό βήχα και μετά πολύ γρήγορα εμφανίζονται συμπτώματα βρογχίτιδας ή βρογχοπνευμονίας. Ο βήχας είναι ασταμάτητος και υγρός. Έχει κιτρινωπά φλέματα που είτε επιφέρουν προσπάθειες αποβολής με κινήσεις που θυμίζουν εμετό είτε συγκεντρώνονται στα ρουθούνια με τη μορφή πυώδους ορού και σχηματίζουν ξερές κρούστες. Η αναπνοή γίνεται ταχύτερη και στην ακρόαση ακούγονται τριγμώδεις ή υποτριγμώδεις ρόγχοι.
Δερματικός εντοπισμός: Στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μηρών εμφανίζονται πολλά σπυριά που μοιάζουν με δοθιήνες (καλόγερους) με άσπρο κέντρο.

Νευρικός εντοπισμός: Είναι ο πιο θεαματικός και ο σοβαρός αφού έχει μηνιγγοεγκεφαλικές συνέπειες. Το ζώο στενάζει, ουρλιάζει, πέφτει καταγής, ταράζεται από σπασμούς. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν χτυπήματα των σαγονιών και άφθονο σάλιο. Στο πίσω του κορμού εμφανίζονται συμπτώματα παραλυσίας, το ζώο σηκώνεται σαν να ήταν μεθυσμένο.
Αυτά τα διάφορα συμπτώματα δεν αποκλείουν το ένα το άλλο και μπορούν πολύ καλά να συνυπάρξουν στη διάρκεια ασθενειών που δίνουν μια δραματική εικόνα.

Πρόγνωση: Είναι μια σοβαρή αρρώστια. Μπορεί να εξελιχτεί σε πλήρη παράλυση ή σε θάνατο παρά τις θεραπείες που εφαρμόστηκαν.
Θεραπεία: Πριν απ’ όλα με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων επιβάλλεται η χορήγηση του ειδικού ορού. Ο ορός αυτός λέγεται ομόλογος, αν κατασκευαστεί με βάση το αίμα σκύλου, ή ετερόλογος αν κατασκευαστεί με βάση το αίμα αλόγου. Συνήθως δίνουν δυο κυβικά εκατοστά ανά κιλό. Μαζί με τον ορό χορηγούνται πολλά αντιβιοτικά, είτε από το στόμα είτε παρεντερικά. Οι συμπτωματικές ανωμαλίες θεραπεύονται με γκαρντενάλ στις φάσεις της έξαρσης και με mysoline ή hydantroine στη διάρκεια των κρίσεων επιληψίας.
Σε περιπτώσεις παραλυσίας χορηγούνται παράγωγα στρυχνίνης και εκχυλίσματα νευρικών κυττάρων. Και στις δυο περιπτώσεις προστίθενται βιταμίνες της ομάδας Β.
Η αρρώστια αφήνει συχνά στίγματα: νευρωτισμό, παράλυση του πίσω μέρους του κορμού, τύφλωση, ευαισθησία στο ήπαρ.

petzoo.gr