Web Toolbar by Wibiya Τι συμβαίνει με τις ευθανασίες ζώων στην Κύπρο; ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τι συμβαίνει με τις ευθανασίες ζώων στην Κύπρο;

Το zoosos.gr πριν από μερικές μέρες δημοσίευσε τη διαμαρτυρία, που συνέταξαν φιλόζωοι κάτοικοι της Κύπρου, με αφορμή την επικείμενη θανάτωση αδέσποτων σκύλων, που φιλοξενούνται σε δημοτικό κυνοκομείο του νησιού.
Οι διαμαρτυρίες των φιλόζωων τόνιζαν, ότι στον Δήμο Ιδαλίου της Κύπρου θα θανατωθούν σκυλιά, τα οποία φιλοξενούνται σε κυνοκομείο, αφού δεν υιοθετήθηκαν, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων, τα οποία έχουν περισυλλέξει οι αρμόδιοι.

Το δημοσίευμα μας αυτό δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και προκάλεσε και την αντίδραση του δημάρχου Ιδαλίου. Γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε στη Μαίρη Αναστάση, η οποία πρόεδρος της πανκυπριακής φιλοζωικής οργάνωσης «Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου», αφού γνωρίζει καλύτερα τη νομοθεσία και τι συμβαίνει στα αδέσποτα και στα δεσποζόμενα ζώα και στη μαρτυρική μεγαλόνησο.

Ολόκληρη η επιστολή – απάντηση
Η Κύπρος, παρόλο που είναι ένα νησί πολύ μικρό, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά. Εικάζεται ότι 170.000 ενήλικες σκύλοι και κουτάβια εγκαταλείπονται ετησίως, με την πολιτεία να μένει απαθής και τις ζωοφιλικές οργανώσεις να έχουν φθάσει στα όρια τους και από θέμα αντοχών, χώρων αλλά και οικονομικών πόρων.

Δυστυχώς, από το 2004 και με την εφαρμογή του Περί Σκύλων Νόμου 184 (1) του 2002, αντί το πρόβλημα να συρρικνωθεί, εφόσον προνοείτε σήμανση με microchip, χειροτερεύει μέρα με την ημέρα με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά.
Και αυτό, γιατί το 2005 οι βουλευτές μας (με εξαίρεση ενός) τροποποίησαν την νομοθεσία υπέρ των κυνηγών αφήνοντας κατά μέρος την προστασία και ευημερία χιλιάδων σκύλων. Βασική αλλαγή, η τοποθέτηση microchip, όταν ο σκύλος είναι στην ηλικία των έξι μηνών αντί τριών που ήταν αρχικά.
Αποτέλεσμα, χιλιάδες "μη κατάλληλα ζώα", να εγκαταλείπονται πριν συμπληρώσουν τους έξι μήνες αφήνοντας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακάλυπτη. Το δε αποκορύφωμα, "ξέχασαν" να βάλουν εξώδικα στους παρανομούντες!

Αυτό και μερικές άλλες αλλαγές, κατέστησαν τη νομοθεσία ανάπηρη και τα ζώα έρμαιο τον ασυνειδήτων ιδιοκτητών τους που είναι δυστυχώς, χιλιάδες.

Πέραν τούτου, αντί η Πολιτεία να προνοήσει υποχρεωτικές στειρώσεις για την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, και πάλι βολικά το παράβλεψε (να μην δυσαρεστήσει ψηφοφόρους) και αντί αυτού, το άρθρο 10 (γ) προνοεί ότι: στην περίπτωση που δεν ανευρίσκεται ο ιδιοκτήτης αδέσποτου σκύλου εντός δεκαπέντε ημερών από τη σύλληψη του από την αρμόδια αρχή, τότε ο σκύλος παραχωρείται σε άλλον ενδιαφερόμενο η παραδίδεται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία.

Η νομοθεσία μας δεν προνοεί όπως την Ελληνική, την στείρωση/σήμανση και επανατοποθέτηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πέραν τούτου και σύμφωνα με το άρθρο 7 (1) του ίδιου Νόμου, η αρμόδια αρχή (δηλαδή τα δημαρχεία και τα κοινοτικά συμβούλια) είναι υποχρεωμένα να διατηρούν εγκεκριμένα και κατάλληλα υποστατικά για τη φύλαξη των σκύλων για τις 15 μέρες προσωρινής παραμονής τους.

