Web Toolbar by Wibiya Σκύλος ή γάτα; Ποιό κοστίζει πιο πολύ; ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σκύλος ή γάτα; Ποιό κοστίζει πιο πολύ;

Η συντροφιά των κατοικιδίων είναι ανεκτιμήτη. Πριν υιοθετήσετε όμως ένα ζωάκι, σκεφτείτε ότι η συντήρησή του κοστίζει αρκετά. Θα πρέπει να σκεφτείτε αν μπορείτε να καλύψετε αυτά τα κόστη ώστε να μην χρειαστεί να το δώσετε κάπου αλλού. Ποιό ζώο όμως κοστίζει πιο πολύ; Ο σκύλος ή η γάτα;

Καταρχήν, ΜΗΝ αγοράσετε ζώο. Υπάρχουν δεκάδες σωματεία και καταφύγια που φροντίζουν αδέσποτα σκυλιά και γατάκια και τα δίνουν προς υιοθεσία δωρεάν! Σχεδόν όλα βέβαια απαιτούν από εσάς, σύμφωνα με το νόμο, να πληρώσετε το ποσό που απαιτείται για το microchip, την ηλεκτρονική ταυτότητα που θα καταχωρηθεί στα στοιχεία σας. Το κόστος αυτό για γάτες και σκύλους κυμαίνεται από 30-45 ευρώ. ( Αν επιμένετε να αγοράσετε καθαρόαιμο ζώο, τότε ο εκτροφέας θα σας ζητήσει από 800 ευρώ και πάνω για ένα υγιές κουτάβι ή γατάκι, ''επάξιο'' της ράτσας που αντιπροσωπεύει.)

Όσον αφορά στη στείρωση, λόγω του μεγέθους τους, τα σκυλιά απαιτούν περισσότερα χρήματα. Για τα θηλυκά από 100-150 ευρώ έως 250 ευρώ και για τα αρσενικά από 80 - 150 ευρώ. Αν υιοθετήσετε όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ήδη στειρωμένο και μπορεί να δωρίσετε ένα ποσό στο σωματείο για να ενισχύσετε το έργο του.
Στις γάτες, η στείρωση για τις θηλυκές κοστίζει από 80 έως 120 ευρώ και για τα αρσενικά από 40 έως 80 ευρώ.

Φυσικά οι τιμές διαφέρουν από κτηνίατρο σε κτηνίατρο. Αν όμως υιοθετήσετε ζώο έχετε περισσότερα οφέλη, αφού υπάρχουν κτηνίατροι συνεργαζόμενοι με τα φιλοζωϊκά σωματεία που προσφέρουν μειωμένες τιμές στείρωσης για τα υιοθετούμενα ζώα.

Γενικότερα, η φροντίδα της υγείας δηλαδή εμβόλια, αποπαρασίτωση κλπ έχουν περίπου το ίδιο κόστος, για σκύλους και γάτες. Ένα εμβόλιο κοστίζει από 15 έως 25 ευρώ ενώ πολλές φορές οι κτηνίατροι χρεώνουν και επίσκεψη, που είναι ίδια για σκύλο ή γάτα.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, ίσως ο σκύλος απαιτεί πιο πολλά, αφού εκτός από μπωλ,κρεβάτι και παιχνίδια, όπως η γάτα, χρειάζεται επιπλέον λουρί βόλτας, σπιτάκι αν μένει έξω, καλή περίφραξη και ίσως εκπαίδευση. Οι γάτες απ την άλλη χρειάζονται δοχείο άμμου και ονυχοδρόμιο. Για όλα τα αξεσουάρ ζώων μπορείτε να βρείτε πάντα φθηνά, μέσης τιμής και πολύ ακριβά. Υπαρχει ευτυχώς μεγάλη ποικιλία σχεδίων και τιμών για κάθε τι που πρέπει να παρετε.

Για την διατροφή του ζώου, να ξέρετε ότι η ξηρά τροφή είναι πάντα φθηνότερη από μαγειρευτό, κονσέρβες ή οτιδήποτε άλλο. Φυσικά υπάρχουν και ακριβές εξειδικευμένες ξηρές τροφές που προσφέρουν στο ζώο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως ισχυρίζονται. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει μεγάλη ποικιλία και πολλές τιμές. Μπορείτε να επιλέξετε μια μέσης τιμής τροφή που θα είναι και καλής ποιότητας. Καλό θα είναι όμως τα στειρωμένα ζώα να τρώνε πιο ελαφριά τροφή, αν έχουν την τάση να παίρνουν βάρος.

Η γάτα απαιτεί άμμο, την οποία πρέπει να αλλάζετε καθημερινά. Ένα 5κιλο κοστίζει από 4 έως 20 ευρώ ενώ για το σκύλο χρειάζεστε..ένα χωράφι και σακουλίτσες για να μαζεύετε τις ακαθαρσίες.

Δεν μπορουμε λοιπόν να πούμε αν η γάτα κοστίζει λιγότερο από το σκύλο ή το αντίθετο. Πρέπει να σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας και ανάλογα να υιοθετήσετε ένα μεγαλόσωμο ή μικρόσωμο ζώο, έναν σκύλο ή μια γάτα... Σε κάθε περίπτωση το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να προγραμματίσετε ό,τι χρειάζεστε κατά καιρούς για το ζώο σας. Όσα θα σας προσφέρει είναι σίγουρα ανεκτίμητα και δεν υπολογίζονται σε ευρώ.

adespoto