Web Toolbar by Wibiya Ο πιο συμπονετικός φίλος του ανθρώπου ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ο πιο συμπονετικός φίλος του ανθρώπου

Τα σκυλιά δείχνουν να μας συμπονούν, ενώ άλλα γίνονται σκύλοι θεραπείας για να βοηθήσουν άρρωστους ανθρώπους.Το ζήτημα ίσως είναι πιο πολύπλοκο απ ότι νομίζουμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να ξεχωρίζουμε την συμπόνοια από το φαινόμενο που λέγεται συναισθηματική μετάδοση (Emotional contagion).

Η συναισθηματική μετάδοση είναι μια αυτόματη αντίδραση σε διάφορες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, όταν χασμουριόμαστε και οι άλλοι δίπλα μας, ακόμα και αν είναι σκύλοι, μπορεί να χασμουρηθούν. Δεν σημαίνει ότι σας συμπονούν εν γνώσει τους παρότι μέρος του εγκεφάλου που έχει να κάνει με αυτό το κομμάτι εμπλέκεται στη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, η μίμηση είναι αυτή που πυροδοτείται αρχικά, υποσυνείδητα. Κανείς δεν ξέρει σίγουρα τι γίνεται.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει να κάνει με τα επίπεδα επικοινωνίας και συντονισμού. Τα σκυλιά όμως δεν μας αντιγράφουν απλά, σύμφωνα με την έρευνα των Silva και Sousa στο Abel Salazar Biomedical Sciences Institute.

Η έρευνα τους έδειξε ότι τα ζώα και κυρίως τα σκυλιά μπορεί να ανησυχήσουν όπως και τα παιδιά, όταν εκτεθούν σε ανθρώπους που περνούν δύσκολα. Αυτό είναι το σύνδρομο της συμπάθειας ή συμπόνοιας. Βρέθηκε επίσης ότι τα μη εκπαιδευμένα σκυλιά μπορεί να είναι ευαίσθητα όταν προκύπτει κάτι επείγον στον ιδιοκτήτη τους και έτσι δρουν περίεργα, σαν να προσπαθούν να βρουν βοήθεια. Αν αυτό αληθεύει, δείχνει συμπονετική συμπεριφορά.

Στα πειράματα που έγιναν, οι ιδιοκτήτες σκύλων υποκρίθηκαν ότι πάθαιναν κάτι, για παράδειγμα ότι δεν αισθανόντουσαν καλά ή ότι κάτι βαρύ έπεφτε πάνω τους. Τα σκυλιά τους απλά έδειχναν μπερδεμένα και δεν έκαναν τίποτα ιδιαίτερο αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκυλιά πρέπει να μυρίσουν και να ακούσουν σημάδια που συνδέονται με το άγχος αυτών των καταστάσεων για να ανταποκριθούν. Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να ξεγελάσετε το σκύλο σας αν δεν συμβαίνει όντως κάτι επείγον.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι θεραπείας επηρεάζονται και συναισθηματικά και σωματικά από τη δουλειά τους και χρειάζονται μασάζ και ηρεμιστικές κινήσεις μετά τις συνεδρίες με ασθενείς.

Οι δύο επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να συμπονούν τους ανθρώπους για 3 κύριους λόγους:

1. Τα σκυλιά προέρχονται από τους λύκους, που είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα, που συμμετέχουν σε συνεργατικές διαδικασίες και έχουν την ικανότητα να συμπονούν τους λύκους-συντρόφους τους.
2. Οι βιολογικές αλλαγές που δημιουργήθηκαν όταν οι σκύλοι εξημερώθηκαν μπορεί να τους έκανε να συχρονίσουν τις ικανότητες..συμπόνοιας που έχουν κληρονομήσει από τους λύκους, με αυτές των ανθρώπων.
3. Η ποικιλία των ρατσών και της σκυλίσιας εξυπνάδας μπορεί να αύξησαν την ικανότητα του σκύλου να μας συμπονά.

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, που μάλιστα όπως λένε έχουν σημαντική επίδραση στην εκπαίδευση και στην κοινωνία ως σύνολο.

πηγή: adespoto.gr