Web Toolbar by Wibiya Γιατί και πως να μαζεύω τα περιττώματα του σκύλου μου; ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Γιατί και πως να μαζεύω τα περιττώματα του σκύλου μου;

Στο εξωτερικό, και πλέον και στην Ελλάδα, είναι παράνομο να μη μαζεύει κανείς τα περιττώματα του σκύλου του. Πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες αντιδρούν έντονα σε αυτό και αρνούνται να μαζέψουν τα περιττώματα των σκύλων τους, ίσως επειδή εδώ και χρόνια όσοι από εμάς έχουν σκυλιά αντιμετωπίζονται διαρκώς με ύβρη και κοροϊδία από τον υπόλοιπο κόσμο και δε θέλουν να συμβιβαστούν με κάποιους κανόνες.




Όμως, όσοι από εμάς έχουμε σκυλιά, πρέπει να φερόμαστε και σαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες τους. Πρέπει, λοιπόν, να μαζεύουμε τα κόπρανά τους από κάτω; Φυσικά και πρέπει. Γιατί ,όμως, είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε μία τέτοια αηδιαστική διαδικασία; Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πρέπει ένας ιδιοκτήτης να μαζεύει τα κόπρανα του σκύλου του.




1) ΦΟΛΕΣ:

Ένας από τους κύριους λόγους που οι ασυνείδητοι συνάνθρωποί μας αποφασίζουν να σκοτώσουν κάποιο σκύλο είναι τα υπερβολικά πολλά περιττώματα που βρίσκουν στη γειτονιά τους. Το άτομο, όμως, που δε φροντίζει να μαζέψει τα περιττώματα του σκύλου του συμμετέχει σε αυτή την ασυνειδησία, έστω και ελάχιστα.



2) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ:

Τα περιττώματα είναι καλά για τα φυτά όταν προέρχονται από φυτοφάγα ζώα, όπως η αγελάδα. Τα περιττώματα ενός σκύλου είναι γεμάτα πρωτείνες και μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στα φυτά μιας και είναι τοξικά για αυτά. 


Αναφέρομαι πάντα στα περιττώματα στα οποία δε γίνεται κάποια ειδική επεξεργασία αλλά σε αυτά που πέφτουν από το ζώο κατευθείαν στο έδαφος. Τα περιττώματα σκύλου θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα αν περάσουν κάποιες μακρόχρονες χημικές διαδικασίες που σπάνια ακολουθεί κανείς σε όλο τον κόσμο γιατί πολύ απλά δεν αξίζει τον κόπο και κρύβει κινδύνους για την υγεία.



3)ΥΓΙΕΙΝΗ:

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας. Τα κόπρανα ενός σκύλου περιέχουν εκατομμύρια μικρόβια και βακτήρια.

 -Σκεφτείτε σε τι κίνδυνο μπαίνει ένα παιδάκι που κυλιέται, τρέχει, πέφτει, παίζει στο ίδιο πάρκο που υπάρχουν περιττώματα, πόσο μάλλον ένα πολύ μικρό παιδάκι που βάζει στο στόμα του ό,τι καινούριο βρει. Μπορεί να εμφανίσει ασθένειες όπωςσαλμονέλα ή, μη χειρότερα, εχινόκοκκο.

-Σκεφτείτε σε τι κίνδυνο μπαίνει η περιοχή όταν τα περιττώματα του σκύλου καταλήξουν μετά από βροχή κάτω από το έδαφος σε υπόγεια ρεύματα νερού, λίμνεςκαι κατ'επέκταση στο ποτήρι μας.

-Σκεφτείτε σε τι κίνδυνο μπαίνουν οι άλλοι γύρω μας όταν τα ποντίκια και οι μύγες, αφού πρώτα επισκεφτούν τα περιττώματα του σκύλου, έρχονται στο σπίτι, στη δουλειά, στα μαγαζιά.

-Σκέφτείτε σε τι κίνδυνο μπαίνουν όλα τα υπόλοιπα σκυλιά, γάτες και γενικά ζώα της περιοχής μιας και μπορούν να κολλήσουν σοβαρές ασθένειες από τα περιττώματα ενός σκύλου. Πολλά ζώα μάλιστα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων σκύλων, τρώνε τα περιττώματα άλλων ζώων αν τους φανούν γευστικά.

-Σκέψου σε τι κίνδυνο μπαίνετε εσείς και ο σκύλος σας όταν πατάτε πάνω σε περιττώματα η λερώνετε τα λουριά, παντελόνια κλπ χωρίς καν να το καταλάβετε και έπειτα γυρίζετε σπίτι.

Ίσως να σκεφτείτε ότι ούτως ή άλλως αυτοί οι κίνδυνοι παραμονεύουν όποτε ένα αδέσποτο ζώο αφοδεύσει έξω, ή όποτε μία άλλη επικίνδυνη ουσία βρίσκεται κάτω. Σαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, όμως, δε πρέπει να κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Έτσι θα μάθουν και άλλοι από το παράδειγμά μας. Όσο για τα αδέσποτα, δε νομίζω πως θα διαλέξουν να αφοδεύσουν πάνω σε κεντρικά πεζοδρόμια και πολυσύχναστα πάρκα όπως οι ιδιόκτητοι σκύλοι.



