Web Toolbar by Wibiya Ρόδος: Δεν τιμωρήθηκε ο δολοφόνος των 2 σκυλιών παρότι είχε καταδικαστεί! ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ρόδος: Δεν τιμωρήθηκε ο δολοφόνος των 2 σκυλιών παρότι είχε καταδικαστεί!

Από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου εξετάστηκε χθες σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση 62χρονου βοσκού από τις Καλυθιές, ο οποίος κατηγορείται ότι θανάτωσε με φρικτό τρόπο δύο σκυλιά που βρέθηκαν κοντά στην μάντρα του!
Αν και πρωτόδικα ο βοσκός είχε κριθεί ένοχος για τη φρικτή θανάτωση των ζώων του, και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 9 μηνών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, και 1500 ευρώ πρόστιμο, εντούτοις χθες το δικαστήριο βάσει του νέου νόμου (4043) αποφάσισε πως η πράξη έχει παραγραφεί.
 
Η εξέλιξη αυτή σχολιάστηκε δυσμενώς από φιλοζωικές υπηρεσίες αλλά και νομικούς κύκλους οι οποίοι και επεσήμαναν πως ο νέος αυτός νόμος θα έπρεπε να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο νέος νόμος (4039) περί κακοποίησης ζώων είναι αυστηρότερος σε ό,τι αφορά τις ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες, από ότι ο προηγούμενος.
 
Το περιστατικό που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, δυσφημίζοντας έτσι την χώρα μας, διεθνώς, διαδραματίστηκε στις αρχές Μαρτίου 2010 στην αγροτική περιοχή «Ψαλίδι» μεταξύ Καλυθιών και Αφάντου. Άνδρες της Θηροφυλακής του Κυνηγετικού Συλλόγου της Ρόδου, συνέλαβαν τον 62χρονο βοσκό, επειδή κοντά στην μάντρα του, βρέθηκαν τα δύο σκυλιά κρεμασμένα, ενώ δίπλα ακριβώς βρέθηκε ακόμα ένας σκύλος δηλητηριασμένος.
 
Μάλιστα ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Ρόδου, είχε κάνει έκκληση στους κυνηγούς που στέλνουν τα σκυλιά τους για εκγύμναση στην συγκεκριμένη περιοχή (είχε χαρακτηριστεί πρόσφατα ως ζώνη εκγύμνασης) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς εκτιμούσαν ότι δηλητήρια (φόλες) ενδέχεται να είναι διασκορπισμένα παντού.
 
Σε βάρος του βοσκού, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος, είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, (θανάτωση ζώων συντροφιάς κατά συρροή) παραπέμποντάς τον έτσι να δικαστεί στο αρμόδιο δικαστήριο.
 
Πράγματι στις 9 Μαρτίου 2010 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου επιβάλλει παραδειγματική τιμωρία στον 62χρονο βοσκό καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση 9 μηνών προς δέκα ευρώ την ημέρα και επιβάλλοντας του και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1500 ευρώ.
 
Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Αντώνης Κασάπης, ήταν καταπέλτης στην αγόρευσή του, προτείνοντας στο δικαστήριο παραδειγματική τιμωρία του βοσκού, τον οποίο χαρακτήρισε αμετανόητο και επικίνδυνο.
 
Το ίδιο δικαστήριο, έκανε δεκτό το αίτημα της Φιλοζωικής Ρόδου να παραστούν ως πολιτική αγωγή οι δικηγόροι κ.κ. Κάνδια Πολυχρόνη και Αργυρώ Παντελίδη, η παρουσία των οποίων είχε βαρύνουσα σημασία καθώς με τις αγορεύσεις τους δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο στο δικαστήριο, για την δράση του 62χρονου.
 
Ο δράστης, αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που θανάτωσε με απαγχονισμό τα δύο σκυλιά ισχυρισμός ωστόσο που δεν έπεισε το αρμόδιο δικαστήριο.
 
Ενδεικτικό πάντως της απόφασης ανταπόκρισης που είχε η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου στον κόσμο, ήταν το γεγονός ότι οι παριστάμενοι είχαν ξεσπάσει σε χειροκροτήματα αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

 
ΡΟΔΙΑΚΗ

Συγχαρητήρια στους νόμους μας που αφήνουνβ ελεύθερους και ατιμώρητους δολοφόνους που αύριο θα ξανασκοτώσουν ζώα και ποιός ξέρει, ίσως κάποτε και του ζώα...του είδους τους, όπως δείχνουν δεκάδες έρευνες Πανεπιστημίων.

adespoto