Ο Δήμος Ιδαλίου είναι ο πρώτος Δήμος ο οποίος το 2004 προχώρησε στην κατασκευή, ενός τέτοιου χώρου, όπως προνοεί ο Νόμος, μάλιστα με σημαντικό κόστος για την εποχή αλλά και για το είδος, χώρου, όταν μάλιστα μετά από 8 χρόνια εφαρμογής του Νόμου, οι πλείστοι δήμοι και κοινότητες δεν έχουν να επιδείξουν τίποτε παρά άθλια σιδερένια κλουβιά/κατασκευάσματα τα οποία δεν τηρούν καμία πρόνοια.
Οι περισσότεροι φυσικά δεν έχουν κανένα χώρο, αλλά και πάλι το κράτος δεν ενοχλείται ότι υπάρχει παρανομία εκ μέρους της αρμόδιας Αρχής.

Τα σχέδια και η επίβλεψη του χώρου κράτησης στο Δήμο Ιδαλίου έγιναν με τη στενή συνεργασία του Δήμου Ιδαλίου και της Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων Λευκωσίας στην οποία είμαι γραμματέας.

Τονίζεται ότι παρόλο που η Νομοθεσία προνοεί την ευθανασία των σκύλων μετά την παρέλευση 15 ημερών, ο Δήμος Ιδαλίου φιλοξενεί τα ζώα πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα αναλαμβάνοντας και σημαντικό κόστος, για να δοθεί ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους να τα υιοθετήσουν.
Η ευθανασία είναι η τελευταία επιλογή και αυτό γίνεται σε πολύ σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις.

Αντιλαμβανόμαστε την αντίδραση των ζωόφιλων στο θέμα της ευθανασίας, το οποίο είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο και άποψη της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου είναι, ότι θα πρέπει να απαλειφθεί από τη Νομοθεσία, θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα ως προς το που θα τοποθετηθούν τα χιλιάδες αδέσποτα καθότι η Κυπριακή Κοινωνία δεν θα δεχθεί χιλιάδες σκύλους να περιφέρονται αδέσποτοι όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται (δημόσια υγεία και ασφάλεια, οχληρίες κλπ).
Εδώ αρκετοί συμπατριώτες μας δεν ανέχονται ούτε γάτο να περνά από την αυλή του!

Πολύ σύντομα θα θέσουμε επί τάπητος το θέμα της ευθανασίας αλλά το πρόβλημα θα λυθεί ΜΟΝΟ με την αλλαγή της Νομοθεσίας και την αυστηρή εφαρμογή της με κυριότερη πρόνοια τη ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΚΎΛΩΝ (microchip) οπόταν και οι αριθμοί των αδέσποτων θα μειωθούν, ευελπιστούμε, δραστικά, ώστε να μπορούν τα καταφύγια να αντεπεξέρχονται στους αριθμούς και να μην υπάρχουν καθόλου ή ελάχιστες ευθανασίες.

Τέλος, χθες, σε μία άκρως εποικοδομητική συνάντηση μας με τον δήμαρχο Ιδαλίου, τροχοιοδρομήθηκε πρωτόκολλο συνεργασίας (σε πρώτη φάση δοκιμαστικά), με το οποίο οι εθελοντές της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου, θα συνεργάζονται στενά με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου, με απώτερο σκοπό την φροντίδα αλλά και την υιοθεσία όσων περισσότερων σκύλων γίνεται, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Νόμου αλλά και των κανονισμών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών οι οποίες έχουν την επίβλεψη των χώρων αυτών.

Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Δαλίου, κ. Λεόντιο Καλλένο για τη θερμή υποδοχή αλλά και το ειλικρινές ενδιαφέρον το οποίο επέδειξε για τα ζώα και λυπούμεθα για τον αχρείαστο σάλο.
Μαίρη Αναστάση,
Πρόεδρος  ΦΖΚ και Γραμματέας Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων Λευκωσίας
Στέλλα Στυλιάνου,
Γραμματέας ΦΖΚ και Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων Λάρνακας

zoosos.gr