Web Toolbar by Wibiya Πάνω από 370 άνθρωποι στην Ελλάδα ήλθαν σε επαφή με λυσσασμένα ζώα ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πάνω από 370 άνθρωποι στην Ελλάδα ήλθαν σε επαφή με λυσσασμένα ζώα

Επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τον ιό της λύσσας διαβίβασε την Πέμπτη στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, μετά από ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδέσποτα ζώα και τα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.
Βάσει των στοιχείων, από το 2012 μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει ενημερωθεί για 376 περιστατικάεπαφής ανθρώπων με ζώα,  με πιθανή ή επιβεβαιωμένη έκθεση στον ιό της λύσσας
Το 63,4% αφορά περιστατικά επαφής ανθρώπων με αδέσποτα σκυλιά και το 7,5% με γάτες.
Η  λύσσα αποτελεί μία σοβαρή ζωοανθρωπονόσο, η οποία προσβάλει πολλά είδη θηλαστικών (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους, νυχτερίδες) και σαρκοφάγων ζώων.
Ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, έπειτα από δήγμαμολυσμένων ζώων, τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα.
Στον άνθρωπο ο ιός μπορεί ακόμα να μεταδοθεί μέσω μικροτραυματισμών του δέρματος, ύστερα από επαφή με σάλιο προσβεβλημένου ζώου.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη λύσσα και μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων στον άνθρωπο ή στα ζώα, η νόσος έχει θνησιμότητα σε ποσοστό 100%.
Το υπουργείο Υγείας έχει προμηθευτεί από το Ινστιτούτο Παστέρ 193 αντιλυσσικά εμβόλια, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες Αρχές για τον εμβολιασμό των αδέσποτων, την απομάκρυνση και ταφή των νεκρών ζώων, και την καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ξεκίνησε πρόγραμμα εναέριας ρίψης εμβολιακών δολωμάτων κατά της λύσσας σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του ιού.
Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους πραγματοποιείται εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών. Οι άνθρωποι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έλθουν σε επαφή με τα εμβόλια.
Με αφορμή τα ενημερωτικά φυλλάδια που εξέδωσε για τη λύσσα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) κατηγόρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για«ανεύθυνη ενημέρωση, στοχοποίηση των αδέσποτων και πρόκληση  ζωοφοβίας  στα παιδιά».
Η Π.Φ.Π.Ο κάνει λόγο για «ηθελημένο πόλεμο κατά των ζώων και καλυμμένη  εξόντωση τύπουΡουμανίας», υποστηρίζοντας ότι από τα εμβόλια κατά της λύσσας κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι φαρμακοβιομηχανίες και πως εξαιτίας του πανικού που έχει προκληθεί σημειώνονται χιλιάδες  εγκαταλείψεις & κακοποιήσεις.

econews.gr