4) ΑΣΧΗΜΗ ΜΥΡΩΔΙΑ:

Νομίζω η ανάλυση εδώ είναι περιττή.



5) ΦΗΜΗ:

Όταν κάποιος δεν μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου του αυτομάτως δημιουργεί μία τεράστια προκατάληψη εναντίον όλων των ιδιοκτητών σκύλων, κοινώς μας χαλάει την εικόνα. Οι στραβές ματιές, τα έντονα κοιτάγματα και οι παρατηρήσεις που αντιμετωπίζω κάθε φορά που ο σκύλος μου μυρίζει ένα δέντρο έξω από ένα σπίτι είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον γιατί ο κάθε ανίδεος περιμένει πως ο σκύλος μου θα τους στολίσει την είσοδο του σπιτιού του και πως εγώ θα είμαι αρκετά ανεύθυνη για να μην τα μαζέψω. Με το να μη μαζεύει λοιπόν κάποιος τα περιττώματα του σκύλου του κάνει κακό και σε εμάς τους υπόλοιπους που προσπαθούμε να δείξουμε πως το να έχεις σκύλο δε σημαίνει αυτομάτως πως δεν έχεις μυαλό.



6) ΔΙΑΣΤΡΈΒΛΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ:

Δεν είναι σοφό να γκρινιάζει κανείς για το πως οι άνθρωποι φέρονται με τόσο απαίσιο τρόπο στα ζώα και την ίδια μέρα στη βόλτα με το σκύλο του να μη μαζεύει τις "νάρκες" του. Εμείς πρέπει έχουμε την ελευθερία να πηγαίνουμε βόλτα με τα σκυλιά μας όπου θέλουμε αλλά και οι συνάνθρωποί μας θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να πηγαίνουν όπου θέλουν χωρίς να αναγκάζονται να πατάνε τα περιττώματα των σκύλων μας.

Όταν ένας άνθρωπος, ειδικά ένα παιδάκι που ακόμα σχηματίζει την άποψη του για τον κόσμο με την βοήθεια των γονιών του, έρχεται αντιμέτωπος με μια άσχημη κατάσταση όπως αυτή των περιττωμάτων τότε σαφώς και θα σχηματίσει άσχημη εντύπωση για τους υπαίτιους και θα θυμώνει, όσο περνά ο καιρός, ευκολότερα μαζί τους. Αυτός, λοιπόν, που δεν καθαρίζει τα περιττώματα του σκύλου του συμμετέχει, έστω και λίγο, στηνπεριφρόνηση της φιλοζωίας μιας και εξαιτίας του ξεκινά ο κόσμος και σχηματίζει λανθασμένες εντυπώσεις!




7) ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ:

"Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του" γράφει η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες σκύλων ενώ υπάρχει πρόστιμο για όσους δε το κάνουν.



ΠΕΡΙΤΤΏΜΑΤΑ ΜΈΣΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ Η ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ


Εφόσον ζούμε σε μια οικοδομή η σε μια μονοκατοικία με γείτονες πρέπει να δεχτούμε το γεγονός πως κάποια από τα πράγματα που κάνουμε τους επηρεάζουν αρνητικά.

 Επειδή λοιπόν ο σκύλος μας ξέρει να κάνει τις ανάγκες του στη γωνία της αυλής δε σημαίνει πως πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί ελεύθερο και να τα αφήσει εκεί για τους ίδιους, σχεδόν, λόγους που ανέφερα και παραπάνω.

 Αν ο σκύλος μας κάνει τις ανάγκες του στο μπαλκόνι και πάλι φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε αμέσως. Όχι μόνο είναι ακριβώς μέσα στα πόδια μας αλλά ενοχλεί και τους γείτονες μας από δίπλα, πάνω και κάτω! Πέραν αυτού υπάρχει κίνδυνος τα περιττώματα να πέσουν μέσα στην υδρορροή και να δημιουργηθεί πρόβλημα, να ποτίσουν το πλακάκι που υπάρχει στο μπαλκόνι και να καταλήξει να φέρνει το υγειονομικό στο σπίτι μας.

Αν ο σκύλος μας τα κάνει μέσα στο σπίτι τότε καλύτερα να του σταματήσουμε στα γρήγορα αυτή τη συνήθεια, εκτός αν πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας η αν για κάποιο λόγο δεν αντέχει τον καιρό που επικρατεί έξω. Θα είναι καλύτερα αν μάθει να τα κάνει στο μπαλκόνι και θα είναι τέλεια αν μάθει να τα κάνει έξω, στη βόλτα του.




ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΖΈΨΩ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ;

Πρέπει πάντα να έχουμε κάποια συγκεκριμένα εργαλεία όποτε βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας. Εγώ προσωπικά κουβαλώ πάντα μαζί μου ένα πρόχειρο τσαντάκι μέσης όπου έχω ό,τι εργαλείο χρειάζομαι για το σκύλο μου στη βόλτα. Συγκεκριμένα για την περίπτωση που μιλάω σήμερα, έχω τουλάχιστο 2 σακουλάκια, 1-2 γάντια μίας χρήσης και αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια καθαρισμού ή ένα μπουκαλάκι με αντίστοιχο υγρό.




