Web Toolbar by Wibiya Κομοτηνή: Με στειρώσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των αδέσποτων ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Κομοτηνή: Με στειρώσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των αδέσποτων

Περισσότερες από 500 στειρώσεις, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων στην πόλη, αλλά και στους οικισμούς. Η δομή αυτή του Δήμου, αν και με ελλιπές προσωπικό, στηρίζει τις προσπάθειες μεμονωμένων ζωόφιλων, αλλά και της Ζωοφιλικής Κομοτηνής, για μια πιο πολιτισμένη αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων που περιφέρονται στους δρόμους χωρίς στέγη και τροφή, με απώτερο στόχο τον περιορισμό δημιουργίας νέων αδέσποτων και την ασφάλεια των κατοίκων, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και τελικά την υιοθεσία των ζώων από ανθρώπους που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας. 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μετά τη στείρωση τα σκυλιά επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ανέφερε στο «Χ» ο κτηνίατρος Αχμέτ Ταϊφούν, εξηγώντας ότι πρόκειται για σκυλιά του Δήμου Κομοτηνής, κυκλοφορούν μέσα στην πόλη και στα περιφερειακά χωριά όπως ο Ήφαιστος, Κόσμιο, Yφαντές, Πάνδροσος και λοιπά. Κάθε μέρα κάνουμε από 2-3 στειρώσεις και αναλόγως μετά, αν τα ζώα είναι καλά στην υγεία τους τα αφήνουμε από εκεί που τα συλλέξαμε. Αν είναι άρρωστα ή επιθετικά, τότε δεν τα επιστρέφουμε». 

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Συνεργείο με υπαλλήλους του κυνοκομείου, είναι επιφορτισμένα με την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και τη μεταφορά τους στο κτηνιατρείο, για την εφαρμογή των στειρώσεων. Το συνεργείο διαθέτει όχημα με τα διακριτικά του Δήμου, ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο και φροντίζει για την -όσο το δυνατόν- πιο προσεκτική και ασφαλή μεταφορά των ζώων στο κυνοκομείο. Μέσω της στείρωσης επιδιώκεται η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους, με την εξασφάλιση κτηνιατρικής περίθαλψης, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης. 

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ Την ανάγκη διενέργειας στειρώσεων για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων στις πόλεις, επισημαίνει δημοσίευμα του trakitoday, που αφορά στη γειτονική Ξάνθη. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Ξάνθης Σοφία Ζλάκτου, «Έχουν σταματήσει εδώ και δύο μήνες σχεδόν οι συμβάσεις για τις στειρώσεις των αδέσποτων με τους κτηνιάτρους και το ίδιο συμβαίνει με τις συμβάσεις φαρμάκων και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα εμείς», εξηγώντας πως λόγω του γεγονότος πως δεν γίνονται πλέον στειρώσεις στα αδέσποτα του δήμου, αυτά έχουν αυξηθεί δραματικά δημιουργώντας πολλά προβλήματα στον δήμο. 
xronos.gr