Σακουλάκια: είναι συνήθως αυτά τα κλασσικά διαφανή σακουλάκια ψυγείου που βάζουμε μέσα κυρίως τρόφιμα. Επειδή είναι κάπως ακριβά για τη δουλειά που τα θέλω, προτιμώ να αγοράζω άγνωστης μάρκας σακουλάκια. Το μέγεθος που παίρνουμε εξαρτάται φυσικά και από το μέγεθος του σκύλου μας και από τα πόσα πολλά περιττώματα συνηθίζει να αφήνει πίσω του. 
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μικρές σακούλες από φαρμακεία, ψιλικατζίδικα κλπ.η ακόμα και μεγαλύτερες από σούπερ μάρκετ αν δεν έχουμε τι να τις κάνουμε.




Γάντια μιας χρήσης: είναι πολύ φτηνά και τα βρίσκουμε στα φαρμακεία, εγώ συνήθως αγοράζω 1 κουτί με 100 μέσα για 3-4 ευρώ. Προσέξτε! Μην αγοράσετε τα γάντια μιας χρήσης που βλέπετε στα σούπερ μάρκετ, είναι συνήθως συσκευασίες με λίγα γάντια αλλά με πολλά ευρώ. 




Μαντηλάκια/Μπουκαλάκι: Αυτό το έχω περισσότερο για "ατυχήματα". Μου χρησιμεύει περισσότερο όποτε το λουρί ή η πατούσα του σκύλου μου ακουμπήσει πάνω σε περιττώματα και χρειαστεί να τα καθαρίσω. Τα χέρια μου τα έχω λερώσει 1-2 φορές στην αρχή που χρησιμοποιούσα μικρά σακουλάκια χωρίς γάντια. Αν θέλουμε να είμαστε έξτρα εξοπλισμένοι και χωράνε στο τσαντάκι, βάζουμε και μια μικρή θήκη με μαντηλάκια λοιπόν.


Περισσότερες πληροφορίες:


-Προσπαθείστε να είστε συνεπείς στο καθάρισμα των περιττωμάτων του σκύλου ειδικά το καλοκαίρι που κυκλοφορεί πολύ περισσότερος κόσμος έξω.
-Αν ο σκύλος σας έχει έντονη διάρροια τότε μην προσπαθήσετε να τα μαζέψετε. Και χάλια θα γίνετε και δουλειά δε θα γίνει. Αν η διάρροια επιμείνει μην πείτε "α, θα περάσει" μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Πηγαίνετε το σκύλο στον κτηνίατρο.
-Αν κάποιο άτομο θεωρεί τόσο δύσκολη και αηδιαστική την παραπάνω διαδικασία τότε δυστυχώς καλύτερα να μην αποκτήσει σκύλο εκτός αν είναι έτοιμο να κάνει κάποιες θυσίες για χάρη του.




Κάποιος ίσως να θεωρήσει αυτά που γράφω υπερβολές

Αν τα περιττώματα των σκύλων και γενικά των σαρκοφάγων ζώων ήταν τόσο άσχημα για εμάς και το περιβάλλον πως γίνεται τόσα χρόνια να μην έχει επηρεαστεί κάτι δραματικά από αυτό; Ο σκύλος δηλαδή που ζει στη φύση του τι κάνει;

Δεν υπάρχει σκύλος που να ζει στη φύση του, εκτός αν μιλάμε για τα αγριόσκυλα της Αφρικής και παρόμοιες φυλές. Οι αμέτρητες φυλές σκύλων που κυκλοφορούν σήμερα δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και οι περισσότερες από αυτές δεν θα ήταν ικανές να ζήσουν μόνες τους στη φύση. Ο σκύλος πλέον ζει με τον άνθρωπο, αυτός είναι η φύση του, τον χρειάζεται.

 Σε μία πόλη κατοικημένη από ανθρώπους γεμάτη από ιδιόκτητα και αμέτρητα αδέσποτα σκυλιά όμως τα κόπρανα αποτελούν απειλή, όχι μόνο επειδή μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία, αλλά και επειδή η αδιαφορία μας να τα καθαρίσουμε δείχνει πόσο ανεύθυνοι είμαστε.



Μη παρασυρθείτε  από τη συνηθισμένη συμπεριφορά των συνανθρώπων μας και πείτε "Καλα τα περιττώματα του σκύλου μας πείραξαν τώρα; Δε κοιτάν να συμμαζέψουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα;". Για κάθε ένα πρόβλημα υπάρχει αυτή η απάντηση. Αυτή η ανεύθυνη, αδιάφορη απάντηση, πάντα η ίδια. Αν λοιπόν απαντάμε όλοι μας με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα προβλήματα, και το κάνουμε σχεδόν πάντα, πως θα διορθωθεί έστω και ένα από αυτά τα προβλήματα;


greecepets.blogspot.gr